Patates ekenden 100, pancar ekende ise 70 TL alınmasının nedeni ortaya çıktı!

TAKİP ET >>

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'in“DSİ talimatıyla patates ekenlerden dekar başına 100, pancar ekende de 70 TL alınıyor. Verilmeyen hizmet karşılığı alınan bu bedeller çiftçilerimizin belini bükmekte” açıklamasının ardından Bakanlık'tan cevap geldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sulama birliklerinin kendi görev alanındaki doğal kaynak sularından yapılan sulamalar için su kullanım hizmet bedeli tahsilatı yaptığını söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, sıkıntılı günler geçiren çiftçilerle ilgili dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşımıştı. Kayseri'de çiftçilerden verilmeyen hizmet karşılığı para talep edildiği yönünde kendisine bilginin yansıdığını kaydeden Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, “DSİ talimatı ile Sulama Birliği patates ekenlerden (her dekar için) 100 TL, pancar ekenlerden de 70 TL olarak hiçbir hizmet verilmeden ücret talep edildiği iddia edilmektedir. Çiftçilerimizin zor bir dönemden geçtiği bu günlerde verilmeyen hizmet karşılığı alınan bu bedeller çiftçilerimizin belini bükmekte ve büyük sıkıntılar çekmelerine neden olmaktadır. Bu konuda çözüme yönelik çalışmanız var mı?” diye sordu. Çiftçilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Özdemir'e, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli cevap verdi.

“MEVZUAT HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE TAHSİLAT YAPILIYOR”

Bakan Pakdemirli, Sulama Birliklerinin ilgili mevzuata göre ücret talep edip, tahsilat yaptığını açıkladı. Pakdemirli, MHP'li vekilin soru önergesine yönelik cevabında şu ifadeleri kullandı, “Zamantı ırmağı Pınarbaşı'ndan başlayarak Kayseri'nin Tomarza, Develi, Yahyalı İlçesi ile devamında Adana'nın Kozan İlçesinden geçerek Seyhan Nehrini beslemektedir. Pınarbaşı'ndan başlayarak Seyhan Nehrine kadar ırmak yatağı boyunca Ülke ekonomisine katkıda bulunmak maksadıyla birçok yerde su depolama tesisi, sulama tesisi ve HES yapılmıştır. 2020 Yılında Sulama Birliklerince İşletilen Sulama Tesislerinde Asgari Değer Olarak Alınacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifeleri Bakanlık Makamı'nın 28.1 1.2019 tarihli Olur'u ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Bakanlık Makamı Olur'u ekindeki Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifelerinin Uygulamaya ilişkin genel esaslar başlıklı 3 'üncü Maddesinin ç) Fıkrasında 'Su kullanım hizmet bedelleri, sulamaların bir kısmında bulunabilen kadim su kullanma haklarına bakılmaksızın eşit olarak uygulanır.' İndirimler başlıklı 4'üncü Maddesinin 3'üncü Fıkrasında ise; 'Sulamada kullanılmak maksadıyla: sulama ve tahliye kanalları ile tabii su yataklarına bırakılan sularla sulama alanı içi ve dışı sahalarda; a) Çiftçilerin tenebbüt müddeti boyunca devamlı olarak kendi motopomplarıyla suladıkları bitkilere (yağmurlama ve damla sulama sistemleri dahil) su kullanım hizmet bedeli sulama birliğinin kararıyla en fazla %50 'ye kadar indirimli uygulanabilir. b) Birlik ile sözleşme yapmadan, sulama alanı dışı sahalarda yapılan sulamalarda; motopomp, yağmurlama ve damla sulama sistemi indirimleri uygulanmaz.' hükümleri bulunmaktadır. Mevzuat hükümleri çerçevesinde sulama birlikleri kendi görev alanındaki doğal kaynak sularından yapılan sulamalar için su kullanım hizmet bedeli tahakkuk ve tahsilatı yapmaktadır.”

Bakmadan Geçme