Mevsim geçişlerinde depresyona dikkat!

TAKİP ET >>

Depresyonun kişilerin işlevselliğini hayata tutunuşunu, çalışmasını, ailesini etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyen Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Psikiyatri bölümünden Uzm. Dr. Nergiz Tellioğlu Saka, Mevsim geçişlerinde yaşanan depresyona dikkat çekti.

Halk arasında gündelik hayatın getirdiği sıradan keyifsizlik, moral bozukluğu ve üzüntü durumlarında bile depresyon benzetmesi yapıldığını ifade eden Özel Melikgazi Hastanesi Psikiyatri Uzm. Dr. Nergiz Tellioğlu Saka, “ Major Depresyon teşhisi koyabilmemiz için belirtilerin en az iki hafta sürüyor ve kişinin mesleki ve sosyal yaşamını etkiliyor olması gerekiyor. Tekrarlayan ve bizim Unipolar depresyon dediğimiz depresyon tipleri de özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşımıza çıkıyor. İlkbahar-sonbahardan dönemleri bu anlamda risk taşıyor. Hatta bazı hastalar yılda birden fazla depresyon atağı geçirebiliyor. Bu tür hastlarda hastanın tedaviye yanıtı da daha güç olabiliyor. Bu sebeple daha radikal yani koruyucu ilaç tedavisi uygulanmak zorunda kalabiliyoruz” dedi.

Uzm. Dr. Nergiz Tellioğlu Saka, depresyon belirtileri ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“ Depresyon belirtileri her hastada aynı olmayabilir. Temel belirtiler arasında karamsar ve kederli ruh hali, umutsuzluk, çaresizlik hissi, hayattan zevk almama, ilgi kaybı, unutkanlık, yorgunluk, enerji azlığı, uyku ve iştah düzensizliği yer alır. İlerleyen dönemlerde kişinin mesleki ve sosyal yaşamı giderek bozulur. Daha ağırlaşan depresyonlarda suçluluk hissi, geçmiş yaşam olaylarının sıklıkla akla gelmesi ve hatta ölüm düşünceleri eklenebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde benzer belirtiler ortaya çıkıyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurulmalıdır. Tekrarlayan depresyonlarda kişiler psikiyatristleri ile çok iyi işbirliği yaparak atak geçirmelerini önlemek amaçlı koruyucu ilaç tedavileri düzenlenerek, günlük aktiviteleri ve normal yaşamlarını sürdürmeleri sağlanabilir”

Bakmadan Geçme