KUYRUKLU DERTLER!

TAKİP ET >>

Türkiye'de kuyruk bitmeyen vatandaş çilesidir. Her gelen iktidar “kuyrukları bitireceğim” diye söz verir ama başaramaz. Çünkü kuyruk, mutlaka bir delik bulur ve aksayan devlet hizmetlerinde karşımıza çıkar. İşte Kayseri'de de son günlerde ortaya çıkan bazı kuyruklar vatandaşa isyan ettiriyor, akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Peki neden hiç bitmiyor, bu kuyruklar? Suç vatandaşta mı, yoksa kuyruklu işlere vesile olanlarda mı? İşte “uzağa gitmeye gerek yok ne değişti ki?” dedirten ve yakın tarihle birlikte ortaya çıkan kentteki bazı kuyruklar;

KUYRUK 1

VİZE PASO KUYRUĞU

Paso vizesi için vatandaşlar, yağmur altında uzun süre bekledi. Bilet gişeleri önünde oluşan uzun kuyruklar dikkat çekti. Bunun yanında pasolarını yeniletmek ya da vizeletmek isteyen vatandaşların oluşturduğu kuyruklarda geçtiğimiz günlere damgasını vurmuştu.

KUYRUK 2

GSS KUYRUĞU

Halk arasında “Devletin işsiz gençlerden ya da ailelerinden aldığı adaletsiz para” olarak yorumlanıyor Genel Sağlık Sigortası yani kısa adıyla GSS. Vatandaş, “GSS için devlet, iş imkanı vermediği vatandaşları cezalandırıyor” derken bir süre önce bu konudaki borçların yeniden düzenlenmesine yönelik çağrı yapıldı devlet baba tarafından. Yani vatandaş daha az ödemek için gelir testine hücum etti. Hal böyle olunca Kaymakamlıklar'da kuyruklarla dolup taştı. Uzun süre kuyrukta beklemek zorunda kalanlar ise sıra kendilerine gelinceye kadar olduğu yere çömeldi.

KUYRUK 3

Ve bitmeyen çile, hastane kuyrukları. “Sağlıkta dönüşüm” dendi. Herkes istediği hastanede tedavi olacaktı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Aslında sadece parası olan istediği hastanede muayene olacaktı, öyle de oldu. Katkı paylarına gelen yüzde yüzlük zamlarla birlikte özeli yine rüyasında gören vatandaş devlet kurumlarının yolunu tuttu. Hal böyle olunca devletin sağlık alanında faaliyet gösteren kurumlarında da yüzde 40'lara varan başvuru artışları ortaya çıktı. Yani özel “paran varsa gel” deyince vatandaş yine devlet hastanelerinde sağlığına çare aramaya başladı. Talep artınca da o hasta kuyrukları yeniden ortaya çıktı. Vatandaş hastanelerde gün boyu tedavi olmak ya da aldığı sıranın kendisine gelmesi için bekler oldu. Kısacası sağlık için başvurulan devlet kurumlarında ortaya çıkan kuyruklarda hasta vatandaşın hastalığına, hastalık kattı. İşte yakın tarihten kuyruk örnekleri ve vatandaşın bitmeyen kuyruklu dertleri bunlar.

Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme