Ruhsat alamıyoruz!

TAKİP ET >>

Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurul Başkanı Sedat Kılınç, Olay Türk TV'nin Ramazan Sokağından yaptığı canlı yayınına katıldı. Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Kılınç, faizlerin düşmesi gerektiğini belirterek, “Eğer faizler düşmezse sektörde beklenen hareketlilik olmaz” dedi. “Faizler düşsün, bürokratik engeller kalksın” diyen Kılınç, ayrıca ruhsat konusunda Mimarlar Odası ile yaşanan sıkıntıya da dikkat çekti. Kılınç, ayrıca sektördeki stok konusunda da açıklama yaptı ve “Yatırım az olduğu için altı ay sonra satılacak konut bulamayacağız” şeklinde konuştu.

Kayseri'nin inşaat sektöründe önde gelen firmalarından Sedat Kılınç İnşaat'ın Yönetim Kurul Başkanı Sedat Kılınç, Olay Türk TV'nin Dünya Ticaret Merkezideki Ramazan Sokağından yaptığı canlı yayınına katıldı. Sansürsüz Ramazan Özel programında televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Kılınç, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları ve çözüm yollarını anlattı. Aynı zamanda projeleri hakkında da bilgi veren Kılınç, yatay yapılaşma ve yeşil alanın önemine değindi.

“DAİRE FİYATINA VİLLA KONSEPTİ GELİŞTİRDİK”

Kılınç, “Melisa Konakları projemiz var. Bu projemiz aynı zamanda Melisa Mahallesi olsun istiyoruz. Çünkü ülkemizde yatay yapılaşmaya ihtiyacımız var. Daire fiyatına villa konsepti geliştirdik. Yeşille teknolojinin birleştiği bir proje yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın istediği gibi yatay yapılaşmalarda yeşil alanları geliştirmemiz lazım. Belediye meclis üyeliğimizde de yatay yapılaşma ile ilgili tavsiyelerimiz oluyor. Küçük metrajlı ihtiyaca cevap verecek konutlar ürettiğinizde maliyeti de düşüyor. Yatay yapılaşmada da bir daire fiyatına villa konsepti yapabiliyorsunuz. Biz bunu Melisa Konaklarında göstermiş olduk. Bu projede yaz kış oturulabilir bir proje.” diye konuştu.

“DAHA CESUR OLMAMIZ LAZIM, YOKSA BU SÜRECİ ATLATAMAYIZ”

Programda, “Sadece inşaat sektöründe değil, birçok sektörde daralma var sıkıntı var.” diyen Kılınç, şu ifadeleri kullandı, “Biz daha önce de bir çok defa söyledik. Biz iş adamalarımızın görevi bu süreçte ekonomiye sahip çıkmak, daha çok yatırım yapmak. Daha cesur olmamız lazım, yoksa bu süreci atlatamayız. Bu gün silahlı güçlerimiz canlarını ortaya koyarak cephede savaşıyorlar. Dünyanın birçok ülkesi bizim gelişmemizi, büyümemizi istemiyor. Yanı başımızda PKK/YPG gibi teröristler var. Bizim bu süreçte pes etmemiz lazım. Daha çok çalışmamız, üretmemiz lazım. Biz hızlı bir şekilde üretmeye devam ediyoruz. Bilim teknoloji de bir şey yapmamız lazım. Bilişime yatırım yapanlar çok daha iyi kazanıyorlar, bizim de dünya arenasında belli bir yere gelmemiz lazım.”

“FAİZLER DÜŞSÜN, BÜROKRATİK ENGELLER KALKSIN”

Sedat Kılınç İnşaat olarak toplamda 800 bağımsız bölümden oluşan yatırımlarının olduğunu anlatan Kılınç, faizlerin düşmesi yönünde çağrı yaparak, “Tüketicinin konut satın alabilmesi için uygun faizlerin olması ve bürokrasideki engellerin kalkmasını istiyoruz. Planlı alanlar yönetmeliği ile ilgili durdurma kararı alındı. Şu anda Kayseri'de ruhsat alamıyoruz. İnşaat ruhsatı alamıyoruz. Planlı alanlar ile ilgili yüzde 30'luk bir kask harici bir durum vardı. İnşaat firmaları bugüne kadar arsa sahipleri ile yada kentsel dönüşüm alanlarında anlaştı. Mimarlar Odası'nın davası sonucunda Yargı yürütmeyi durdurma kararı aldı. Şu anda yeni bir ruhsat alamıyoruz. Bu noktada Konya Büyükşehir Belediyesi kendi bünyesinde çözüm üretti. Kendi meclislerinde karar alıyorlar ruhsatla ilgili bu sıkıntıyı çözmüş durumdalar. Bizde Kayseri'de böyle girişimlerde bulunduk. Çevre şehircilik Bakanlığı bu noktada daha hızlı bir reaksiyon göstermesini, sektörün durağan olduğu bu dönemde sıkıntıların ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. İş dünyası olarak Faizlerin düşmesini istiyoruz. Konut sonuçta bir barınma ihtiyacı yurt dışında bu barınma ihtiyacı olan konutlarla ilgi 30-40 yıllık çok düşük faizlerle ihtiyacına karşılık veriyorlar. Konut sektöründeki bütün vergi uygulamalarının kaldırılarak, devletimizin katkı sağlamasını istiyoruz. Konut faizleri düştüğünde sektörün yeniden hareketleneceğini düşünüyorum. Bütün sektörlerin lokomotifi inşaat sektörü olduğu için piyasalarda hareketleneceğini düşünüyorum. Çünkü bütün sektörlere direkt etki sağlayan bir sektör.” ifadelerini kullandı.

“ALTI AY SONRA SATILACAK KONUT BULAMAYACAĞIZ”

Stoktaki konutlarla ilgili de değerlendirmeler de bulunan Kılınç, bu konuda da dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kılınç, “Konut stoku metropol şehirlerde var sadece. Kayseri genelinde yıllık 20 bin konut satılırken, bu yıl bunun 13 bin civarında olmasını bekliyorum. Kayseri'de bulunan stok sayısı 3-4 bin civarında yatırım az olduğu için altı ay sonra satılacak konut bulamayacağız. Şu anda imkanı olan herkes biran önce evini alsın, maliyetler arttığı için bu fiyatlar yükselecek” dedi. Haber. Hüseyin GÖKTAŞ

Bakmadan Geçme