SAGLIKTA DEVLETE DONUS BASLADI!

TAKİP ET >>

Özel Hastanelerde katkı payının yüzde 200 artmasının ardından vatandaşlar yeniden devlet bünyesindeki sağlık kuruluşlarını tercih etmeye başladı. Bu geri dönüşle birlikte özellikle Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere devlet kurumların iş yükü de arttı. Bu kapsamda Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de hasta başvuru oranının, son aylarda yüzde 15 oranında arttığı ifade edilirken bu durum, “Sağlıkta Devlete dönüş” olarak yorumlanıyor.

Özel sağlık kuruluşlarında tedavi için ödenen para her geçen yıl artıyor.

Türk Sağlık Sen'in araştırmasına göre fark ücretinin alınmaya başlandığı 2008 yılından beri devletin özel hastanelere yaptığı sağlık harcamaları son 5 yılda ciddi oranda artış gösterdi. SGK özel sağlık kuruluşlarına 2008 yılında 4.1 milyar öderken, 2012 yılında bu rakam 6,8 milyar liraya çıktı. Yani 5 yılda devletin özel hastanelere ödediği para yüzde 64 arttı. Kısacası sağlık 5 yılda yüzde 121 zamlandı. Son olarak özel hastanelerin alacağı fark ücretlerinin yüzde 90'dan yüzde 200'e çıkarılması da bazı tartışmaları beraberinde getirdi.

Öte yandan 2008 yılında yüzde 30 olan özel hastanelerde katkı payının bir süre önce yüzde 200'e artmasının ardından vatandaşların yeniden devlet bünyesindeki sağlık kuruluşlarını tercih etmeye başladığı ifade edildi.

DEVLETE BAŞVURU ŞU ANDA YÜZDE 15 ARTTI

Bu geri dönüşle birlikte özellikle Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere devlet kurumların iş yükü de arttı. Bu kapsamda Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de hasta başvuru oranının, son aylarda yüzde 15 oranında arttığı kaydedildi. Özel hastanelere başvuran vatandaşlardan ortalama kişi başı 40 ila 60 lira Arasında katkı payı alınması ile birlikte ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşların, özel hastanelere eskisi kadar ilgi göstermediği ifade ediliyor. Bazı çevreler, yakın zamanda hastanelerde kuyruklarının artabileceğini ve özellikle randevularda kaosun ortaya çıkabileceğini ifade ediyor.

Mevcut devlet kurumlarının artan talebi karşılayıp karşılamayacağı merak konusu olurken katkı payındaki artışın aile hekimlerine yönelik başvuru sayısı artırdığı da gelen bilgiler arasında. Diğer yandan ortaya çıkan bu tablo, “Sağlıkta devlete dönüş başladı” şeklinde de yorumlanıyor.

Bakmadan Geçme