'Liyakatimi Ölçecek Olan Bakanlığımdır'

TAKİP ET >>

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'in kendisine yönelik eleştirilerine yanıt veren Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, haksızlık yapıldığını belirterek, “Vekilimiz olayı bize sormadı. Sorsaydı anlatırdık. Sayın vekil liyakat diyor ama benim liyakatimi ölçecek olan Bakanlığımdır” dedi. Benli, ayrıca Kahramanmaraş'tan ambulans geldi iddiaları ile ilgili olarak da, “Göksun'dan ambulansın çıkışını da bizim 112 ayarlıyor. Mesela bizde bazen Tufanbeyli'den alıyoruz. Hatta şunu söyleyeyim Sivas'ın bir çok köyüne bizim Akkışla ambulansımız çıkar. Bu Türkiye'de 112'nin global bir sistemidir” diye konuştu.

Söz konusu olay ve ortaya atılan iddialarla ilgili bilgi veren Benli, “Kahramanmaraş'tan çıkan ambulansı da biz ayarladık. Sarız'ın Göksun tarafına yakın bir yerdeki köyde bu olay oluyor. Sarız'daki ambulans hizmetteyken biz hem Pınarbaşı'dan hem Göksun'dan 2 ambulansı birden çıkardık. Hangisi erken varırsa dedik. Ve kırsaldaki dakikanın da altında ulaşıldı o vakaya. Vaka rahmetli olmuştu ulaşıldığında” dedi.

“HELİKOPTER AMBULANS HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE KALKAMADI”

Vakanın bildirildiği gün helikopter ambulansı da kaldırmak istediklerini ancak hava koşulları nedeniyle helikopterin kalkamadığını kaydeden Benli, “Biz o gün helikopter ambulansı devreye soktuk ama hava muhalefetinden dolayı kalkamamıştı. Vekilimiz sormadı. Sorsaydı anlatırdık. Sayın vekil liyakat diyor ama benim liyakatimi ölçecek olan Bakanlığımdır, doktorlardır. Göksun'dan ambulansın çıkışını da bizim 112 ayarlıyor. Mesela bizde bazen Tufanbeyli'den alıyoruz. Hatta şunu söyleyeyim Sivas'ın bir çok köyüne bizim Akkışla ambulansımız çıkar. Bu Türkiye'de 112'nin global bir sistemidir. Bir çok Tufanbeyli'nin birçok hastasını biz alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“AYNI ANDA 2 AMBULANS ÇIKIYOR, GÖKSUN'DAN ÇIKAN DAHA ERKEN VARIYOR”

Vakaya ulaşma konusunda Kayseri'nin önemli bir başarı elde ettiğini belirten Benli, “Çok başarılı olduğumuz bir alan üzerinden bu durumun ortaya çıkması bizleri üzmüştür” dedi. Benli, şunları söyledi, “Kırsalda yarım saat, şehir merkezide 10 dakika vakaya ulaşma süresi. Türkiye'de hep bu şekilde olmasını istiyoruz. Biz Kayseri olarak şehir merkezinde ortalamamız 5,7 dakika. Kırsalda da 19 dakika. O gün Göksun'dan, Sarız'a giden ambulans yaklaşık 20 dakikada gitmiş. Pınarbaşı'nın ambulansının varması da 30 dakikayı geçiyor. İki ambulansta aynı anda çıkış yapıyor. Sayın vekil, bu tepkiyi göstermeden önce sorsaydı, kendisine bilgi verirdik. 112'de Türkiye'de de tek merkezden yönetim var. Örneğin Malatya'da bir şey oldu, biz Malatya'nın yollarına da destek çıkıyoruz. İlla Kayseri sınırları diye bir şey düşünülmüyor bu konuda. Biz bölgeyiz, Yozgat bize bağlı, Niğde, Nevşehir bize bağlı. Komuta Kontrol Merkezi dediğimiz merkezde 14 kişi nöbette oluyor. Çakıştığımız anlar belli. O esnada çakışma varsa hangi bölgedeki ambulans yakında o çıkar. Burada da Göksun ve Pınarbaşı'da aynı anda çıkıyor. Göksun'dan gelen daha çabuk ulaşıyor vakaya”

“VALİLİĞİMİZE DE BİLGİ NOTU VERDİK, HER ŞEY KAYITLI”

Kayseri'de, Kapuzbaşı örneği de veren Benli, “Diyelim ki Kapuzbaşı bize bağlı. Bir rahatsızlık oldu. Ulaşmada zorluk çekeceksek, dakika olarak hemen Adana ile görüşülür. Hangisi erken ulaşırsa o gider. Biz söz konusu vakada ikisini birden çıkarmışız. Biz Valiliğimize de bilgi notu verdik. Dakika dakika biz de her şey kaydedilir. Bizim her şeyimiz kayıtlı. Biz önce helikopter kaldırmak istemişiz, ama hava şartları uygun değildi. Çünkü orası zor bir köy. Ambulansla gidip, en yakın yere gidip, vakaya ulaşmak istedik ama hava koşulları izin vermedi.

“112'de Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Rakamlar ortada isteyen de gelir Türkiye ortalamasına da bakar, bizim rakamlara da bakabilir” diyen Kayseri Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, hayatını kaybeden vatandaşın 60 yaşında olduğunu ve muhtemelen kalp krizi geçirdiğini de söyledi.

“ŞAŞIRDIM DOĞRUSU”

Kayseri'de göreve başladığında ilk talimatının ulaşımda 30 dakikanın üzerinde olan bölgelere hava ambulansının yönlendirilmesi olduğunu anlatan Benli, “Göreve başladığımda Kayseri'de ilk verdiğim talimatlardan biri bu konuda oldu. Yarım saatin üzerindeki ulaşım olan her yere hava ambulansı öncelikli kaldırılsın diye. Yeşilhisar'ın 25 km ilerisi Araplı yokuşunda diyelim kaza oldu. Tek ambulansla müdahale edilmeyecek ise hemen hava ambulansımız devreye giriyor. Yani Pınarbaşı, Sarız, Yeşilhisar gibi bölgelerde de bu hususu özellikle göz önünde bulundurup, değerlendiriyoruz. Elhamdülillah görevimizi başarıyla sürdürmek için gayret gösteriyoruz. Başarılı olduğumuzdan yerden böyle bir şey geliyor, şaşırdım doğrusu” şeklinde konuştu. Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme