Palancıoğlu Çözemedi, Yalçın Çözecek Mi? Bir Kertmeler davası!

TAKİP ET >>

FETÖ soruşturmaları kapsamında kapatılan ve daha sonra Erciyes Üniversitesi'ne bağlanan Melikşah Üniversitesi'nin kurulu bulunduğu arsanın genişleme alanına yönelik tartışmalar, yargıya taşındı. Kertmeler olarak da bilinen bölgeyle ilgili olarak Talas Belediyesi'nin eski Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, 2017 yılı Haziran ayında, “Vatandaşlarımız rahat olsunlar, Temmuz ya da Ağustos ayında bu konudaki tüm sıkıntılar çözülecek ve vatandaşların mağduriyetleri giderilecek” açıklaması yapmıştı. Ancak aradan geçen zamanın ardından mağdur edildiklerini ifade eden vatandaşların sorunları çözüme kavuşmadı.

YALÇIN: O ZAMANLAR RANT EDİLECEK GİBİ DURMUYORDU

Yaşanan sürecin ardından Palancıoğlu, Melikgazi Belediye Başkanı olurken, Talas'ta da Başkanlık koltuğuna bu kez Mustafa Yalçın oturdu. Yalçın, yıllardır süregelen sorunla ilgili olarak, konuya hakim olduğunu ifade ederek, “O bölgede, işler değişince istimlak ve genişleme alanı olmaktan çıkarıldı. 1999'da aday olduğumda da o bölgede apartman karı karşılığı pazarlık yapılıyordu. O zamanlar rant edilecek gibi durmuyordu, değeri yoktu. ‘Yerleşkenin öteki taraftarı 15 katlı, bizimki neden 8 katlı? Biz de 15 isteriz' Oradaki mağduriyet bu. Şimdi orada ‘eski haline getirilsin' diye mahkemeye giden gayrimenkul sahipleri var. Yani konu yargıda.” dedi.

FETÖ soruşturmaları kapsamında önce kapatılan ve daha sonra Erciyes Üniversitesi'ne bağlanan Melikşah Üniversitesi'nin kurulu bulunduğu arsanın genişleme alanına yönelik tartışmalar sürüyor. Bu alanda FETÖcüler tarafından mağdur edildiklerini dile getiren vatandaşlar, bu konuda yargıya başvururken, haksızlığa uğradıklarını ve bu nedenle de hak kayıplarının giderilmesini talep ediyor.

2017 TEMMUZ YA DA AĞUSTOS AYINDA ÇÖZÜME KAVUŞACAKTI!

2017 yılı Haziran ayında konuyla ilgili olarak açıklama yapan dönemin Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Birçok vatandaşımızın sorununu Temmuz ya da Ağustos ayında çözüme kavuşacak. Bu sorunlar mazide kalacak” açıklaması yapmıştı. Palacıoğlu, şu ifadeleri kullanmıştı: “O bölge Kertmeler mevki diye geçer. Buradaki vatandaşlarla göreve geldiğimizden beri temastayız. Nitelikli halde planlamalar yapılıyor. Mağduriyetlerin giderilmesi için yoğun gayret gösteriyoruz. Özellikle imar revizyonunu bir fırsat olarak değerlendirerek, buranın 1 sene öncesinden planlamasını tamamladık. Oradaki vatandaşların sorunlarını çözecek şekilde bir proje ortaya koyduk. 1/5000'likler onaylandı, herhangi bir sorun yok. 1/1000'likleri de yakın zamanda onaylanarak 2017 Temmuz ya da Ağustos'ta bu Kertmeler bölgesi dediğiniz yer, Kayseri'nin en güzel planlanmış, en iyi yapılaşacak alanlarından olacak. Tavlusun Caddesi'nin hemen yan sınırı olduğu için Raylı Sistemde oradan geçecek. Hem de biz burayı site mantığı ile düşündük. Bahçeli nitelikli konut yapılaşması olacak. Birçok vatandaşımızın sorununu Temmuz ya da Ağustos ayında çözüme kavuşacak. Bu sorunlar mazide kalacak. Arsaların bir kısmı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne de geçmiş. O konuda da gerekli görüşmeleri vatandaşların sorunlarını çözecek şekilde yaptık” diye konuştu.

PALANCIOĞLU DÖNEMİNDE ÇÖZÜLMEDİ, YALÇIN DÖNEMİNDE ÇÖZÜLECEK Mİ?

Palancıoğlu'nun bu açıklamasının üzerinden iki yıl geçti, ancak sorun çözüme kavuşmadı. Palancıoğlu, Talas Belediye Başkanlığından, Melikgazi Belediye Başkanlığı görevine seçildi. Hal böyle olunca şimdi gözler Talas'ın yeni Başkanı Mustafa Yalçın'a çevrildi. Bazı çevreler, “Palancıoğlu çözemedi, peki Yalçın çözecek mi?” sorusunu yöneltirken, konuyla ilgili Yalçın'dan da dikkat çeken açıklama geldi. Yalçın, geçmişten bugüne o bölgeyle ilgili sorunlara hakim olduğunu söyledi.

“O ZAMANLAR RANT EDİLECEK GİBİ DURMUYORDU! ORADA İŞLER DEĞİŞİNCE…”

Kertmeler bölgesi ve o bölgede mağdur edildiklerini belirten vatandaşlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, konunun yargıya taşındığını dile getirdi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, şu ifadeleri kullandı, “Kertmeler bölgesinde hakiki gecekondulaşma vardı. Yani Kayseri'nin tek gecekondusu Kertmeler bölgesi, yeni adıyla 15 Temmuz yerleşkesinin civarıydı. 1999 Talas Belediyesi'ne aday olduğum zaman apartman katı hesabı pazarlık yapıyorlardı. O dönem biz, vatandaşlara kendinize ait olmayan bir arsaya kat pazarlığı yapmak yerine gidin, bunu devletten satın alın dedik. O zamanlar rant edilecek gibi durmuyordu, değeri yoktu. O yüzden devletten almaları kolaydı. Bölge üniversite genişleme alanına girince, bir bölümü sattı, bir bölümü istimlâk etti. Daha sonra işler değişince istimlak ve genişleme alanı olmaktan çıkarıldı. O halde rahatladılar. Peki ne oldu? 0,50'den 1,5'e çıktı emsal değer. ‘Yerleşkenin öteki taraftarı 15 katlı, bizimki neden 8 katlı? Biz de 15 isteriz' Oradaki mağduriyet bu. Bu tip konulara ilçe ve Büyükşehir Meclisi karar verir. Meclis'in bir karar vermesini beklemeden, Talas Belediyesi'ndeki bir memurdan bu alanla ilgili net bir açıklama beklenemez. Son günlerde öğrendim ki ‘eski haline getirilsin' diye dilekçe veren, mahkemeye giden gayrimenkul sahipleri var. İşin mahkemede olan bir konusu var. O konu yargıda. Ama bizim amacımız, Kertmeler'e örnek bir proje yapalım ve orası da rahatlasın.” Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme