MARKA ŞEHİRDE MARKAYI ANLATTILAR
TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin öncülüğü'nde, Orta Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ORSİFED) ev sahipliğinde düzenlenen Kayseri Marka Gücü paneli Ommer Otel'de yapıldı. Vali Orhan Düzgün, CHP İl Başkanı Mustafa Ayan, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici'nin de katıldığı panelin açılışında konuşan ORSİFED Başkanı İbrahim Yılmaz, Kayseri'nin ortaya çıkardığı markalardan önce adıyla marka olmuş bir şehir olduğunu vurgulayarak, Kayseri tarihi hakkında bilgiler aktardı. Kayseri'deki 4 Organize Sanayi Bölgesi'nde toplam 1152 faal fabrikanın bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, Kayseri'nin ticaret ve sanayideki başarısının yanı sıra sosyal sorumluğun da bilincinde olan bir şehir olduğunu ifade etti. Kayserililerin bir tarafın kazandığı, diğer tarafın kaybettiği oyunları sevmediğini belirten Yılmaz, Kayserililerin her iki tarafında kazandığı oyunlar üretmeye çalıştığını ifade etti. Kayseri'nin 80'li yıllardan sonra kurulan Organize Sanayi Bölgeleriyle tüccar kimliğinin yanına sanayici kimliğini de eklediğini ifade eden Yılmaz, son dönemde Kayseri'nin Turizm ve eğitim konusunda da önemli aşamalar kaydettiğini vurguladı. Yılmaz, üniversitelerin sanayi ile iş içe olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
TÜSİAD Başkan Yardımcısı, Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak da konuşmasında marka konusunda bilgiler verdi. Tüketicilerin sadece ürüne değil, üretilen değeri de satın aldığını ifade eden Boydak, markanın gücünü yenilikçiliğin tamamlandığını ifade etti. Türkiye'nin teknoloji ithal ederek, cari açık vererek ayakta kalamayacağını vurgulayan Boydak, sanayinin ekonomi içindeki payının artması gerektiğini belirtti. Eğitimde arzu edilen seviyelere ulaşılamadığının altını çizen Boydak, markanın sürdürülebilir başarı olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasına Kayseri ve Kayserililere iltifatlar ederek başlayan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça sanayicinin zor bir dönemden geçtiğini vurguladı. Onatça, “Son dönemde sanayicilerin yeni yatırım yerine inşaat, cafe, otel gibi alanlara girmesini kaygıyla izliyoruz. Bugünkü konjonktürde KOBİ'lerin ekonomi yönetiminin desteğine her zamankinden fazla ihtiyacı bulunuyor” dedi.
Onatça, “Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde ekonomi yönetimimiz, Orta Vadeli Programı (OVP) kamuoyuyla paylaştı. Enflasyon, cari açık ve büyüme rakamlarındaki zorunlu revizelerin aslında 2023 hedeflerinin revizesi anlamına geldiğini görmüş olduk. Geride bıraktığımız hafta Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'la programın alt detaylarını konuşma imkanı bulduk. Orta Vadeli Program'da üretim ekonomisine dikkat çekilmesi ve yapısal reformların gerçekleştirilmesindeki kararlılık tesellimiz oldu. Umuyoruz ki yıllardır konuştuğumuz yapısal reformların tamamını gerçekleştireceğimiz yeni bir yıla yeni bir başlangıca girmiş oluruz” şeklinde konuştu.
Kayseri'nin marka çıkarma konusunda Türkiye'nin en üretken kentlerinden biri olduğunu belirten Süleyman Onatça, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak, küresel ekonomide ülkenin en önemli markalarını değil, dünyanın en önemli markalarını çıkaran kentler ön plana çıkıyor. Türkiye genelinde marka başvuru sayısı 2010 yılında yüzde 22.2, 2011 yılında yüzde 41.8 artış gösterirken, izleyen yıllarda düşüşe geçmesi üzüntü verici. Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre Türkiye'de marka başvuruları 2012 yılında yüzde 6.2, 2013 yılında yüzde 4.1 gerilemiş. Bugün ‘Marka Gücü'nü konuşmak için bulunduğumuz Kayseri, marka başvuru sayısında 10'uncu sırada. Türkiye genelindeki başvuru düşüşüne paralel düşüş gösterse de Kayseri, 2008'den beri marka başvurularında 10 veya 11'inci sırada yerini koruyor. Kayseri'den dünyaya açılan çok daha fazla dünya markası çıkacağına inanıyoruz.”
dedi.Vali Orhan Düzgün de panel öncesi yaptığı konuşmada bir anlamda Onatça'nın hizmet sektöründeki ilerlemeyi kaygı ile izledikleri açıklamasını yanıt verdi. Düzgün Kayseri'deki fabrikalarda ortalama 50 kişinin istihdam edildiğini dikkat çekerek, hizmet sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların mevsimsel değişiklikler gösterse de 200 kişiyi istihdam ettiğini vurguladı. Vali Düzgün, Kayseri'nin turizm konusunda da bir marka olacağını öne sürdü.
Konuşmaların ardından Ekonomist Talat Yeşiloğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı panelde Murat Kantarcı (Muka Yönetim Kurulu Başkanı), İzzet Sümer (Mondi Genel Müdürü), Orhan Turan (Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Köseoğlu (Kumtel Yönetim Kurulu Başkanı), Duran Beğendik (Beğendik Grup CEO'su) ve Prof. Dr. İhsan Abuncuoğlu (AGÜ Rektörü) markalaşma konusunda görüşlerini dile getirdi.
Haber: Nejdet KALA