Onlar teşviklerle Kayseri'yi geçtiler

TAKİP ET >>

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et ithalatında gümrük vergilerini düşürmesini Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü'ye sorduk. Vergi indiriminin besiciye bir katkı sağlamayacağını savunan Ünlü, “Devlet sağ cebinden alıp sol cebine koyacak, sol cebinden alıp sağ cebine koyacak. Kazanamayan besici köyden şehre göç ediyor” dedi.

Kayseri'nin diğer konularda olduğu gibi bu konuda da teşviklerden yararlanamadığını dile getiren Ünlü, “Kırşehir ve Mucur bu konuda Kayseri'den ileride çünkü oralarda daha çok teşvik var” şeklinde konuştu. Devletin köylerden şehre olan göçü bir türlü önleyemediğini bunun en önemli sebebinin ise besicilerin para kazanamaması olduğunu dile getiren Ünlü, hayvancılığını bu nedenle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, et ithalatında gümrük vergilerinin düşürmesine yönelik tartışmaları değerlendirdi.

“Et ithalatını ve canlı hayvan ithalatını Et ve Süt Kurumu yapıyor. Gümrük vergisini ister alsın ister almasın.”diyen Başkan Ünlü, “Devlet vergiyi Sağ cebinden alıp sol cebine koyması anlamına geliyor.”dedi.

“DEVLET BİR CEBİNDEN ALIYOR, DİĞER CEBİNE KOYUYOR”

Ünlü, şunları söyledi: “Bunu getiren Devlet, gümrüğü de veren devlet. Yurt dışında etin fiyatı pahalı değil. Ety Balık Kurumu etin kilosunu üç buçuk Euro ile alıyor. Burada Tarım Bakanlığının bir yanlışı var. Türkiye'de yeteri kadar hayvan var, yeteri kadar et var diyor. Bunlarda karaborsacıların elinde diyor. Etin en çok satıldığı dönem Ramazan ayındadır. Karaborsacıların elinde et vardı da o zaman neden çıkarmadı. Demek ki, Türkiye'de yeteri kadar canlı hayvan yok. Tarım bakanı açıkladı kıymanın kilosunu 25 TL'den üstüne sattırmam diye. Ama bugün kıyma 35 TL. Et ve canlı hayvan ithalatını belli bir kontenjan dahilinde ithalatçıya yani tüccarlara yaptırmalı”

“KAYSERİ, ÇEVRESİ GİBİ TEŞVİKLERDEN YARARLANAMIYOR”

Kayseri'nin diğer konularda olduğu gibi bu konuda da teşviklerden yararlanamadığını dile getiren Ünlü, “Türkiye'ye canlı hayvan geliyor ama büyük besici firmalar alıyor. Türkiye'de besicilerin hakimi aile besicileridir. Kırşehir ve Mucur bu konuda Kayseri'den ileride çünkü oralarda daha çok teşvik var. Orada 3 binlik, 4 binlik çiftlikler var ama Kayseri'de bu sayı ile besicilik yapan yok. O yüzden bizim küçük besici işi yapanlar ithal edilen canlı hayvanı alıp ahırına koyamıyor. O yüzden bu ithalatı tüccara yaptırmalı. “dedi.

“DEVLET, KÖYLERDEN ŞEHRE OLAN GÖÇÜ BİR TÜRLÜ ÖNLEYEMİYOR, ÇÜNKÜ…”

Devletin köylerden şehre olan göçü bir türlü önleyemediğini bunun en önemli sebebinin ise besicilerin para kazanamaması olduğunu dile getiren Ünlü, hayvancılığını bu nedenle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Ünlü, “ Birde köyden şehre olan göç önlenemiyor. Çünkü ilçelerde ve köylerde besici para kazanamadığı için göç önlenemiyor. Adam para kazanamıyor ailesi ile galip fabrikada işe girip çalışmak zorunda kalıyor. Hayvanlığa olan destek biraz daha artarsa köyden şehre göçün azalacağını düşünüyorum. Türkiye'de etin pahalı olmasının birinci nedeni canlı hayvanın yani besilik hayvanı fazla yok, besili hayvan pahalı. Birde bizim besiciler kaba yeme çok fazla para ödüyor. Bizde Arjantin ve Brezilya gibi hayvanların yayılacağı otlu alanlar fazla yok.”dedi.

KURBAN BAYRAMINDA HAYVAN FİYATLARI NE OLUR?

Kurban Bayramında küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışında yüzde 40'lık bir artışın yaşanacağına da dikkat çeken Kayseri Ticaret Borsası Başkan Ünlü, hayvan fiyatlarına yönelik de bilgi verdi. Ünlü, küçükbaş hayvanın Kurban Bayramında bin 250 ile bin 500 TL arasında satılacağını söyledi.

Ünlü, “Şimdi önümüz Kurban Bayramı. Şuarada kurban bayramına kısa bir süre kaldı. Küçükbaş hayvan Mart-Nisan ayında doğum yapar. Bayram 10 gün önce attığı için, her sene kurbanlık hayvan küçülüyor. Hem sayısı azalıyor hemde küçülüyor. O yüzden doğan kuzular belli bir kiloya gelmeden kesilmek zorunda kalınıyor. Bu da tonajın düşmesine neden oluyor. Eğer Tarım bakanlığı tedbir almazsa küçükbaş koyun ve kuzunun en az bin 250 ile bin 500 TL arasında bir artış ile satılır. Geçen seneye göre yüzde 40 artacak gibi gözüküyor. Büyükbaş kurbanlıkta da fiyat artışı yaşanacak. Hisseli büyükbaşların kişi başı bin 500'den aşağı düşmeyecek gibi gözüküyor. O yüzden tarım Bakanlığı bu konuda en kısa zamanda el atmalıdır.“ diye konuştu.

“ET FİYATINDA TIRMANIŞ HİÇ DURMAZ, ÇÜNKÜ YETERLİ SAYIDA CANLI HAYVAN YOK”

Tarım Bakanlığı'nın yaşanan sorunlara el atması gerektiğini kaydeden Ünlü, Besicilikte Kayseri'nin Türkiye geneline 4 ya da 5'inci sırada olduğunu belirtti.

Et fiyatlarının yüksek olduğunu anlatan Ünlü, bunu da canlı hayvan sıkıntısına bağladı.

Başkan Ünlü, şu ifadeleri kullandı: “Kayseri'deki besicilik 4 yada 5'înci sırada geliyor. En büyük besiyi yapan Konya, Kayseri, Diyarbakır, Kırşehir ve Polatlı. Buralar Türkiye'nin et ihtiyacını karşılayan iller. Kayseri'den Karadeniz'e ve doğuya hemen hemen her gün 1 tır et gidiyor. Devletin gerekli tedbirleri alması lazım. Önümüz kurban bayramı. Karkas etin fiyatı bugün 27 TL. bugün 37 TL'den aşağıya bir kıymayı alamazsın. Bakanlık bu sorunların çözümü için her ilden bu işi yapan kişileri bir araya getirip çözüm bulunması lazım. Yoksa Türkiye'de et çok pahalı. Et fiyatında tırmanış hiç durmaz. Çünkü yeterli sayıda canlı hayvan yok.” Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ-Emre POLAT

Bakmadan Geçme