Maliyeden otomobilde vergi indirim sürprizi
Otomobil alımında ÖTV düzenlemesi, yalnız küçük silindir hacmine sahip ama lüks olan araçları değil ultra lüks araçların vergisini de artıracak. Vergisiz fiyatı 30-40 bin lira olan araçlarda ise vergi indirimi olabilir
Önce düzenlemenin ne olduğunu hatırlayalım. Meclis'e gönderilen taslağa göre Bakanlar Kurulu otomobilin ilk satın alımındaki Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) artık sadece silindir hacmine göre değil fiyatına, cinsine, emisyon oranına, yük ve yolcu taşıma kapasitesine göre de değerlendirecek. Vergi oranını bu kalemlere bakarak bir katına kadar artırabilecek. Halen silindir hacmi 1.600 cc'ye kadar olan araçlar yüzde 45, 1.600 ile 2.000 arasında olanlar yüzde 90 ve 2.000'in üstünde olanlar yüzde 145 vergi ödüyor. Bu durumda silindir hacmi 1.600'ün hemen altında yani 1.595 olan özellikle üç lüks markanın bu tip otomobillerinde vergi artışı meydana gelecek.
Öncelikle şunu belirtelim önceki gün görüşme olanağı bulduğumuz Maliye Bakanı Naci Ağbal, otomobilin ÖTV'sindeki bu artışların piyasayı rahatsız edecek veya bozacak kadar yüksek oranlı olmayacağını vurguladı. Bakan Ağbal'ın bir başka söylemi ise düzenlemenin mutlaka sektör ile görüşülerek yapılacağı şeklinde. Ancak şimdiye kadar bilindiğinin aksine yüzde 145 ÖTV ödeyen ve çoğunluğu ultra lüks olan 2.000 cc ve üstü motora sahip araçların da bu vergi artışından nasibini alabileceği izlenimi edindik.
Motor silindir hacmi, fiyat ve emisyon oranı dikkate alınarak yapılacak yeni vergi oranları ile lüks ve ultra lüks araçlarda bir miktar daha vergi artışı olabilecek. Tabii artış oranları çok abartılı olmayacak.
UCUZ ARAÇLARA İNDİRİM VAR
Bakan Ağbal'ın aslında bir müjdesi de var. Bazı araçlar için vergi indirimi de olabileceğini belirtiyor Ağbal. Fiyatı ortanın altı ve emisyon oranı da düşük olan araçlarda büyük ihtimalle ÖTV indirimi olabileceği anlamı çıkıyor buradan.
Piyasada bu konunun manipüle edilerek araç satışlarını artırmak isteyenlere de tepkili olan Ağbal düzenlemenin çabuklaştırılacağının sinyalini de verdi. Bir iki hafta içinde yeni vergi oranları ile karşı karşıya olabiliriz. Vergisiz fiyatı 30-40 bin lira ve emisyonu düşük olan araçlarda biraz indirim, silindir hacmi 1.600 cc'nin altında olmasına rağmen vergisiz fiyatı 100 bin liranın üstünde olan araçlara biraz fazla vergi artışı ve lüks ve ultra lükslere ise yine çok yüksek olmayacak vergi artışı öngörülüyor gibi.
Bakan Ağbal'dan aldığımız bir başka önemli haber de piyasada lüks araçların vergi avantajı sağlamak için şirketler adına alınıp daha sonra şahısların kullandığı araçlarla ilgili bir düzenlemeye gidilmediği şeklinde.
VERGI BARIŞI 57 MILYAR LIRAYA ÇIKTI
Ağbal'dan edindiğimiz bilgilere göre vergi barışı nedeniyle yapılandırmaya başvuranların toplam yapılandırma tutarı 57 milyar liraya ulaştı. Bakan Ağbal özellikle 2017'de ilk 2 taksidin ödenmesinin mecburi tutulması nedeniyle buradan toplanacak verginin yüksek olacağını düşünüyor. Türkiye ekonomisinin en güçlü yanı hâlâ bütçe açığı ve sıkı sıkıya bağlı kaldığı bütçe disiplini. Bu nedenle vergi barışından gelecek paranın bütçe açığını aşağı çekmesi ekonominin diğer göstergeleri açısından da önemli olacak. Ancak Türklerin yurtdışındaki varlıklarının ülkeye getirilmesini hedefleyen Varlık Barışı ile ilgili o kadar da olumlu olmayan gelişmeler duyuyoruz. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi bu konudaki baş neden. 15 Temmuz'dan önce istenen bu düzenleme 15 Temmuz sonrası “Ya başarılı olsalardı” korkusu yaratmış gibi.
BARIŞ BÜTÇEYE KONULMADI
Bilindiği gibi 2017 bütçesinde Maliye 511 milyar lira vergi geliri bekliyor. Bu yıl 450 milyar lira olan gelirlere göre yüzde 13.5'lik bir gelir artışı demek bu. Oysa yüzde 4.4'lük büyüme ve yüzde 7.6 da deflatör (enflasyondan arındırma oranı) eklendiğinde eğer hiç bir değişiklik yapılmaz ise yüzde 12'lik bir artış normal gibi. Geri kalan yüzde 1.5 ise (rakamsal tutarı 4.5 milyar lira) akaryakıta eylül ayında yapılan ÖTV zammından karşılanacak. Vergi barışı ise bütçe hesaplarında kullanılmadı. Yani barıştan gelen her rakam bütçe gelirlerini artıracak ve milli gelirin yüzde 1.9'u (46.9 milyar TL) olan açık hedefini düşürecek. Korkulan ise ekonomik yavaşlama nedeniyle düşen ÖTV ve KDV gibi dolaylı gelirler. Nitekim Bakan Ağbal, ithalattaki gerileme ile 3.5 milyar lira azalan ithalde alınan KDV rakamına dikkat çekiyor ve bütçe açığının neden milli gelirin yüzde 1.9'u olarak hedeflendiği konusunda yeterince açıklayıcı bir bakış açısı bulunmuyor.
Kaynak:Habertürk