Korneaya var da böbreğe, karaciğere yok mu?
ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde en çok kornea nakli yapan hekim Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç ile klinikleri tarafından yapılan kornea nakillerine verdiği destekten dolayı Prof. Dr. Ertuğrul Mirza'ya bir süre önce plaket verildi. Bu yöndeki değerlendirmeyi Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaptı. Peki korneada sağlanan başarı kalp, karaciğer ve böbrekte neden yapılamıyor? Kayseri'nin adı son yıllarda neden bu nakillerde de anılmıyor? Bu konuda Kayseri'nin geride kaldığını belirten sağlık çevreler, “Korneaya var da, böbreğe, karaciğer neden yok?” diye soruyor.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, 10 yıl önce Kayseri'nin organ nakli yapılan 22 il arasında olduğunu, ancak kentin bu özelliğini kaybettiğini belirterek, organ bağışının azlığı konusuna dikkat çekti. Diğer yandan Kayseri Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli de bu konuda haber merkezimize yaptığı açıklamada, “Organ nakli için ön görüşmelerimizi yaptık. Bu nakillerin Kayseri'de Şehir Hastanesi'nde yapılması gerekli. Bu işte belli sayıda organ nakli yapmış uzmanlar lazım. Böyle bir uzman Kayseri'ye kazandırırsak nakillerin hemen yapılmasını sağlayacağız. Kayseri'de bu nakillerin yapılmasını bizlerde çok istiyoruz” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılan değerlendirmeler sonucu; transplantasyon, diyaliz ve izlem sistemleri kayıtları göz önünde bulundurularak Kayseri'de en çok kornea nakli yapan hekim ERÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç ile nakillerin gerçekleşmesinde verdiği katkılardan dolayı Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Mirza'ya, Başhekim Prof. Dr. Kudret Doğru tarafından bir süre önce plaket verildi. Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, kornea bekleyen hastaların eskiye göre oldukça şanslı olduklarını belirtti. Erkılıç, Türkiye'de sayıları artan kornea bankaları sayesinde kornea bekleme sürelerinin uzun yıllardan aylara, hatta haftalara, günlere düştüğünü kaydetti.
KAYSERİ'DE BU AMELİYATLAR YAPILIYOR MU?
Yaşanan bu olumlu gelişme kornea bekleyen hastalar için mutluluk verici olurken, diğer organ nakilleri konusunda da düşündüren tabloyu gün yüzüne çıkardı. Peki Kayseri adı, böbrek, karaciğer, kalp gibi organ nakillerinde neden ön plana çıkmıyor? Eskiden bu alanda yapılan ameliyatlarla dikkat çeken Kayseri'de bu ameliyatlar neden artık yapılamıyor? Örneğin en son böbrek nakli ne zaman yapıldı? Kalp ya da karaciğer nakli yapılabiliyor mu? Antalya, Malatya gibi illerde durum ne? Kayseri ile bu illerin kıyaslanması ile birlikte ortaya nasıl bir tablo çıkıyor? Bu sorular cevaplarını ararken bir süre önce böbrek nakli konusunda Erciyes Üniversitesi'nin ruhsatının iptal edildiği yönünde iddialar gündeme gelmiş, ERÜ yönetim de bu iddiaları yalanlayarak, “İptal edilmedi, bu yöndeki iddialar asılsız” yönünde açıklama yapmıştı.
“BAĞIŞLANAN ORGAN SAYISI BU RAKAMI KARŞILAYACAK SEVİYEDE DEĞİL”
Ortaya çıkan bu tablonun ardından Kayseri'de organ bağışı konusunda da sıkıntıların yaşandığı belirtildi. ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, “Türkiye'de 59 vilayette beyin ölümlü hastaların organları bağışlanıyor. 22 vilayette ise organ bağışı yapılmıyor, bunlardan birisi de Kayseri' dedi. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın 6 kişiye organ bağışı yapabileceğine dikkat çeken Prof.Dr. Yılmaz, “Ne yazık ki son 10 yılda organ nakli bekleyen hasta sayısı 2,5 kat artmıştır. Ama bağışlanan organ sayısı bu rakamı karşılayacak seviyede değildir. Bunun nedeni empati yapılamaması” diye konuştu.
“KAYSERİ, 10 YIL ÖNCE ORGAN BAĞIŞI YAPILAN 22 İLİN İÇİNDEYDİ”
Prof.Dr Yılmaz, “Ülkemizde Organ Bağışı Koordinatörlüğünde 9 bölgeye ayrılmıştır. Maalesef organ bağışının yapılmadığı 22 vilayetten biri de Kayseri'dir. Oysa Kayseri, 10 yıl önce organ bağışı yapılan 22 ilin içindeydi. Son yıllarda Kayseri'de organ bağışı yapılmamaktadır. Organ bağışı bir vasiyetnamedir. Beyin ölümü olması halinde, bu hastaların organları bağışlanmalıdır. Maalesef 59 vilayette beyin ölümlü hastaların organları bağışlanıyor, 22 vilayette bunlardan bir tanesi de Kayseri organ bağışı yapılmıyor. Sıkıntı burada. İstanbul bölgesinde de sadece Kırklareli'de yapılmıyor. Diğer bütün illerde yapılıyor. Güneydoğuda sadece 2 vilayette yapılmıyor, diğerlerinde yapılıyor. Ege bölgesinde bütün illerde yapılıyor. Ankara bölgesinde 2-3 şehirde yapılmıyor' diye konuştu.
SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ: ORGAN NAKLİ İÇİN ÖN GÖRÜŞMELERİMİZİ YAPTIK
Kayseri Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli de konuyla ilgili olarak haber merkezimize konuştu. Benli, “Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak organ nakli için gerekli çalışmalarımız devam ediyor. Organ nakli için ön görüşmelerimizi yaptık. Bu nakillerin üniversitenin yanı sıra Kayseri'de Şehir Hastanesi'nde yapılması gerekli, ama bu konu uzun boyutlu bir süreç olduğu için zaman alıyor. Bize düşen görev bu süreçte organ naklinin en kısa zamanda Kayseri'de de yapılabilmesidir. Bu konuda uzman doktorların olması gerekiyor. Bu işte belli sayıda organ nakli yapmış uzmanlar lazım. Bu uzmanları Kayseri'ye kazandırırsak, nakillerin hemen yapılmasını sağlayacağız. Bu süreç biraz uzun gözüküyor. Zaman içerisinde amacımıza ulaşacağız. Daha sonrada tescil için onay da alırsak hiçbir sıkıntımız kalmıyor. Kayseri'de bu nakillerin yapılmasını bizlerde çok istiyoruz. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Haber: Cafer ZENGİN