Ne kadar su tüketmeliyiz?

İnsanlar yemeden uzun süre yaşayabilir ama su olmadan sadece birkaç gün. Artan hava sıcaklıkları ile birlikte önemi de artan suyu gün içinde ne kadar tüketmeliyiz? Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde…

Su, canlıların yaşaması için gerekli olan ve bu sebeple hayati önem taşıyan temel besin kaynağımızdır. İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60'ı sudur. Yani ortalama 70 kg olan bir erişkinin vücudunda 42 litreye yakın su bulunur. Organların içeriğindeki su miktarına bakıldığında ise beyin, karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların yüzde 65-80'inin sudan oluştuğu görülür.

Sıcaklarda Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının etkisi ile birlikte su tüketimi de artar. Vücuda sindirim, terleme ve nefes alma yoluyla kaybettiği suyu geri vermek gerekir. Su içmek için susuzluk hissinin gelmesi beklenmemeli çünkü bu his fark edildiğinde vücut zaten hafifçe susuz kalmış demektir. Kaybolan su miktarı mutlaka yerine konmalıdır. Eğer yeterli oranda su içmezseniz, yorgunluk, baş ağrısı ve odaklanamama gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Vücudumuz suyu depolayamadığından, her 24 saatte kaybettiği su miktarını yerine geri koymalıdır.
Bir günde tüketilmesi gereken su miktarı yaş, cinsiyet, ağırlık, sağlık, çevre koşulları, iklim ve fiziksel aktivite düzeylerine göre değişmekle birlikte yetişkin bir erkeğin içmesi gereken su miktarı günde 3,2 litre, yetişkin bir kadının içmesi gereken su miktarı ise 2,2 litredir. Fakat bu miktar fiziksel aktivite seviyenize, iklime ve diğer faktörlere bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Özellikle yaz aylarında önemi daha da artan su tüketimine önem verilmeli, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Ayrıca kafeinli, tuzlu ve alkollü içeceklerden kaçınmalısınız çünkü bu içecekler suyun atılmasını hızlandırır.
Su tüketimini artırmak için, gün boyunca sık sık su içmeyi ve suyunuzu yanınızda taşımayı unutmayın.

Su Tasarrufu İçin İpuçları

En önemli yaşam kaynağımız olan suyu kullanırken israf etmemeye özen göstermeliyiz. Çünkü yeryüzündeki su kaynakları sınırlıdır ve bu sebeple tasarruf etmek önemlidir.

İşte su tasarrufu için bazı ipuçları:

  • Ellerinizi, bulaşıkları, meyve ve sebzeleri yıkarken lavaboda tıraş olurken veya diş fırçalarken suyu kullanmadığınız anlarda musluğu kapalı tutun, 20 saniyelik bir el yıkama sırasında bile yaklaşık 1 litre suyu boşa harcayabilirsiniz.
  • Bahçenizi sulamadan önce toprağın ne kadar ıslak olduğunu kontrol edin. Bahçenizi sularken vahşi sulama yerine damlama sulama sistemini tercih edin.
  • Evinizdeki sızdıran muslukları onarmak da sandığınızdan çok daha fazla su tasarrufu sağlayacaktır.
  • Gri sulardan yararlanın. Musluktan akan suyu, ısınana kadar boşa akıtmak yerine bir kovaya doldurup daha sonra bitkiler için kullanabilirsiniz.

Su tasarrufu yaparak, giderek azalan su kaynaklarımızı gelecek nesiller için koruyabilir, suyun dünyadaki varlığını devam ettirebilirsiniz.

Bakmadan Geçme