Meclis'te 700 milyonluk cami tartışması: Net bilgi yok, yuvarlama var!
Kayseri'de, Büyükşehir Belediyesi ve Hayırsever işbirliği ile yapılacağı ifade edilen 700 milyonluk cami ile ilgili tartışma sürüyor.
Sadece temel maliyeti yaklaşık 70 milyon olan cami bu kez de Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel, konuyla ilgili Meclis'te söz aldı ve akıllarda kalan soru işaretlerine dikkat çekti. Yücel ile Meclis'e Başkanlık eden Başkan Memduh Büyükkılıç arasında zaman zaman tartışma da yaşandı.
“KAYSERİ'DE OKUL İHTİYACI VARKEN, BUNLAR BİR KENARA BIRAKILARAK, MİLLET BAHÇESİ İÇİNDE 14 MESCİT VARKEN, DAHA KÜÇÜK ÖLÇEKLİ YAPILABİLİR”
İYİ Partili Kazım Yücel, cami yapımı ile ilgili kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmediğini belirterek, “Açıklamalarda hep yuvarlamalar var” dedi. Yücel, “Bu kadar ihtiyaç sahibi varken, tekli eğitime geçilemezken, Kayseri'de okul ihtiyacı varken, bunlar bir kenara bırakılarak, millet bahçesi içinde 14 mescit varken, daha küçük ölçekli yapılabilir miydi konusu bizim tarafımızdan, Milletvekilimiz Dursun Ataş tarafından da gündeme getirildi” diye konuştu.
BÜYÜKKILIÇ: DEDİKODU SİZDEN ÇIKTI..!
Bu sırada araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, muhalefeti eleştirerek, “Şimdi konuyla ilgili maşallah dedikodu sizden başladı, sonrasında kendiniz sahiplendiniz, kamuoyuna sundunuz, kendi kendinize tartışıyorsunuz” dedi.
YÜCEL: BİLGİ VERMİYORSUNUZ, DEDİKODU NE DEMEK?
Yücel, Meclis'te “Siz bilgi vermediniz” derken Büyükkılıç ise “Sorma zahmetine katlanmadınız” yanıtını verdi. Bunun üzerine İYİ Partili Yücel, “Biz bugün açmazsak konuyu siz yine açmayacaktınız. Sayın vekil konuşmasa yine bilgi vermeyecektiniz. Dedikodu ne demek?” ifadelerini kullandı.
ELCUMAN'DAN CAMİ İLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİ: TOPLAM 8 BİN METREKARE ALANI VAR!
Bunun üzerine Büyükkılıç, Meclis'te bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman'dan, bilgi vermesini istedi. Elcuman'da cami yapım süreci ile ilgili teknik bilgi vererek, Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ile hayırsever arasında bir protokol imzalandığını söyledi. Elcuman, hayırsever Mehmet Altun'un İstanbul'da değerli bir arazisinin olduğunu belirterek, protokol ile okul ve cami yapılması için Milli Emlak'ın kendi bünyesindeki arsaları vereceğini söyledi.
YÜCEL'DEN, SAHABİYE GÖNDERMESİ: SAHABİYE'DE NE OLDU? ADAM İŞİ BIRAKTI, MALİYETLER YÜZÜNDEN
Bunun üzerine yeniden söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi ve aynı zamanda partinin Grup Başkanvekili Kazım Yücel, “İstanbul Çamlıca'daki benzeri yapılacak. Biz İstanbul'la yarışmıyoruz. Bakın tekli eğitime geçemedik Kayseri'de, okullar hayata geçirilemedi” dedi.
Konunun belirsiz olduğunu ve yapılan açıklamalarda hep yuvarlamaların olduğuna dikkat çeken Yücel, “Milli Emlak Müdürlüğü ile neyi imzaladınız? Buranın kaça biteceğinin garantisi var mı? Ne kadar para harcanacak, ne kadar arsa alınacak? Düşünün ki 1,5 trilyon tuttu! Belli olmaz. Sahabiye'de kentsel dönüşüm ne oldu? Adam niye iş bıraktı? Maliyetler arttığı için. Sayın Genel Sekreter, ‘ Başkanın takdirleriyle, başkanın başarılarıyla' dese de yeri geliyor Başkan da ikna edemez, adam batıyor. İkna edemezseniz ne olacak? Biz bunu daha önce de yaşadık (Hulusi Akar Cami yapımı) yaşadık. Paşamızın bağışı diye 100 milyonluk rakamı kabul ettik, ama biz yaptık orayı Kayseri'nin kaynakları ile yapıldı. Tamam, çok güzel oldu. Yapılan doğru işlerden biri. Hunat'ın, Camii Kebir'in yükünü aldı. Ama burasıyla ilgili biz açıklama yapmazsak, siz yapmıyorsunuz. Hayırseverin adını biliyoruz, rakam ortada hala yok. Ne olduğu belirsiz. Allah ne verdiyse! Bu kadar büyük yapılmayabilir. Hayırsever ikna edilebilir. Sanki bütün şehirler saban namazına buraya gelecek. Bu konuyla ilgili geniş bir açıklama yapılacak” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKKILIÇ, CAMİNİN İHTİYAÇ OLDUĞUNU SAVUNDU!
Hayırseverin şevkinin kırılmaması gerektiğini anlatan Başkan Büyükkılıç da, Kayseri'nin büyüyen bir şehir olduğunu belirterek, caminin bir ihtiyaç olduğunu savundu. Büyükkılıç, “Selçuklu döneminde bir mühür vurulmuş, Osmanlı döneminde bir mühür vurulmuş, Cumhuriyet döneminde de Kayseri'mizde bir eserin bu manada olması, 10 bin kişi dediğin nedir? Kayseri 1,5 milyon nüfus, etrafında 8 tane de ili içeren mücavir alandan müteşekkil. Yeri gelir 3 bin yeri gelir 5 bin kişi dolar” dedi.