Koramaz Davasında yine köylü kazandı! O madenle ilgili dikkat çeken gelişme…
Koramaz Vadisi'nde bölge halkının tepkisiyle gündeme gelen taş ocağı konusu yargıya taşınmıştı. Vatandaşlar doğaya ve su kaynaklarına zarar verildiğini belirterek, bu konuda mücadele başlatmıştı. Mahkemeden köylüyü sevindiren karar...
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Koramaz Vadisi'ndeki taş ocağı tartışmaları ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Daha önce de köylüler lehine çıkan Kayseri 1. İdare Mahkemesi kararı, Danıştay tarafından madenin çevresel etkilerinin yerinde bilirkişilerce değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu. Mahkeme bir kez daha köylüleri haklı buldu ve “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararının hukuka ve mevzuata aykırı olduğuna karar verdi. Koramaz Vadisin'de geçtiğimiz Mayıs ayında mahkemenin kararıyla bilirkişi görevlendirilmiş ve alanda inceleme yapmıştı.
BÜYÜKKILIÇ: MESELE 10 YILLIK
Başkanı Büyükkılıç, meselenin yeni bir mesele olmadığını da söyleyerek, “10 yıl önce bir firma maden ruhsatı almış, sonra itiraz edilmiş, yargı 10 yılın sonunda firmanın lehine karar vermiş. Yargı kararlarını yok sayamazsınız. Kimin ruhsat verdiği de önemli değil. Orada birçok maden ocağı var. Bu olayı istismar etmeye gerek yok. Biz çözüme yönelik gayret göstermek zorundayız. Bizim de yapacağımız bir şey yok varsa yaparız. Şartlar var ver şartları yerine getirmek zorundalar. Şartları yerine getirmezse istediğim gibi kazarım diyemezsin. Onlar da şartları yerine getirdik diyor” şeklinde ifadeler kullanmıştı.
MAHKEMEDEN KÖYLÜYÜ SEVİNDİREN BİR KARAR DAHA...
Melikgazi ilçesine bağlı Subaşı, Küçükbürüngüz ve Büyükbürüngüz mahalleleri sakinlerinin tepki gösterdiği Koramaz Vadisi'deki taş ocağı meselesinin yargı aşaması sürerken, vatandaşı sevindiren bir karar daha çıktı.
İŞTE MAHKEMENİN KARARI...
Subaşı Mahallesini Koruma, Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Pumak, Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nin ‘ÇED raporu gerekli değildir' diye önceden alınan kararın geçersiz olduğuna dair kararını hatırlatarak, “Koramaz Vadisi'nde yer alan köylerimizde bulunan birçok tarihi ve doğal güzelliği koruma amacıyla çıktığımız yolda, Subaşı Mahallemizde faaliyet gösteren madenle mücadelemizde en önemli süreç başarıyla sonuçlandı. Kayseri 1. İdare Mahkemesi tarafından 26.09.2022 tarihinde bir kez daha Kayseri İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce verilen 23.03.2010 tarih ve 2010/19 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararının hukuka ve mevzuata aykırı olduğuna karar vermiştir. Kamuoyunda bilindiği üzere daha önce aynı yönde verilmiş olan Kayseri 1. İdare Mahkemesi kararı Danıştay tarafından madenin çevresel etkilerinin yerinde bilirkişilerce değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu. Madenin, 1. Derece sit alanı Subaşı Yeraltı Şehrine, Gaziler Mezarlığına ve Koramaz Vadisine olan etkileri bilirkişi raporuyla da ortaya konulmuştur. UNESCO dünya mirası geçici listesine alınan Koramaz Vadisinin bütüncül durumunu korumaya yönelik çalışmalarımızda hukuki destek ve emeklerini esirgemeyen Av. Ali Söylemez ve Av. Fatih Emre Cingöz'e ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
KARAR TEMYİZ AŞAMASINDA
Diğer yandan hukuki sürecin halen devam ediyor. Konu yapılacak itiraz sonrası Danıştay'ın vereceği karara göre son şeklini alacak. Subaşı Mahallesini Koruma, Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pumak, doğayı, tarımı, hayvancılığı, insanı korumak için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Koramaz davasında 73 kişinin davayı takip eden avukatlara vekalet verdiği belirtildi.
Koramaz Vadisi ile ilgili endişeli bekleyiş! Cuma günü bilir kişi keşif yapacak... Haberin detayları için TIKLAYIN