Kayseri Şeker'den meteorolojik veriler ve şeker pancarı tarımı eğitimi

TAKİP ET >>
Kayseri Şeker tarafından Şeker Pancarı Ekim Kampanyası öncesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü, ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesinin de katkılarıyla Kayseri'de tarımsal meteorolojik veriler, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tarımsal faaliyetler için yeni uygulamaları ve şeker pancarı tarımında risk yönetimi ile ilgili seminer düzenlendi.
Seminere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünden Zirai Meteoroloji Şube Müdürü Zir. Yük. Müh. Yüksel Madaroğlu, Meteoroloji 7. Bölge Müdürü Mustafa Yılmaz, ERÜ Seyranı Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Aziz Şatana, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez, Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikası yetkilileri ile Kayseri, Yozgat, Sivas illerindeki 12 Bölge Müdürü, Pancar Kooperatifi ve Şeker Fabrikası ziraat mühendisleri katıldı. Seminerde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Zirai Meteoroloji Şube Müdürü Zir. Yük. Müh. Yüksel Madaroğlu; Kayseri'de tarım, ulaşım, sanayi ve diğer sektörler hizmet vermek üzere 33 adet seyyar meteoroloji istasyonu bulunduğunu açıkladı. Madaroğlu, şeker pancarı tarımın konusunda muhtemel kuraklık risklerinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve kuraklık problemlerinin çözümüne yönelik olarak kuraklık öncesi tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, Tarım ve Meteoroloji, Zirai Don Uyarı Sistemi, Kuraklık Analizleri, Zirai Meteorolojik Tahminler konularında yapılan çalışmaları aktardı. Madaroğlu, 'Son günlerdeki kuraklık konusuna da açıklık getirerek; 2018 Yılı Ocak Ayı Alansal Yağışların Türkiye genelinde normali ve geçen yıl yağışlarına göre artma göstermiştir. Ocak ayında Marmara ve Ege Bölgeleri dışında tüm bölgeler normallerinin üzerinde yağış almıştır. En fazla artış yüzde 49 ile Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleşmiştir. Ardahan, Samsun, Eskişehir, Erzurum, Aksaray, Kayseri civarları, Konya, Karaman, Niğde arasında kalan bölümde ve Doğu Akdeniz Bölgesi'nin büyük bölümünde yüzde 100'den fazla artma kaydedilirken; Şırnak, Hakkari, Siirt arasında kalan kesimlerde, Van Gölü'nün kuzey ve doğu kesimlerinde ve Gümüşhane civarlarında yüzde 50'den fazla azalma izlenmektedir. İlk 3 aylık dönem yağışlarının, yurdumuzun orta kesimleri ile kuzeydoğusunda mevsim normalinin altında (0-50 mm), diğer yerlerde normali civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Ocak ayı yağış ortalaması 81.4 mm, normali 65,8 mm ve 2017 yılı Ocak ayı yağış ortalaması 72.5 mm'dir. Yağışlar normaline göre yüzde 23.7; geçen yıl Ocak yağışlarına göre yüzde 12.3 artma göstermiştir' dedi.
Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Şeker Pancarının Üretimi, Fizyolojisi ve Beslenmesi konularındaki araştırmaları ile tanınan ERÜ Seyranı Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Aziz Şatana da seminerde; yurtdışında şeker pancarı tarımındaki yeni uygulamaların yanı sıra şeker pancarı tarımında sulama programlama sistemleri, su problemine niçin kriz yönetimi değil de risk yönetimi mantığı ile yaklaşılması gerektiği, doğru yatırımların doğru zamanda yapılmasının önemi, yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan suyun akılcı kullanımı konularına değindi.

Bakmadan Geçme