Öyle şeyler söyledi ki! Tehlike kapıda! Gelecek yıl şeker bulamama durumu…
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Agro TV'de katıldığı programda Şeker zammı, üretimde yaşanan sorunlar ve bu tablonun yansımaları konusunda açıklamalarda bulundu.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker üretimi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Çiftçinin pancar üretiminden kaçtığı bir sürecin yaşandığını ifade eden Akay, “Çiftçi üretimi bırakmaya başladı. Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak şekeri üretememesi, bu büyük bir tehlike. Bu önümüzdeki yıl tehlikeli bir noktaya gidiyor” diye konuştu.
“PANCAR ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR! 23 MİLYON TON'DAN 18 MİLYONA DÜŞÜŞ VAR”
Ataş, pancar üretiminde ciddi düşüşlerin olduğunu dile getirdi. Gerek iklimden kaynaklı gerekse de başka sorunlardan kaynaklı sıkıntıların olduğunu belirten Akay, “Pancar üretiminde ciddi düşüş var.
Görülüyor ki, 23 milyon tonluk üretim önümüzdeki süreçte 18 milyon ton seviyesinde kalacak. Bu TÜİK tahminlerine de yansıyor. Bizim tahminlerimiz de o yöndeydi. Pancar sökülmeye, sorunlar ortaya çıkmaya başlayınca ortaya çıkan sonuç genelde böyle bir miktarı gösteriyor.
Böyle olmasını istediğimizden değil, ama yaşadığımız durum bu şekilde. TÜİK verileri güncellerse onlar da aynı sonucu ilan edecektir. Bizim tahminlerimiz aldığımız bilgiler üretimin 18 milyon ton seviyesinde olacağı yönünde. Bu da yaklaşık Türkiye'nin kotalı üretiminin 250 bin ton şeker üreteceği sonucunu ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.
“İŞ TEHLİKEYİ BOYUTA GİDİYOR” DEDİ VE ÇÖZÜM ÇAĞRISI YAPTI
“İşte asıl tehlike bu” sözleriyle de dikkat çeken Akay, Türkiye'nin ihtiyacı olan şekeri üretememesinin gündeme geleceğini belirtti. Akay, “Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak şekeri üretememesi en büyük tehlike bu. Ocak ayı sonunda kesinleşecek. Sektörde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Çiftçinin pancardan kaçtığı bir süreç yaşanıyor. Çiftçi pancar üretimini bırakmaya başladı. Bu önümüzdeki yıl tehlikeye bir noktaya gidiyor. Buna karşı tedbir alınması lazım. Çözüm ortaya konması lazım” dedi.
“TÜRKİYE STRATEJİK ÜRÜN KONUSUNDA CİDDİ SORUNLAR YAŞAYABİLİR”
Bu şekilde devam etmesi halinde yurt dışından şeker getirmenin de gündeme gelebileceğini anlatan Akay, ancak şu anki koşullarda bunun daha maliyetli olduğunu kaydetti. Akay, “Böyle devam edecek olursa yurt dışından da şeker getirmede zorluk yaşanabilir. Yurt dışından şeker getireceksiniz yurt içindekinden daha maliyetli olur. Bu nedenle çiftçinin korunması lazım. Çiftçi pancarı terk edecek olursa, Türkiye stratejik ürün konusunda ciddi sorunlar yaşayabilir” ifadelerini kullandı.
“İNSAN SAĞLIĞI İÇİN DE TEHLİKELİ BİR DURUM! ŞEKER BULUNMAYABİLİR”
Şeker politikasının yeniden ele alınması gerektiğine vurgu yapana Akay, NBŞ ve tatlandırıcılar konusunda da uyardı. Bu konuda kontrol edilmemesinden kaynaklı sıkıntıların yaşandığını kaydeden Akay, “Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretimin, dağıtımının kontrol edilmemesinden kaynaklanan, fazla üretim olduğu konusunda tespitler var. Bu durum böyleyse şeker pancarı açısından alanın daraldığı anlamına geliyor. İnsan sağlığı için de tehlikeli. Bu nedenle ithalatın azaltılması lazım. Tatlandırıcılar konusunda aynı durum söz konusu. Gübredeki aynı tablo ortaya çıkabilir. Hem fiyat artıyor, hem de bulunmuyor gübre. Gelecek yıl bu şekerde de yaşanabilir. Şeker bulunmama tehlikesi ortaya çıkacak. Bu nedenle tedbir alınması gerekir” dedi.