KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan açıklaması
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) tarafından düzenlenen eğitim seminerleri çerçevesinde 'Aile şirketlerinde şirket anayasası, şirketlerde nesiller arası yetki devri' konulu konferans düzenlendi.
KOSB Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan yaptı. Nursaçan, her türlü hizmeti verebilmek için canla başla çalıştıklarını kaydederek, 'Göreve başladığımız günden bu yana sizlere daha iyi hizmet verebilmek için şahsım ve yönetim kurulu tüm çalışma ekibimle birlikte başta eğitim ve kültür faaliyetleri olmak üzere sizlere her türlü hizmeti verebilmek için canla başla çalışmaktayız. Bu maksatla bugün hazırlanmış olan seminerimizde sanayicilerimizin çok duyarlı olacağını da inanmaktayım. Aile, toplumun temel taşı, şirket ise ailelerin ekmek kapısı. Bu iki kavram hayatımızın olmazsa olmazlarının başında gelir. Aile şirketleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki şirketlerin büyük bir bölümünü oluşturarak, ülke ekonomisi içerisinde büyük ve önemli bir yere sahip olmuşlardır. Dünyada ve Türkiye'de aile şirketlerinin rolü ve işlevleri göz önüne alındığında aile şirketlerinin devamlılığını ve kurumsallaşmasının hem ülkemiz ekonomisi hem de söz konusu şirketler açısından taşıdığı önem daha da ortaya konmaktadır. Kurumsallaşmasını tamamlayamamış aile şirketlerinde maalesef büyük oranla kurucuya bağlılık oluşmakta ve bu durum şirketlerde profesyonel yönetim anlayışının gelişmesinde engel olarak patrona dayalı şirketler olma sonucunu doğurmaktadır. Bu yüzden şirket sahipleri ve üst düzey yöneticileri hep aynı kişi olup, bu kişilerin büyük çoğunluğu sağlıkları yerindeyken şirketlerindeki yetkileri zamanında ve doğru şekilde yapmayarak aile şirketlerinin en büyük sorunu olan devamlılığı sağlama sorununu ortaya çıkarmaktadır. Her ne kadar ülke olarak şirket anayasası ve şirketlerimizin büyük çoğunluğunu oluşturan aile şirketlerinin kurumsallaşması açısından henüz yolun başında olsak da aile şirketleri anayasalarının hem ülke ekonomisi hem de söz konusu şirketler açısından devamlılığın ve kurumsallaşmanın başlaması noktasında en önemli araçlardan biri olduğunu bilerek hareket etmemiz artık zorunludur. Ayrıca aile şirketleri anayasaları aile fertleri arasındaki ilişkilerin ticari çıkarlar yüzünden yıpranmasının ve bu yolla ailenin parçalanmasını önleyerek çok önemli bir toplumsal görevi de yerine getirmektedir. Sonuç olarak: aile şirketlerinde aile anayasasının olması ve şirketteki tüm tarafların bu anayasaya uyması sağlanmalıdır.' ifadelerini kullandı.
“Dolar 4 lira olsa ne yazar?”
15 Temmuz'da amaçlarına ulaşamayanların şimdi Türkiye'nin üzerine ekonomi ile geldiklerinin altını çizen Nursaçan, “Paylaşamadığımız, birlik ve beraberliğimizi yakalayamadığımız zaman değerlerimizden kopuyoruz. Aileyi bozduğunuz zaman nesli de bozarsınız, milleti de bozarsınız, şehri de bozarsınız, her şeyi bozarsınız. 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ülkemiz karşı karşıya kaldı. Bugün bize bir şey düşüyor arkadaşlar. Parasını yitiren bir şeyini yitirir ama ümidini yitiren her şeyini yitirir. Maalesef 10-15 gündür dünyadaki ekonomik güçler Türkiye'nin topla, tüfekle yıkılamayacağını anlayınca bugün dövizle üzerimize geliyorlar. Size hodri meydan, dolar 4 bin lira olsa ne yazar. Bu millet dövizden korkmaz. Bu millet 3 milyon Suriyeli kardeşine insanlığın bittiği bir tarihte insanlık örneği gösteriyorsa, ekmeğini paylaşabiliyorsa yeter ki birlikte olalım Allah'ın rahmeti, bereketi bizimle beraber. Bugün dolar 3,5 lira olmuş, olsun. Bu oyunu oynayanların elinde patlayacaktır. Bugün o silahların arkasındaki güçler ekonomideki Türkiye'nin gelişiminden rahatsızlık duydular.” dedi.
KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan'ın konuşmalarının ardından Nedim Narlı, 'Aile şirketlerinde şirket anayasası, şirketlerde nesiller arası yetki devri' konulu konferans verdi.