KTO'DA MISIR KRİZİ!
Kayseri Ticaret Odası'nı ziyaret eden Mısır heyeti ile KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz arasında 'Darbe' tartışması yaşandı. Eski Cumhurbaşkanı Mursi'nin görevinden alınmasını ve 529 idam kararını eleştiren KTO Başkanı Hiçyılmaz'a heyettekiler ve Mısır İsmailiye Ticaret Odası Başkanı Akram Hussein Hassan El Shefei tepki gösterdi. Çıkan tartışma sonrasında Mısır heyetindekiler kendileri için hazırlanan hediye paketlerini dahi almadan KTO'dan ayrıldı.
Kayseri'de açılan KMOB Mobilya Fuarına ziyaretçi olarak gelen ve kenteki mobilya firmalarıyla görüşmelerde bulunan Mısır İsmailiye Ticaret Odası Başkanı Akram Hussein Hassan El Shefei ve 11 yönetim kurulu üyesi, saat 15.00 sıralarında Kto'yu ziyaret etti. Kto Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Mısır'ın tarihçesinden söz ederek, son gelişmeler ışığı altında Muhammed Mursi'nin görevden alınmasını ve Yüksek mahkemenin 529 idam kararını eleştirdi. Hiçyılmaz, 'Mısır'da Mursi karşıtlarının nümayişleri sonucu ordu idareye el koydu' dedi.
Bunun üzerine konuk heyettekiler tercümanı uyarıp tepkili bir şekilde, 'Bu bir darbe değil, halk hareketi' diye itirazda bulundu. KTO Başkanı Hiçyılmaz, bu bilgileri medyadan öğrendiklerini belirterek, 'Yakın zamanda yüksek mahkemenin toplu idam kararı bu endişelerimizi en yüksek düzeyde artırdı. Bu karar kentimizde ve ülkemizde kınanmakta ve eleştirilmektedir. Kto olarak bu idamların uygulanmamasını istiyoruz. İdam kararlarının Mısır için iyi olacağını düşünmüyoruz' diye sözlerini sürdürdü.
'MISIR'DA MAHKEMELER ŞAİBESİZ VE BAĞIMSIZDIR'
Bu sözlerin tercüman tarafından Arapça'ya çevrilmesiyle birlikte Mısır heyetindekilerin tepkili sözleri duyuldu. Konuk Ticaret Odası Başkanı Akram Hussein Hassan El Shefei, tercüman aracılığıyla şöyle konuştu: 'Ev sahibi başkan Mısır'dan ve tarihinden söz ediyor ama bu bilgiler yanlış. Askeri darbeler bir çok ülkelerde görülüyor. Mısır, herhangi bir diktatör için mezar olmuştur. Mısır'ı işgal eden ülkeler, burada Arapça konuşup, yani bizim dilimizi konuştular. Sizinle şu konuda anlaşalım. Cemal Nasır bu ülkede önderdi. Enver Sedat, bize dünyanın kapılarını açan liderdi. Sedat döneminde zaferler yaşadık. Ticaretle uğraşıyoruz ama siyasetten de uzak değiliz. Mısırla ilgili size ulaşan bilgiler doğru değil. Mursi'yi seçimle halk başa getirdi. Yine 20 Haziran 2013'de de Cumhurbaşkanı olan kişiye karşı ayaklanan da aynı Mısır halkıdır. Mursi göreve geldikten sonra 'İnsanlar benim görevi bırakmam için ayaklanırsa bırakırım' dedi. 30 Haziran'da halk ayaklandı. Ordu, Mısır halkı adına yönetime el koydu. Ordu halkın yanında yer aldı. Medya bunu farklı yazıyor veya başka hedeflerle farklı gösteriyor olabilir. Bu heyettekiler olarak hepimiz bunun darbe olmadığı cevabını verebiliriz. Ayrıca bu görüşme ticari değil, siyasi görüşme oldu. İdamlara gelince, bu mahkemeleri bağlar. Mısır'da mahkemeler bağımsızdır. Mısır'daki mahkemeler dünya düzeyinde şaibesiz mahkemelerdir. Mısır'da seçimi halk yapar. En son sözü de halk ve mahkemeler söyler.'
KARŞILIKLI TARTIŞMA
Bu sözler üzerine gerginleşen ortamda Kto Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 'Demokrasi ticaret için de çok önemlidir. Ekonomide ileri giden ülkeler hep demokrasi ile yönetiliyor. Bence sandık daha önemli. Muhammed Mursi, unutulmasın ki sandıkla geldi. Kendisini askerlerin görevden indirmesi demokratik teamüllere uygun görünmüyor. Ticarette ve ticari ilişkilerde demokrasinin maksimum önemi vardır' yanıtını verdi. Bu sözler üzerine Mısırlı başkan El Shefei, 'Demokrasi halkın demokrasisidir. Mursi'ye karşı milyonların katıldığı gösteriler demokrasinin göstergesidir' karşılığını verdi. KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ise, 'Ben sandığı bilirim. Sandıktan çıkan önemlidir. Sizinle demokrasi konusunda anlaşamadık' dedi.
HEDİYELERİ ALMADAN GİTTİLER
Konuk başkan bu sözlere tercüman aracılığıyla şu tepkiyi gösterdi: 'Demokrasi vardır ve uygulamaları vardır. Çoğunluğun sesi ve görüşü demokrasidir. Önemli olan sistemlerdir. Siz medyadan anlaşılan çok etkilenmişsiniz. Ayrıca ülkemiz bizim için sizden daha önemlidir. Halk bir şey söylerse herkes sussun. Biz sizinle siyasi tartışma yapmak istemiyoruz. Mısır'da biz yaşıyoruz. Bu askeri bir darbe değil, halk darbesidir. Mısır'da halk olarak demokrasiyi biz değerlendiririz. Kimse bizim adımıza değerlendirmesin. Bu bizim iç meselemizdir. Kimse karışmasın. Gerçeği de medyadan değil, bizden alın.' Bu sözlerden sonra tartışma bitti ve konuk heyet, kendileri için hazırlanan hediyeleri almak istemeden, KTO'dan ayrıldı.