Sayıştay raporundaki Şehir Hastanesi gerçeği! Şirkete hak etmediği para ödemesi yapılmış!

Sayıştay'ın Sağlık Bakanlığı 2020 Yılı Denetim Raporu'nda aralarında Kayseri Şehir Hastanesi'nin de olduğu şehir hastanelerine ilişkin onlarca usulsüzlük tespit edildi. Buna görme Kayseri Şehir Hastanesi ile ilgili olarak tespit edilen bulgular arasında 'Hak edilmemiş kira ödemesi' dikkat çekti. Bu miktarın günlük ne kadar olduğu ise merak konusu oldu. Yine 'Olmayan tesis için ödeme' konusu da akıllarda soru işaretleri bıraktı.

TAKİP ET >>

Sayıştay Raporunda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: Kayseri Şehir Hastanesine ilişkin fiili tamamlama belgesine göre, hastane açılışı ile firmaya yapılacak ödemelerin başlangıcı olarak kabul edilen tarih 29.05.2018 tarihidir. Uyuşmazlık üzerine hazırlanan bilirkişi raporuna istinaden söz konusu tarih 09.05.2018 tarihine çekilmiştir. Ancak, İdare tarafından 22.05.2018 tarihinde düzenlenen fiili durum tespit raporunda ise, firma tarafından yaptırılması gereken testlerin yaptırılmadığı tespit edilmiştir. Buna rağmen bilirkişi raporuna itiraz edilmeden, arada kalan 20 günlük süre için kullanım bedeli ve hizmet ödemeleri temerrüt faizleri ile birlikte firmaya ödenmiştir. Üstelik bilirkişi raporuna istinaden ödenen hizmet bedelleri TEFE – ÜFE oranı yerine döviz kuru esas alınarak belirlenmiştir.Bu itibarla, bilirkişi raporuna istinaden görevli şirkete ödenen 09.05.2018-31.05.2018 dönemine ait hizmet ödemelerinin yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda yeniden hesaplanarak, şirkete yapılacak ödemelerden mahsup edilmesinin veya şirketten geri alınmasının sağlanması için gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.
OLMAYAN TESİS İÇİN ÖDEME
2020 yılında faaliyette bulunan Yozgat Şehir Hastanesi dışındaki İstanbul Çam ve Sakura, Konya, Adana, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Manisa, Mersin, Ankara Bilkent ve Bursa Şehir Hastaneleri için doğalgazdan elektrik enerjisi üreten trijenerasyon tesisi fiili tamamlama tarihinde teslim edilmediği ortaya çıktı. Şehir hastanelerinin elektrik giderlerinde yaklaşık % 25-% 30 civarında tasarruf sağlanmasının beklendiği trijenerasyon tesislerinin geç teslimi nedeni ile oluşan zarar da karşılanmadığı belirtildi. Sayıştay denetiminde hizmete giren şehir hastanelerinde geç teslim edilen veya henüz teslim edilmeyen trijenerasyon tesisleri için bina ve arazi hizmeti ile olağanüstü bakım ve onarım hizmeti kapsamında söz konusu tesislerin bakım, onarım ve yenilenmesi için görevli şirkete ödeme yapıldığı da yer aldı.


"USÜLSÜZLÜKLERE GÖZ YUMULUYOR"
"Sayıştay'ın 2020 Yılı Denetim Raporu Şehir Hastaneleri Soygununu Belgeledi" diyen Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, "2020 Yılı Denetim Raporu ortaya koymaktadır ki Sayıştay'ın önceki yıllarda da dikkat çektiği usulsüzlükler devam etmiş, şirketler kayrılmaya, usulsüzlüklere göz yumulmaya, devletin kaynakları yandaş şirketlere aktarılmaya devam etmiştir. Raporun ortaya koyduğu veriler ışığında görülmektedir ki şehir hastaneleri nedeniyle kamu bütçesi büyük zararlara uğratılırken, bir yandan da halkın sağlığı ile oynanmaktadır" dedi.

Bakmadan Geçme