ORAN'TISIZ GÜÇ!
ORTA Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Hindistan ile nane üretimine yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Taşçı, “Nane sıtma hastalığı ile mücadelede önemli bir ürün. Bu nedenle Hindistan'da görüşmeler yaptık ve birlikte nane üreteceğiz.” dedi. Taşçı, ayrıca firmalara yeni pazarlar bulmak için de çalıştıklarını belirterek, “Etrafımızda savaş var, bu nedenle firmalarımıza yeni pazarlar bulmak zorundayız.” diye konuştu.
Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Radisson Blu Otel'de düzenlediği basın toplantısı ile kurumun yaptığı projeler hakkında bilgi verdi.
Şu an ülke ekonomisinin orta gelir tuzağı ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Taşçı, bu nedenle sanayileşmeye ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Taşçı, “Türkiye ekonomisi orta gelir tuzağında çünkü imalat sanayinde düşüş var. Orta gelir tuzağı ile sanayileşme arasında da bağ var. Bu nedenle bu tuzaktan çıkışın yolu sanayileşmede. Bizlerde bu çerçevede küresel rekabeti bilgiye dönüştürmek için firmalara destek sunuyoruz. Kurduğumuz ORAN Akedemi'de kapasite geliştirme faaliyetleri yapıyoruz. Bu yıl ayrıca hedefimiz 10 bin kişiye girişimcilik eğitimi vermek. 10 tanede firmalar için yine büyük fayda sağlayacağını düşündüğümüz Arge Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarımız da var.” diye konuştu.
“ETRAFIMIZDA SAVAŞ VAR, YENİ PAZARLAR BULMAK ZORUNDAYIZ”
E-ticaret konusunda firmalara dikkat çektiklerini kaydeden Taşçı, yeni pazarlar bulmak için de arayış içerisinde olduklarını kaydetti. Taşçı, “E-ticaret günümüzde önemli bir noktada. Bu nedenle firmalarımızı da bu alanlara dahil etmek istiyoruz. Çünkü yeni pazarlar bulmak zorundayız. Etrafımız savaş nedeniyle sıkıntılı. Afrika, İran Pakistan gibi ülkeleri hedefliyoruz. Örneğin İran'da kontaklarımız vardı ama hükümette yaşanan gelişmeler nedeniyle bu görüşmeleri yapamadık. İnşallah önümüzdeki dönem yapacağız.” diye konuştu.
“EYLÜL'DE TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER KONGRESİ DÜZENLEMEK İSTİYORUZ”
Eylül ayında uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi düzenlenmesine yönelik hazırlıklara başladıklarını ifade eden Taşçı, “Bu kongreyi Kayseri'de yapmak istiyoruz. Ancak yerel yönetimlerden gerekli desteği alamazsak Sivas'ta da yapabiliriz. Diğer yandan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda ilçelerde uygulamalar,12 üründe ön fizibilite çalışmaları başladı. Yozgat Çayıralan'da Lavanta, Akdağmadeni'nde Salep üreteceğiz. Yozgat Çayıralan'da 40 dönüm arazide lavanta üretiyoruz. Şimdilik 120 bin TL para kazanmayı hedefliyoruz. Maliyette bu miktarın 3/1 oranında. 8 çiftçide aynı zamanda bu işi öğreniyor.” dedi.
“HİNDİSTAN İLE SITMAYA KARŞI ORTAK TIBBİ NANE, KAYSERİ'DE DE 6 İLÇEDE STEVİA ÜRETECEĞİZ”
Kayseri Şeker Fabrikası ile birlikte ilk etapta Pınarbaşı ve Yeşilhisar'da ve daha sonra toplamda 6 ilçede Stevia bitkisi üretimi yapacaklarını anlatan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, şunları söyledi: “Stevia bitkisi, zararsız ve doğal şeker. Bu nedenle çok önemli bir bitki. İnşallah Kayseri'de üreteceğiz. Tıbbi ve Aromatik Bitkilere yönelik projeler çerçevesinde tıbbi kekik, tıbbi nane, meyan konularında da çalışmalarımız olacak. Örneğin bir süre önce Hindistan'a gittik, bu konuda araştırmalar yaptık. 12 tane ürün tespit ettik. Bunların başında nane geliyor. Hindistan bu alanda çok önemli çalışmalara imza atmış bir ülke. Bu konuda çalışan kurumlarının tarihi 1950'lere dayanıyor. Hindistan'da örneğin sıtma gibi önemli sağlık problemleri var. Nane de sıtmaya karşı önemli ve sağlıklı bir ürün. Küresel pazarda Hindistan'la birlikte konumlanmak için çalışıyoruz. Nane üretimi ile ilgili ortak projeleri yapacağız.”
“KÜÇÜK İŞLER YAPIP, ORTAYA BÜYÜK İŞLER ÇIKARMAK İSTİYORUZ”
Amaçlarının küçük işler yapıp, ortaya büyük işler çıkarmak olduğunu dile getiren Taşçı, TANAP'tan da Cazibe Merkezleri Destekleme Programı çerçevesinde mali destek alacaklarını söyledi. 2014 ve 2015 yıllarında yaklaşık 56 milyon TL tutarındaki 78 projeye destek verdiklerini dile getiren Taşçı, toplamda 92 milyon TL destek verilerek 200 milyon TL'lik kaynağın harekete geçirildiğini söyledi. 2016 yılı içerisinde de mali destek programları çerçevesinde 17 Milyon TL destek verilmesini öngördüklerini belirten Taşçı, bu faaliyet alanlarının da gelişen sanayi, turizm geliştirme, kentsel ve sosyal altyapı, mikro işletmeler olarak özetledi. Taşçı, toplamda ise 36 milyon TL'lik kaynağı TR72 bölgesi için kullanılacağını ifade etti.
“HER NE KADAR BAZI İBARELER GÖRSEM DE KAYSERİ TAŞRA DEĞİL”
Açıklamasında, yerel yöneticileri eleştiren ve Kayseri'den yerel manada yeterli desteği alamamaktan yana da dert yanan Taşçı, “Kayseri taşra değil. Her ne kadar şu ana kadar ki görev sürem içerisinde bu yönde ibareler görsem de Kayseri taşra olmamalı. Küresel bir vizyona ihtiyacı var. Vizyonu olan, ulusal çapta söz söyleyebilen bir şehir olmalı Kayseri. Bizler de bunun için çalışıyoruz. Bu kentte bilimsel çalışmaların çıkması lazım. Ne yazık ki yeterli desteği alamıyoruz. Bazı konularda projelerimizi söylediğimizde de ‘hayır' cevabı ile sıkça karşılaşıyoruz.” diye konuştu.
Haber/Foto: Cafer ZENGİN