KUCUK IREM'IN VEBALI KIMDE?

TAKİP ET >>

Kayseri'nin Tomarza ilçesinden şehir merkezine iş için göç etmek zorunda kalan Güner ailesinin kaymakamlıktan kesilen yardımı en çok 7 yaşındaki İrem'i olumsuz etkiledi. İrem, kesilen yardım nedeniyle ailesiyle birlikte ihtiyaçların karşılanmasında zorlukları yaşamanın yanında 3 aydır okula gidemiyor.

İrem, okula gidememesinin sebebi olarak yırtılan çantası, ayakkabısı, pantolonu, beslenmesine annesinin yiyecek koyamaması, defter ve kalemlerinin eksik olmasını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Tomarza kaymakamlığı tarafından yapılan devlet yardımlarının ise, adres değişikliğinden sonra Kocasinan Kaymakamlığı sorumluluğuna geçmesi. Kaymakamlık, hasta olan babanın yaz döneminde iyilik olsun diye bir inşaat firması tarafından 3 aylık sigortasını yatırmasıyla yardımları kesmiş. Kaymakamlık babanın 3 aylık sigortalı olması gerekçe göstererek yardımları geçen yıl durdurmuş. Ailenin Kocasinan kaymakamlığından bir defaya mahsus kömür, gıda yardımı ve çocuklar için okul parasını almasını sağlayan muhtarında vefat etmesi dev devlet yardımlarının kesilmesinde etkili olmuş. Aslen Ağrılı olan baba Muhsin Güner, 40 yaşında. Baba, Kayseri'ye 40 önce kendisi bebek iken ailesinin göçtüğünü belirterek, iki yıl öncesine kadar Tomarza ilçesinde yaptığı çobanlığı da sağlık sorunları yüzünden bırakmak zorunda kalmış.

“İŞ OLSUN YARDIMDA İSTEMİYORUZ”

Annen Ceylan Güner, 8 yıl evli olduğunu ve en küçüğü 3 aylık olan 4 çocuğu bulunduğunu anlatıyor. Anne, daha önce Tomarza ilçesinde yaşadıklarını ve eşinin çobanlık yaptığını belirterek, “Biz 8 yıldır kaymakamlık yardımlarını alıyorduk. Tomarza ilçesinde gerek kaymakamlık gerekse oradaki insanlar bize yardım ediyordu. Ancak eşim midesinden sorun yaşadı. Ülser olduğunu öğrendik. Tedavi oluyor. Ancak şuan eşim midesindeki rahatsızlığı nedeniyle koku rahatsız ediyor ve sıkıntı yaşıyor. Koku yüzünden baygınlık geçiriyor. Eşimin de okuma yazması yok. O nedenle şehir merkezine göçtük. Kocasinan ilçesinde oturuyoruz. Burada kaymakamlıktan yardımların devam etmesi için başvurduk. Buraya geldiğimiz ilk yıl ihtiyaçlarımızı sağ olsun mahalle muhtarımız yardımcı oldu ve temin edildi. Ancak muhtarın vefat etmesi de bizim aldığımız yardımları etkiledi. Kaymakamlık şimdi eşimin sigorta primleri çıkması gerekçe gösterilerek kesildi. Şuan sıkıntı yaşıyoruz. İrem ihtiyaçlarını karşılayamadığımız için okuluna gidemiyor” dedi. Ceylan Güner, bu yıl kömür, gıda ve okula giden öğrencilere yönelik para yardımı kesildiği için zor durumda kaldıklarını aktararak, “Çocuklar yüzünden ben çalışamıyorum. Eşim Organize Sanayi Bölgesine gitti ve iş aradı. Bilgisayar bilip bilmediğini sormuşlar. Eşimin okuma yazması olmadığı içinde bir iş vermediler. Belediyeye gittik ve en azından çöpçü olarak çalışması için yardım talep ettik. Bize nereden geldiysek oraya gitmemizi söylediler ve iş yardımında bulunmadılar. Eşime en azından çocuklarımız ihtiyaçlarını, evin ihtiyaçlarını karşılama adına iş istiyoruz. Bize yardımcı olsunlar. Tek isteğimiz iş. Eşimin çalışabileceği bir iş. İş olursa kaymakamlık tarafından verilecek yardımı da istemiyoruz” diye konuştu.

“OKULA GİTMEYİ İSTİYORUM”

İrem Güner, 3 ay önce birçok okul ihtiyacının eksik olmasından dolayı okulu bıraktığını söyledi. Okulu neden bıraktığını anlatan İrem, gözyaşlarına boğuldu. İrem, ayakkabı, çantası ve pantolonun yırtıldığını, defter ile kalem türü ihtiyaçlarını ailesinin alamadığını aktararak, “Okula gitmeği çok istiyorum ama gidemiyorum. Annem beslenme çantama bile evde bir şey olmadığı için koyamıyordu. Okumak istiyorum” dedi. Okul müdürünün İrem'in okula devam etmesi için aile ziyaretlerinde bulunmuş ve yardımcı olmak istemiş. Ailenin maddi anlamda sıkıntıları ve kaymakamlıktan yardımların kesilmesi de okul müdürünün aileye bir şey yapmasını engellemiş.

Baba Muhsin Güner (43) eşi Ceylan Güner (25), çocukları Ceylan (7), İbrahim (5), İpek (4) ve 3 aylık İsmail ile birlikte bodrum kat bir evde yaşıyorlar.

Bakmadan Geçme