MİLLİ EĞİTİM'DE MÜDÜR KIYIMI!

TAKİP ET >>

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının Milli Eğitim'deki uygulamaları tepkileri de beraberinde getirmeye devam ediyor. 4 yıllık görev süresini dolduran okul müdürlerinin yeniden görev yapıp yapmayacaklarını belirleyen puanlamada Eğitim Bir Sen üyelerinin kayrıldığını vurgulayan eğitimciler Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Türk Eğitim Sen 1 ve 2 nolu şubelerin yanı sıra Aktif Eğitimciler Sendikası'nın da destek verdiği eylemde atamalarda liyakat ve kariyerin hiçe sayılarak Eğitim Bir Sen'lilerin okul müdürü olarak atandığı vurgulandı. Eylemdeki en ilginç tepkilerden biri de “Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa” yazılı döviz oldu.

Kısa bir süre önce Kayseri'deki ilçe milli eğitim müdürlerinin tamamının Eğitim Bir Sen üyelerinden atanması ile gündeme gelen Milli Eğitim'deki kadrolaşma, 4 yılını dolduran okul müdürlerinin yeniden görev yapıp yapamayacağını belirleyen puanlama sistemi ile bir kez daha gündeme geldi. Türkiye genelinde 16 bin okul müdürünü etkileyen uygulama Kayseri'de de toplam 336 okul müdürünü ilgilendiriyordu. Milli Eğitim Müdürlüğü 146 okul müdürü ile devam kararı alırken 190 okul müdürünün, müdürlük yapmaması yönünde karar verdi. Görevine devam etmesi engellenen okul müdürlerinin neredeyse tamamının Eğitim Bir Sen üyeleri dışındaki müdürler olduğunu belirten Türk Eğitim Sen 1 ve 2 nolu şube üyeleri ve Aktif Eğitimciler Sendikası üyeleri Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde basın açıklaması yaparak, tepkilerini dile getirdi. Eğitimciler adına ilk açıklamayı Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ali Benli yaptı. Puanlama sisteminde yanlışlığa dikkat çeken Benli, 'Bilindiği gibi görev süresi uzatılacak müdürler, ilçe mili eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirildi. Değerlendirmeye etki eden puanlar çok önemliydi. Bu noktada puanlamaya dair ciddi endişelerimizde vardı. Zira en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin değerlendirmesi 10 puan, öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmenin değerlendirmesi 10 puan, öğrenci meclis puanının değerlendirmesi 10 puan iken, ilçe mili eğitim müdürünün değerlendirmesi 25 puan, insan kaynaklarından sorumlu ilçe milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 15 puandı. Böyle bir değerlendirmenin büyük bir hata olacağını, öğretmenlerin, öğrencinin, velinin sadece göstermelik etkisinin olacağını açıklamıştık. Nitekim endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük' diye konuştu.

'Milli Eğitimde kadrolaşma operasyonu yapılmaktadır' diyen Benli, 'Eğitimin her hücresinde kendi adamlarını görmek isteyen, kilit noktalara yandaşlarını getirmeyi hedefleyenler kapalı kapılar ardında iş çevirmiştir. 'Benden olmayanı yok edeceğim' düsturuyla hareket edenler, farklı düşünenlere yaşama hakkı tanımamaya ant içmiştir. İş bilmeyen, emeği ve alın teri ile değil, siyasi hesaplarla, sendikal tercihleri nedeniyle makamlara getirilen okul yöneticileri devri başlamıştır. Okulların bir kısmı emir kulları tarafından yönetilecektir' ifadelerini kullandı.

KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN GELİR HESAP DÖNER

Bu yapılanların bir gün hesabının sorulacağını ifade eden Benli, yapılan değerlendirmeyi ucube olarak yorumladı. Yandaş ve yalakalardan oluşan ilçe milli eğitim müdürlerinin puanlama yaptığını belirten Benli, Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün 100 tam puan aldığını ifade ederek, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün kendi kendine tam puan vermesini eleştirdi. Vicdanlara seslendiklerini ifade eden Benli, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Adaleti Katleden Parti, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da Milli Eziyet Bakanlığı olduğunu söyledi.

EĞİTİM KURUMLARI SİYASETİN ODAĞI HALİNE GETİRİLİYOR

'Okul müdürlerinin değerlendirmesinde okulundaki öğretmenin puan verebilmesi için en az 6 ay birlikte çalışma şartını koşan Bakanlığın aynı şartı ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri için aramaması dikkat çekicidir. Kaldı ki Kayseri'deki ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin tamamına yakın bir kısmı bu şartı taşımamaktadır' sözleriyle puanlama sistemini eleştiren Aktif Eğitimciler Sendikası Şube Başkanı Ayhan Kaya, “4 yılını tamamlayan okul yöneticileri, emri vakiyle, eğitimsel ve yönetimsel olarak hiçbir şekilde açıklanamayan, kariyer, liyakatten ve hakkaniyetten uzak, kazanılmış hakları hiçe sayan bir kanunla görevleri sona erdirilmiştir. Yönetici atamada 1999 yılından beri sınav esaslı, kariyer, liyakat ve hakkaniyete önem veren uygulamalar bırakılmış bunun yerine bir takım siyasi hesaplar güdülerek, eğitim kurumları siyasetin odağı haline getirilmeye çalışılmıştır” dedi.

Milli Eğitim'in ülkenin geleceğini belirleyeceğinin altını çizen Kaya, milli eğitim ile bu kadar çok oynamamın ülkenin geleceğini heba etmek anlamına geldiğini söyledi.

“8 YIL İLAHİYAT OKUDUM BUNLARIN İNANDIĞI DİNE RASTLAMADIM”

Eylemde son olarak Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk söz aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmalarına atıfta bulunarak konuşma yapan Öztürk, binaların şeklinin düzeltilmesinin yapılan zulmü gizleyemeyeceğini vurguladı. Günlerden Cuma olduğunu hatırlatarak AKP iktidarının din istismar ettiği vurgusunu yapan Öztürk, “Ben 8 yıl ilahiyat okumuş 4 yıl dinler tarihi okumuş olarak bunların dini imanı ne diye araştırıyorum. Ben bunların dinine rastlamadım. Ayrıca bütün dinleri okudum orada da rastlamadım” dedi.

AKP iktidarının her yeri ele geçirme mantığı ile hareket ettiğini vurgulayan Öztürk, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biz eğitim çalışanları olarak yapılan haksızlıklar karşısında susmayacağız. Gerekirse milli eğitimi valiliği ve başbakanlığı işgal ederiz. Çünkü bu ülke kimseye terk edilmeyecek kadar değerli. Bu milletin geleceği tehdit altındı. Bu olayı basit müdür görevlendirmesi olarak görmeyin. Bunlar başbakanlığı, cumhurbaşkanlığı aldı, bakanlığı tek merkezde topladı. Şimdi sıra okul müdürlerine geldi. Bina görevlilerin yetkililerini de Recep Tayyip Erdoğan devralacak. Kazın ayağı öyle değil. Kayseri'de Vali yazan binadaki zatı muhtereme ilettik. Tamam haklı olabilirsiniz güç sizde. Göstermelikte olsa bir iki kişi bırakın bari. O kadar tahammülsüz ki. Bir ay önce gelmiş idareciler müdürler hakkında puanlama yapıyor. Ne kadar tanıyorsunuz. Listeye göre çiziyor ve tetikçilik yapıyorsunuz. Bir dönme müdür vardı kendisine kına göndermiştim.. Eğitimciye yakışmaz diye eleştirilmiştir. Ama tarih bizi haklı çıkarttı. Dönmeden sonra tutma müdür geldi. Ondan sonra tetikçi gelecek. Tetikçe de okulların kapılara çarpı işareti vurulan müdürler indirilecek. Siz bir ve birlik olun makamınız mevkiiniz ne olursa olsun birbirinize omuz verin.”

Bakmadan Geçme