Mimarlar odasından dikkat çeken açıklama: Bölgenin ayağa kaldırılması çok zor…

Mimarlar odası Kayseri Şubesi üyeleri ile beraber Malatya'da deprem sonrası hasar alan bölgelere teknik inceleme gezisinde bulundu. Kayseri Mimarlar odası Malatya ile ilgili hangi açıklamaları yaptı? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri haber bülteninde…

Mimarlar Odası Kayseri şubesi personeli, gitmiş olduğu teknik gezide, ‘Malatya; 6 şubat depremlerinden sonra gündemlerde az konu olan ilerliden biri. Ancak hem depremden farklı nedenlerden dolayı etkilenen yapı sayısının fazla olması sebebiyle hem de bu yapı stoğunun aradan geçen yaklaşık 6 aya rağmen yerinde duruyor olması açısından bizim için detaylı olarak incelenebilecek bir kent oldu.
Yapı denetim sistemini güvenli yapılar için milat kabul edersek Bostanbaşı mahallesi, bu sistemin yürürlüğe girdiği 2011 yılından sonra yapılmış yeni sayılabilecek yapıların ne denli ağır hasar alabileceğini gösteren yer. Güvenli yapı için sağlam zemin olmayan bölgede bulunan ağır hasarlı yapılar şu an herkes için deprem laboratuarı niteliğinde.' açıklamalarını yaptı.

‘Burada da her yapının ayrı bir hikayesi var.'
‘Ne yazık ki 5-6 yıllık bu siteden bir blok yıkılmış diğer bu görünen ağır hasarlı. Beton numuneleri incelendiğinde c30 olması gereken betonun değerlerinin c12 seviyesinde ölçülmesi kötü. Ülkemizin her bölgesinde daha detaylı denetlenmesi gereken beton numuneleri var. Zira bu işin cinayetten farkı yok. Tabi ki direkt sorumlular müteahhitler değil. Bu yapıda müteahhitin ailesinden oturanlar olduğu söylendi. Dolayısıyla kimsenin bu riski alamayacağını düşünüp beton laboratuarları her anlamda denetlenmeli.' diye ekleyerek işin ciddiyetini belirten ekipler yoğun çalışmayla bölge için fırsat yaratılabileceğini raporladı.
Kayseri Mimarlar odası ekipleri iyi haber olarak tarihi dokunun bulunduğu Gündüzbey mahallesinin yakın zamanda tekrar kullanıma kazandırılmış olduğunu belirtiyor.

Ancak deprem sonrası mahallede bulunan bitişik nizam yapıların hepsi ağır hasar almış ve bölgenin tekrar ayağa kaldırılması oldukça zor görünüyor.Kent merkezinde herkesin hafızasında yeri olan ticaret birimlerinin hemen hepsi yok olmuş durumda.

‘Malatya da en az diğer kentlerimiz kadar zor durumda.'

Teknik gezide Malatya'da son durumu gören ekipler, umut olduğunu ve çalışmalara özveriyle devam edildiğini dile getirerek,
‘ İnsanların yüzünde kentin geleceğine dair endişeyi görmenin yanında baretli teknik bir insan gördüklerinde sordukları sorular, anıları adına umutlarını kaybetmediklerini gösteriyor.
Onlardan birisi de Malatya şube başkanımız Yunus Emre Fidanel… Tüm hemşehrilerinin yaşadığı endişesini bir kenara bırakıp memleketi için mücadele ediyor. Gücünüz hiç eksilmesin, teşekkür ederiz, umudu temsil ediyorsunuz.' İfadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme