KTO BAŞKANI HİÇYILMAZ'DAN ŞAŞIRTAN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ
Asgari ücrete yapılması beklenen zammı değerlendiren Kayseri Ticaret Odası(KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Asgari ücret yükselince bunun vergisinden doğacak yükün iş dünyasına yüklenmesinden dolayı acaba kayıt dışı kişiler çalıştırılır ve işten çıkarmalar söz konusu olur diye endişelerimiz var” dedi.
Asgari ücretin arttırılmasının çalışan kesimi rahatlatacağını ifade eden Hiçyılmaz. “1 Kasım seçimlerine giderken siyasi partilerin vermiş oldukları vaatler içerisinde asgari ücreti de yükselteceklerini söylemişlerdi. İktidar partisi asgari ücreti bin 300 liraya yükselteceğini söyledi. Bunun uygulaması noktasında da elbette verdikleri sözü yerine getirecekleri noktasındalar. Tabi asgari ücretin çalışanlar bakımından bin 300 liraya çıkarılması hatta daha yukarıda yer alması o insanların daha rahat ve refah bir hayat yaşamalarının vesilesi olacaktır” şeklinde konuştu.
Hiçyılmaz zam konusunda iş dünyasının daha da fazla aydınlatılması gerektiğini savunarak “Çıkarılmasında bir sorun gözükmüyor. Ancak iş dünyası bakımından bin 300 liraya çıkarılmış bir asgari ücretin vergilerinin ne oranda ve hangi kesim tarafından ödeneceği hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bizim kanaatimiz bin 300 liraya çıkarıldıktan sonra vergilendirme kısmının iş dünyasına yüklenecek olması zorlayacaktır. Tabi birdenbire değil ama zaman içerisinde bunu uygulanması zaman içerisinde iş dünyasına yüklenmesi konusunda hareket edilirse daha uygun olacaktır” ifadesini kullandı.
Asgari ücretin arttırılmasının iş dünyasında kayıt dışılığa ve işten çıkarmalara sebep olabileceğini vurgulayan Hiçyılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bin 300 liraya çıkarıldıktan sonraki aşamada bir işverene, asgari ücretle çalışan bir işçinin maliyeti bin 900 liraya denk geliyor. Dolayısıyla rekabet etme noktasında zaten zorluk çeken iş dünyamız, rekabet edebilmek için daha da zor şartlar altına girmiş olacak. Çünkü hem iç piyasada hem dış piyasada malımızı satabilmek bakımından daha ucuza maletmenin çaresi ve çabası içinde olan iş dünyası asgari ücretin vereceği yükle beraber rekabet şartını biraz daha zor duruma getirmiş olacak. İş dünyası rekabet şartlarını bu derece zorladığı zaman iç piyasada ve ihracatta kendisine çok fazla yer bulamaz diye endişelerimiz var. Tabi bunun yanı sıra birçok zorluğun içinde olan iş dünyası bu yüke birden bire yüklenmemeli diye düşünüyorum. Asgari ücretin yükseltilmesi kayıt dışılığa gitmeye sebebiyet verir mi diye endişelerimiz var. Asgari ücret yükselince bunun vergisinden doğacak yükün iş dünyasına yüklenmesinden dolayı acaba kayıt dışı kişiler çalıştırılır. İşten çıkarmalar söz konusu olur diye endişelerimiz var. Bütün bunların hükümet tarafından değerlendirilmesi ve ona göre çözümler üretilmesi daha uygun olacaktır. Asgari ücret bin 300 liraya çıkarılabilir ama vergilendirme kısmının daha önceki rakam üzerinden yapılması en azından bir müddet o şekilde yapılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Asgari ücretin zammının yumuşak bir geçiş şeklinde düzenlenmesinin daha uygun olacaktır.”