'ÖLÜMÜNE YOLCULUK' İSYANI!
22 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında, ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak ilçe belediyelerine mahalleleri veya mahalle kısımları ile birlikte sahil oldu.
Bu kapsamda Başakpınar da, hinterland yasası denilen düzenleme ile birlikte Büyükşehir Belediyesi mücavir alanına yeni katılan yerleşim yerlerinden biri oldu. “Yapılan bu çalışma ile dertlerimiz bitecek” diye düşünen Başakpınarlılar, gelinen süreçte “umduğumuzu bulamadık” şeklinde görüş belirtiyor.
“YAKINLARIMIZ KORKU DOLU ANLAR YAŞAMIŞLAR”
Özellikle yıllardır bölgede ulaşımın büyük sorun olduğunu ve insanların toplu taşıma araçları ile adeta ölümüne yolculuk yaptığını dile getiren Başakpınar sakinlerinden Ramazan Uluçay, önceki gün yakınlarının belediye otobüsünde ölüm tehlikesi atlattıklarını ve bu durumunda bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi. Uluçay, şöyle konuştu: “Başakpınar'a sürekli eski belediye otobüslerini veriyorlar. Bu otobüsler ulaşım için sağlıklı değil. Sürekli arızalanıyorlar. İnsanların hayatı tehlikede. Yazın cam açamıyorsunuz, kışın cam kapatamıyorsunuz. Burada yaşayan vatandaşlar ikincisi sınıf vatandaş mı? Bize yazık değil mi? Biz de yeni model otobüs istiyoruz. Her gün fazla yolcu almadan kaynaklanan tehlikeleri yaşamak istemiyoruz. Önceki gün yolculuk sırasında otobüste makas arızası meydana gelmiş ve otobüs neredeyse takla atacakmış. Yakınlarımız, komşularımız korku dolu anlar yaşamışlar. Zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Adeta diken üstünde yolculuk yapıyoruz. Artık korkuyu yaşamak istemiyoruz. Bu adaletsizliğe birileri dur desin. Birçok dilekçe verdik ama ilgilenen olmadı. Seçim zamanı oy almak için mahalleden çıkmayanlar, seçim sonrası bize uğramaz oldu. Eski belde günlerimizi arıyoruz ”
“ÖLÜMLE BURUN BURUNA GELDİK”
Önceki gün yolculuk esnasında arızalanan otobüste yer alan vatandaşlardan Neslihan Aydoğan ise yaşadıkları ile ilgili olarak, “Adeta ölümle burun buruna geldik” diye konuştu.
Otobüsün içerisinde fazla yolcu olduğunu ve insanlara uygun olmayan bir şekilde yolculuk yaptırıldığını belirten ve bu duruma isyan eden Aydoğan, “Otobüs aniden yan yatacak gibi oldu. Takla atacak diye korktuk ve büyük panik yaşadık. Hemen otobüsten indik. Can güvenliğimiz yok. Duraklarda hızlı, modern yolculuk ya da sevgi taşıyoruz gibi yazılar var. Bu eski ve sürekli arızalanan otobüslerle mi modern yolculuk yapılıyor ya da bu şekilde mi sevgi taşınıyor? Yaşam hakkımız ulaşıma elverişli olmayan otobüsler nedeniyle tehlike altında. Yetkilileri göreve davet ediyoruz ve ölüm korkusu yaşamak istemiyoruz. Çünkü güvenli yolculuk bu şehirde yaşayan herkes gibi bizim de hakkımız.” şeklinde konuştu.
Diğer yandan Başakpınar sakinleri, bir süre önce Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Daire Başkanlığı'na verilmek üzere konuyla ilgili şikâyetlerini içeren dilekçe yazdıklarını ve dilekçeyi de Talas Belediyesi'nden bir yetkilinin alarak, kendilerine “Ben sizin yerinize ulaştırırım” dediğini belirtti.
DERTLERİNİ DİLEKÇEYE DÖKTÜLER
Toplu taşımada yaşadıkları sıkıntılara isyan eden bölge sakinlerinin belediyeye yönelik yazdığı şikayet dilekçesi ise şu şekilde: “Başakpınar Mahallesinde Büyükşehir Otobüs İşletmesinin aksaklıkları ve yeni talepler.
Belediyenizin Makine İkmal Daire başkanlığının, Talas İlçesine bağlı olan Başakpınar mahallesine sunmuş olduğun otobüs seferleri ile ilgili mahalle halkının sıkıntıları bulunmaktadır. Konu ile ilgili aksaklık yaratan hususlar aşağıda maddeler halinde bilgilerinize arz olunmuştur. Bahsi geçen konuların en kısa sürede vatandaş menfaatine düzeltilmesini umarak değerlendirilmesini arz ederiz.
Başakpınar ‘a hizmet veren belediye otobüslerinin birçoğu en eski model araçlar olması nedeniyle ya arızalı ya da sağlıklı ulaşıma müsait değil.
1-Sıkıntılar genelde şu şekilde; mevcut 302 Mercedes araçların kışın kaloriferleri çalışmıyor, sık sık arıza veriyor ve yolda kalıp takviye beklendiği için zamanında şehir merkezine ulaşılamıyor, yaz aylarında içine aşırı toz alıyor, yağmurlu havalarda su damlatıyor. Birçoğunun camları kendi kendine açılıyor ve bir araçta hiç açılabilir cam yok. Başakpınar Kuruköprü hattında genelde bu tür sıkıntılı araçların hizmet vermesine izin veriliyor. Bu hatta en kısa zamanda halk otobüslerinin servis yapması gereklidir. Belediye otobüslerine alternatif olarak bu otobüslerden yararlanmak vatandaş menfaatine olacaktır.
2-Mevcut, otobüs hareket saatlerinin tekrardan revize edilmesi.
Başakpınar otobüs saatleri cetveli incelendiğinde düzensiz bir saat uygulaması bulunmaktadır. Mevcut uygulamanın her 20 dakikada ya da her 30 dakikada bir uygulama ile değiştirilmesi vatandaş menfaatine olacaktır. Pazar otobüs saatleri nerdeyse 2 saatte bir, bunun 1 saatte bir haline gelmesi vatandaş menfaatine yarar sağlayacaktır. Bu hususun düzeltilmesini talep etmekteyiz. Başakpınardan Kayseri merkeze kadar giden hat Talas içinden gittiği için yolcu konusunda sıkıntı olmayacağı gibi yakın mahallelerde bu uygulama zaten yapılmaktadır. Bu konu ile kurumunuzun kar amacı güden bir işletme gibi değil de kamu yararını gözeten bir yerel yönetim birimi olduğu insanların zihinlerinde daha net perçinlenmiş olacaktır. Sabah ve akşam öğrencilerin okul giriş çıkış saatinde Başakpınar'dan hareket eden otobüslerde, sabah Başakpınardan 07:30 Akşam Kiçi kapıdan hareket eden 16:00, 17:00 ve 18:15 seferleri, aşırı kalabalık olmaktadır. Bu saatlerde ek sefer yapılmasının gerekliliği önem arz etmektedir.
3-Başakpınar otobüs güzergâhının alternatif güzergâhlarla desteklenmesi.
Başakpınar'dan Sabah 07:15 veya 07:30 da Mimarsinan O.S.B, Doğu Sanayi, Devlet Hastanesi ve Yeni Sanayiye aksam da Kayseri'den 18:00 Başakpınar'a yine bu hattan giden bir sefer düzenlenmesi bu istikamette çalışan ve sayıları azımsanmayacak kadar çok olan hemşerilerimizin talebidir. Bu güzergâhın en kısa zamanda hizmete başlamasını talep etmekteyiz. Mevcut otobüs güzergâhının kooperatif bölgesinden ve mahalle içi yollardan da geçecek şekilde düzenlenmesini talep etmekteyiz.
Mevcut çizelgede Başakpınar'dan hareket başlangıç saatinin 1 saat geriye, (05:30'a veya 06:00'a) Kayseri'den son hareket saatinin 1 saat ileriye alınması (24:00'a) O.S.B.de çalışan vatandaşlarımızın talebidir. Vardiya sistemli fabrikalarda çalışan işçilerimiz işyerleriyle bu konuda sıkıntı yaşamaktadır. Değerlendirilmesini talep etmekteyiz.
4-Mahalle içi ulaşımda otobüs işletmesinin esnek davranması;
Özellikle mahalle içinde öğrencilerin okula gidiş-geliş saatlerinde bilet uygulamasının kaldırılmasını talep etmekteyiz. Başakpınar gibi otobüs hattı merkezde birleşen bir yer için otobüs işletmesinin bu yüke ortak olmasını talep etmekteyiz. Ayrıca Salı günleri kurulan Salıpazarı'na ulaşım içinde bir esneklik getirilmesini talep etmekteyiz.
5-İşletme Çalışanları ve kurallara riayet;
Otobüs şoförlerinin vatandaşı rencide eden davranışları bulunmaktadır. Sigara yasağı gibi konularda keyfi davranışları bulunmaktadır. Bazı şoförler vatandaşı azarlamaktadır. Kış aylarında otobüsü yeterince erken saatte açmayarak vatandaşın dışarda soğukta beklemesine neden olmaktadırlar. İkili diyalogların sonunun kavgalara neden olacak şekilde gelişmesinden endişelerimiz bulunmaktadır. Telefonla aşırı konuşmak gibi bazı trafik kurallarını hiçe sayarak vatandaşın can güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda sergilemektedirler. Bu hususların denetlenmesini talep etmekteyiz. Bileti olmayan vatandaşa karşı aşırı tepkiler gösterirken, belediye personeli ve yakınları biletsiz binmekte ve bu davranışlarını onlara karşı sergilememektedirler. Otobüs işletmesinin şoförlerinin bir kısmı keyfiyete göre ayrımcılık yapılmasına müsait bir çalışma anlayışına sahiptir. Gerekli denetimin yapılmasını talep ediyoruz.
Ayrıca Başakpınar meydanına Belediyeye ait bir bilet gişesi yapılması veya Aktif 38 yükleme noktası yapılması biletsiz otobüse binilmesini engelleyecek bir uygulama olacaktır.” Haber: Cafer ZENGİN