Meğer o ilçe Kayseri'den ayrılmış!
Doğa ve turizm harikası o ilçenin daha önce Kayseri'ye bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Anadolu tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıklar, Anadolu'nun siyasi ve coğrafi haritasını da şekillendirmiştir. Her uygarlık, kendi idari sınırlarını çizmiş ve yeni şehirler oluşturmuştur. Bu nedenle Anadolu'nun haritası tarih boyunca çoğu kez değişiklik göstermiştir. Kimi ilçeler şehir olmuş, bazı illerin sınırları değiştirilmiştir.
Onlardan birisi de Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Ürgüp'tür. Kapadokya'nın kalbinde yer alan Ürgüp, peri bacaları, yeraltı şehirleri ve kayadan oyma tarihi kiliseleri ile adeta bir açık hava müzesi gibidir. Bugün Nevşehir'e bağlı Ürgüp'ün tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Hitirlerden Romalılara kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Ürgüp, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de öenmli bir ticaret merkezi olmuştur.
Kapadokya'nın en popüler destinasyonlarından birisi olan ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Ürgüp'ün 1935 yılına kadar Kayseri'ye bağlı olduğu bilinmektedir. Bu eşsiz güzelliğe sahip ilçenin 1935 nüfus sayımında Kayseri'ye bağlı olduğunu görmekteyiz. Cumhuriyet'ten önce kurulan Ürgüp, 07 Temmuz 1954 tarih ve 8748 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 30.06.1954 tarihli ve 6429 sayılı Kanunla Nevşehir'e bağlanmıştır.
Ürgüp hakkında
Nevşehir´in 20 km. doğusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Tarihsel süreç içerisinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular döneminde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır.
Selçukluların önemli kentleri Konya´ya ve Niğde´ye giden yolların üzerinde önemli bir kale konumunda olan Ürgüp'te, bu döneme ait iki yapı Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbesi kentin merkezinde dikkat çekmektedir. Bir anne ve iki kızına ait olan ve 13. yüzyılda yaptırılan "Altı Kapılı Türbesi", altı cepheli, her cephesinde kemerli pencereli ve üstü açıktır. Ürgüp´ün Temenni Tepesi´nde bulunan iki türbeden birinin, 1268 yılında Vecihi Paşa tarafından yaptırılan ve halk arasında "Kılıçarslan Türbesi" olarak da anılan Selçuklu Sultanı IV. Rüknettin Kılıçarslan´a, diğerinin ise III. Alaaddin Keykubat´a ait olabileceği düşünülmektedir. Ancak araştırmacılara göre bu olasılıklar oldukça zayıftır.
Ürgüp'teki diğer önemli bir yapı da Rum Hamamı'dır. Rumca kitabesinden temelinin 1900'de atıldığı tüm halkın ortak çalışması sonucunda 1909'da tamamlandığı anlaşılmaktadır.
Şemsettin Sami 1888-1900 yıllarında yazdığı Kamus-ül Alam adlı tarih ve coğrafya ile ilgili eserinde Ürgüp´te 70 cami, 5 kilise ve 11 kütüphane olduğunu belirtmektedir.
Diğer yandan Ürgüp civarındaki Pancarlık, Üzengi ve Keşlik vadisi hem tarihi, hem de doğal değerleri olan vadilerdir. İlçenin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Eşsiz doğal ve tarihi güzellikleriyle Kapadokya Bölgesi´nin gözbebeği olan Ürgüp´te turizmin yanı sıra bağcılık ve hayvancılık faaliyetleri de yapılmaktadır.