O İHALE İPTAL ÇÜNKÜ…

TAKİP ET >>

Melikgazi Belediye Başkanlığı tarafından 29 Mayıs 2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Melikgazi İlçesi Sınırları İçerisinde Çöp Toplama, Cadde Sokak ve Pazar Yerlerinin Süpürülmesi, Konteynırların Boşaltılması, Çöplerin Nakli ve Temizliği Hizmet Alımı İşi” ihalesinde en düşük teklifi veren Anka firması, düşük fiyat gerekçesiyle ihalenin kendisine verilmemesinin ardından konuyu Kamu İhale Kurumu'na taşımıştı. Anka firmasının şikayetini inceleyen KİK, 10 Eylül 2014 tarihinde konuyla ilgili kararını vererek, ihaleyi iptal etti. Gazetemizin konuyla ilgili haberinin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Melikgazi Belediyesi Temizlik işlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Türkmen, ihalenin herhangi bir usulsüzlük nedeniyle iptal edilmediğini belirterek, ihalenin iptal gerekçesinin işçilerin tatil günlerindeki mesailerinin hesaplanmasıyla ilgili bir detay olduğunu vurguladı. Türkmen konuyla ilgili iptal kararını da gazetemizle paylaştı. KİK'in iptal gerekçesini şu sözlerle anlattı: “Yapılan incelemede başvuru sahibi tarafından ihale dokümanına yönelik itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmadığı, dolayısıyla mevcut ihale dokümanına göre teklif verilmesi gerektiği anlaşılmakla birlikte, İdari Şartname'de yer alan ‘Pazar mesaisi hesaplanırken %50 (yani 1/2 katı),bayram mesaisi hesaplanırken % 50 (yanı 1/2 katı) olarak hesaplama yapılacak ve işçiye bu şekilde ödenecektir' düzenlemesinin, tekliflerin sağlıklı oluşturulmasını ve sunulan tekliflerin sağlıklı şekilde değerlendirilmesini engelleyecek nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır. Zira istekliler tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen Prizma Sosyal Hizmetler İnşaat Bilgisayar Taşıma ve Dan. Hizmet San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından ulusal bayram ve genel tatil günleri için açılan satırlarda ve diğer işçilik kalemlerinde başvuru sahibi ile aynı teklifin verildiği, ihale üzerinde bırakılan istekli olan Tekten İnşaat Turizm Yemek Nakliye Temizlik İlaçlama Medikal Tekstil Bilgisayar Sigortacılık Petrol Mobilya Tarım Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından ise fazla çalışma kalemleri dışındaki diğer işçilik kalemlerinde idarece uygulanan yöntemle birim fiyatların belirlendiği, dolayısıyla istekliler tarafından teklif hazırlanırken tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır. Ayrıca idarece işçilik kalemlerinde başvuru sahibi ile aynı teklifi veren Prizma Sosyal Hizmetler İnşaat Bilgisayar Taşıma ve Dan. Hizmet San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülmüş olmasına karşın, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bu durumda idare tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarının objektif ve eşit muamele ilkesine uygun olarak değerlendirilmediği tespit edilmiştir.

Bu çerçevede söz konusu düzenlemenin, istekiler tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının objektif ve eşit muamele ilkesine uygun bir şekilde değerlendirilmesini olanaksız hale getirdiği anlaşıldığından ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Öte yandan bölge kontrol amirinin, 24 pazar günü yapılan çalışma sonucunda gün birimi üzerinden teklif alındığı dikkate alındığında bu günlerde 7,5 saat çalışılacağı kabul edildiğinde, bir günde 7,5 saatten bir yılda toplam (7,5 saat x 24 gün) 180 saat çalışması gerektiği, bu işçi için ayrıca 240 saat fazla çalışma öngörüldüğü, buna göre bölge kontrol amirinin bir yılda toplam 420 saat fazla çalışması gerektiği, bölge kontrol çavuşunun da 24 pazar günü yapılan çalışma sonucunda günde 7,5 saatten bir yılda toplam (7,5 saat x 24 gün) 180 saat çalışması gerektiği, bu işçi için ayrıca yıllık 120 saat fazla çalışma öngörüldüğü, buna göre bölge kontrol çavuşunun bir yılda toplam 300 saat fazla çalışması gerektiği, bu durumun ise 4857 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirlenen; “Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.” hükmüne uygunluk taşımadığı anlaşılmıştır. Diğer taraftan Pazar günlerinde 7,5 saat çalışılmadığı kabul edildiğinde ise yukarıda belirtildiği şekilde mevzuata aykırı olarak “saat” yerine “gün” üzerinden teklif alındığı dikkate alındığında, bu günlerde kaç saat çalışma yapılacağının belirlenmemiş olması sebebiyle birim fiyat teklif cetvelinin bu yönden de uygun olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır.”

Haber: Nejdet KALA

Bakmadan Geçme