NASIL BİR CUMHURBAŞKANI NASIL BİR DEMOKRASİ
Denge ve Denetleme Ağı, “Nasıl bir cumhurbaşkanı, nasıl bir demokrasi?” sorusunun yanıtını Kayseri'de aradı. Yaklaşık 150 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı, önce Cumhurbaşkanı Yürütme İlişkileri Denge ve Denetleme Çalıştayı'nda STK temsilcileriyle, ardından da basın mensuplarıyla bir araya geldi.
‘Farklı Düşünüyoruz, Bir Arada Çözüyoruz” sloganıyla yola çıkan ve yaklaşık 151 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde barındıran Denge ve Denetleme Ağı, Kayseri'de önce 21 STK temsilcisyle ardından da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Novotel'de Cumhurbaşkanı Yürütme İlişkileri Denge ve Denetleme Çalıştayı hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Denge ve Denetleme Ağı Koordinatörlüğü Grubu üyesi Sevna Somuncuoğlu, kimin Cumhurbaşkanı seçileceğinden ziyade önümüzdeki dönemde, devletin temel organları arasında ilişkilerin nasıl düzenleneceği ve tüm sisteme bütüncül bir bakış açısından yaklaşmak ve sivil alandan öneriler geliştirmek amacıyla bir çalışma başlattıklarını ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Kasım Karagöz ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bülent Yavuz'un da katıldığı çalıştayda elde edilen sonuçları satır başları halinde basın mensuplarıyla paylaşan Somuncuoğlu, bildirgede şu noktalara dikkat çekti: 'Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önemli bir kazanımdır. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, halkın iradesine ve sağduyusuna saygı gösterilmelidir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde halkın Cumhurbaşkanı yetki ve görevleri, kampanya sürecinde verilen vaatler hakkında bilgilendirilmesi önemli olacaktır. Pasif, sembolik değil, aktif görev alacak bir Cumhurbaşkanı istenmektedir. Ama aktif olacak cumhurbaşkanının kendisinin de yürütmenin başı, bir denge ve denetleme unsuru olması gereklidir. Hükmeden değil, toplumu kapsayıcı olacak, yürütmenin tasarruflarında denge unsuru olacak, ülke genelinde çıkabilecek sorunları, çıkmazları duruşu ve girişimleri kendi inisiyatifi ile çözebilecek, iktidarla da muhalefetle de ilişki kurabilecek bir cumhurbaşkanına gereksinim vardır. Cumhurbaşkanı'nın farklı kimliklerle ilişkilerinde adil, hukuka uygun hareket eden bir kişi olması beklenmektedir. Bugüne kadar seçilen tüm Cumhurbaşkanları farklı zamanlarda farklı şekillerde taraf davranmışlardır. Yeni seçilecek Cumhurbaşkanı'nın elbette bir siyasi kültürü, kimliği, inancı olacaktır ancak seçilen kişinin tarafsız davranması ve hukukun üstünlüğünü gözetmesi istenmektedir”
HABER :Nejdet KALA