Kayseri'ye ne oldu?

TAKİP ET >>

Kayseri ekonomisini en iyi bilen isimler arasında olduğu ifade edilen Ticaret Odası eski Başkanı Yardımcısı Ahmet Erkan, Kayseri sanayisinin son günlerde hızla gerilediğini söyledi. Kayseri'nin, rakip illerin gerisinde kaldığını kaydeden Erkan, “Konya, Gaziantep dış ticarette çok ileri gitti. Kayseri bu illere göre, geride kalmış durumda. Bunun ana sebebi de sanayinin iyi düşünülüp, planlanmamış ve programlanmamış olmasıdır.” şeklinde konuştu.

2008 yılında Ticaret Odası Başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Kayseri'nin ihracatının 1,3 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erkan, “Şu an ise, 1.9 milyar dolar civarında. Bunu Gaziantep ile kıyasladığımız zaman minimum bir boyutta kalıyor. Gaziantep'in şuan 8 milyar dolar, Konya'nın ise yaklaşık 6 milyar dolar ihracatı bulunuyor. Bunlar bizim yarıştığımız iller. Oysa geçmiş dönemde Kayseri bu illerle yarışıyordu. Hatta Konya'nın önünde Antep ile de yakındı. Kayseri'ye ne oldu?” dedi.

Ticaret Odası eski Başkan Yardımcısı, İş adamı Ahmet Erkan, Kayseri sanayisinin içinde bulunduğu durumu Kayseri Olay'a değerlendirdi. Kayseri'nin son yıllarda yapılan yanlış uygulamalarla rakip illerin gerisinde bırakıldığını dile getiren Erkan, “Büyük sanayi kuruluşları, firma ve şirketlerde yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu. Ticaretin nasıl olması gerektiği konusunda büyük firmada görev yaparak tecrübe kazandım. Dolayısıyla Kayseri'de ticaret ne idi, ne oldu? Türkiye'de ne idi, ne olduğunun değerlendirmesini yapabilecek kişilerden birisiyim. Bu açıdan Kayseri'ye baktığımızda ticaret ve sanayi açısında Türkiye'nin önde gelen illerinden birisi. Zaten Kayserili denilince de işini bilen, sanayici, girişimci, tüccar akla gelir. Bu sadece bugün için değil, zaten 50-60 senedir böyle. Kayseri alt yapısı da olan bir şehir. Örneğin, Hava İkmal Bakım Merkezi, eski ismi ile Tayyare Fabrikası, Sümer Bez Fabrikası, Anatamir gibi fabrikalar Kayseri'nin sanayiciliğine temel teşkil eden sanayi kuruluşları olarak bilinirler. Bunlar o zaman Türkiye'nin en önemli sanayi yatırımlarıydı. Bu da Kayseri için şans. 1978-79 senesinde Kayseri'de yapılan organize sanayi yatırımları ile Kayseri, belli bir sanayi yoluna girdi.” diye konuştu.

Kayseri'nin sanayi yatırımları ile heyecanlı bir şekilde, ticareti iyi bilen bir şehir olarak sanayiye soyunduğunu kaydeden Erkan, ancak yıllar geçtikte sanayide önemli hataların yapıldığını öne sürdü. Erkan, “Sanayideki sektörel dağılım gelişi güzel yapıldı. Örneğin mobilya sektöründe 500-600 firma oluştu. Çelik kapı konusunda 300-400 firma oluştu. Bu da bizim için sanayi konusunda handikap haline dönüştü.” dedi.

“SEKTÖRLER İYİ BELİRLENEBİLSEYDİ, SANAYİMİZ ÇOK DAHA İYİ DURUMDA OLURDU”

Açıklamasında, “Eer geçmişte sektörler iyi belirlenebilseydi, sanayimiz çok daha iyi durumda olurdu.” ifadelerini kullanan ve bu konuda Konya ile Gaziantep örneği veren Erkan, Kayseri'nin daha önce bu illerle yarıştığını ancak şu an bu illerin gerisinde kaldığını söyledi. Erkan, “Eğer sektör dağılımını iyi yapsaydık, bugün Konya gibi olurduk. Konya, şu an tarım sanayisinde Türkiye'de lider konumunda. Döküm konusunda da bütün sanayiler hemen hemen Konya'ya muhtaç haldeler. Gaziantep'te aynı şekilde. Dış ticarette çok ileri gitti. Kayseri bunlara göre geride kalmış durumda. Bunun da sebebi sanayinin iyi düşünülüp, planlanmamış ve programlanmamış olmasıdır.” şeklinde konuştu.

KAYSERİ, BU İLLERİN GERİSİNDE KALDI

Ticaret Odası'nda görev yaptığı yıllara ilişkin rakamsal değerlendirmelerle de Kayseri'yi rakip iller ile kıyaslayan Erkan, şunları söyledi: “2008 yılında Ticaret Odası başkan yardımcılığı yaptığım dönemde Kayseri'nin ihracatı 1,3 milyar dolardı. Şu an ise, yaklaşık 1.9 milyar dolar civarında. Bu rakam, Gaziantep ile kıyasladığımız zaman minimum boyutta kalıyor. Gaziantep'in, şu an 8 milyar dolar, Konya'nın ise 6 milyar dolar ihracatı bulunuyor. Bunlar bizim yarıştığımız iller. O dönem Kayseri'nin ihracatı Konya'dan 2 kat falan fazla iken, Gaziantep'e de hemen hemen yakındı. Gaziantep'in sınır olması nedeniyle avantajları da bulunuyor. Irak'a, Suriye'ye sınır ama Kayseri, sanayi geçmişindeki yatırımlara ve potansiyeline bakıldığında Gaziantep'e göre sanayisi daha da ilerde bir şehirdi. Peki ne oldu Kayseri'ye? Bu konular yeniden ele alınmalıdır. Kayseri hak ettiği yere yeniden taşınmalıdır.”

Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme