SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN EK ÖDEME TEPKİSİ

TAKİP ET >>

Hastane gelirleri üç kat artarken, çalışanların ek ödemelerinin gerilediğini belirten sağlık çalışanları eylem yaptı. Basın açıklaması yapan Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Ülkü Canlı, hastaneye adım atan tüm personelin risk altında olduğunu vurgulayarak, sağlık çalışanların ücret ve sosyal haklarının iyileştirilmesini istedi.

Türk Sağlık Sen Üniversite Şubesi üyeleri, ücret ve sosyal haklarda iyileştirme talebiyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikler önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ünal Polat'ın da destek verdiği eylemde basın açıklaması yapan Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Ülkü Canlı, 2009 yılından bu yana hastane gelirinin 3 kat arttığını ancak çalışanların ek ödemelerinin her geçen gün eridiğini vurguladı. Canlı, “Son olarak ek ödemelerde yapılan kısmi iyileştirmeler de çok adaletsiz ve yetersizdir. Aynı kurumda çalışanlar arasındaki bu adaletsizlik kişiler arasında huzursuzluğa ve çatışmalara sebep olmuştur. Bu iyileştirme bütün personele yansıtılmalıdır. Sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu görmezden gelerek ayrım yapmak büyük bir vebal ve meslek ayrımıdır. Birim ayrımı yapılmadan tüm sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin artırılması gerekirken ne yazık ki bu artış çok kısmi tutularak genişletilmemiştir” dedi.

Sağlık çalışanlarının risk altında olduğunu vurgulayan Canlı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kimin neyle karşılaşacağının bir garantisi yoktur. Peki bu riskli bölümler ne ölçülerle belirlenmektedir. Nasıl önlemler alınmaktadır, tartışılır. Burada çalışanların her birinin başına gelen en ufak bir olayın bile vicdani yükümlülüğü vardır. Bunun hesabını kimlerini vereceği ortadadır. Büyük bir özveri ile çalışan, hayatını riske edecek sağlık hizmeti sunan, gece-gündüz demeden vatandaşa şifa elini uzatan sağlık çalışanlarına hak ettikleri ücreti verememenin üzüntüsü yaşanması gerekirken, çıkarılan yönetmenlikle çalışanların alın terlerini ellerinden almanın izahı yoktur.”

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına da tepki gösteren Canlı, şiddetin yanı sıra sağlık çalışanlarının her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Canlı, sağlık çalışanlarının hizmet üretmek için kendi sağlıklarını feda ettiğini belirterek, “Yıpranma payı sağlık hizmetlerinin sunumunda görev alan tüm çalışanlara çok görülmemelidir. Çalışanların haksızlığa uğramadığı, hak ettikleri döner sermaye ücretlerinin zamanında aldıkları, döner sermayenin emekliliğe yansıtıldığı ve çalışanların geleceklerinin de garantiye alındığı bir sistem istiyoruz. Hastanemizde idarecilerin kendi imkanları ile çözebilecekleri döner sermaye ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmalarını bekliyoruz. Türk Sağlık Sen olarak biz döner sermaye yönetmenliğinde çalışanları mağdur eden düzenlemeler ile ilgili hukuki çalışmayı başlattık. Konunun takipçisi olmaya ve döner sermayede adaletli bir sistem hakim olana kadar mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme