KAYSERİ ŞEKER'DEN KAR SAVUNMASI!

TAKİP ET >>

Gazetemizin 27 Ekim 2014 tarihinde “115 Milyon TL nerede?” başlığı ile gündeme getirdiği habere Kayseri Şeker Fabrikası'ndan yanıt geldi. Kayseri Şeker Fabrikası'nın vergi mevzuatı açısından özel hesap dönemine tabi olduğu vurgulanan yanıt metninde, “Haberde bahsi geçen 2013 yılı vergisi olarak açıklanan rakamlar ise 2012 yılı bilgileridir. Şirketimiz 2012 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesinde 30.102.481,37 lira Ticari Bilanço Karı beyanında bulunmuştur” denilerek, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay tarafından bahsedilen rakamların gerçek ve kayıtlarda gözüken rakamlar olduğu vurguladı.

Kayseri Şeker Fabrikası, Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'ın 2013 yılı bilanço döneminde 122 milyon TL kar elde ettiklerini belirten açıklaması ile Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinde Kayseri Şeker Fabrikası'nın 7.8 milyon TL'lik matrahı arasındaki sorgulayan haberimize noter kanalı ile yanıt verdi. Kayseri Şeker Fabrikası tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“27/10/2014 günlü yayınızda ‘115 milyon nerede' başlığı ile verilen haberde SS Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'ın katıldığı bir toplantıda şirketin 2013 bilanço dönemi sonucunda 122 milyon lira kar elde ettiğini söylediği, ancak Kayseri Vergi Dairesi'nin Kurumlar Vergis rekortmenleri listesinin incelenmesinde 2013 yılı için Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.'nin 7.8 milyon lira gelir beyan ettiği belirtilmiş ve aradaki 115 milyonun nerede olduğu sorulmuştur. Devamla aynı günlü yazarı Nejdet Kala köşe yazısında ‘Kedi Bu ise Ciğer Nerede?' başlığı ile konuyu irdelemiş ve aynı haberi tekrarlamıştır. Aynı habere gazeteniz internet sitesinde de yer verilmiştir. Haberin veriliş şekli dikkatlice irdelendiğinde şirketimiz tarafından kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor algısı yaratılmaya çalışılmıştır. Şirketimiz yetkilileri ile görüşme yapılması halinde işin doğrusu çok açık anlaşılabilecekken bu yapılmamış ve gerçek bilgilerle örtüşmeyen rakamlara haberinizde yer verilmiştir.

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. 1955 yılında kurulmuş ve Anonim Şirket Statüsünde Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde faaliyet göstermektedir. Şirketin çoğunluk hissesi SS Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifine aittir. Tüm bölge insanına sağladığı katma değer ve yaptığı üretim ile ülkemizin güzide sanayi kuruluşları arasındadır.

Şüphe uyandırıcı şekilde haber yapmanız basın ilke ve kuralları ile ne kadar bağdaşır kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Bu konuda bağlı bulunduğunuz meslek kuruluşlarına karşı da sorumlu olduğunuzu hatırlatırız. Basının hür ve özgür olması kişilerin haklarını ihlal etmenizi gerektirmez. Aksine göreviniz haberleri gerçeğe uygun olarak vermektir. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Basın Kanunu ilgili maddelerine uygun davranmak zorunluluğunuz vardır.

Haberin içeriğinde bahsi geçen konu ise; şirketimiz vergi mevzuatı açısından hesap özel hesap dönemine tabidir. Şirket ana sözleşmesine göre hesap dönemi ise Mayıs ayının birinci gününden başlar ve Nisan ayının sonuncu günü sona erer. Bahsedilen 122 milyon lira 01.05.2013/30.04.2014 tarihleri arasında kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilen kardır. Bu karamda dönem karı olarak 122.480.511,12 TL olarak gerekli yasal mercilere bildirilmiştir. Haberde bahsi geçen 2013 yılı vergisi olarak açıklanan rakamlar ise 2012 yılı bilgileridir. Şirketimizin 2012 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesinde 30.102.481,37 lira Ticari Bilanço Karı beyanında bulunmuştur.

Özel hesap dönemi olan şirketlerde vergi miktarları bir sonraki dönemde vergi dairesi kayıtlarında gözükür. Konu ile ilgili mevzuatı bilmeme ve bilgisiz insanların anlatımlarının doğru kabul edilerek yayın yapılması kabul edilemez.

Bir daha açıklamak gerekirse şirketimizin mali açıdan özel hesap dönemine tabi olup 01.05.2013 / 30.04.2014 tarihleri arasında beyan edilen kurum kazancı 122.480.511,12 TL'dir. SS Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tarafından bahsedilen rakamlar gerçek ve kayıtlarda gözüken rakamlardır.

Gerek kişisel hakların korunması açısından hukuk davası açma, meslek kuruluşlarına başvurma, gerekse cezai yönden başvuru olmak üzere yasal haklarımız saklı tutuyoruz. Haberin içeriği şirketimiz ile ilgili olduğu için iş bu cevap metnini göndermek gerekmiştir.

Yapılan günlü yazılarda ve internet sitenizde habere konu yazılar ile ilgili açıklamamızı Basın Kanunu Madde 14 gereği gazetenizde ve gazetenize ait internet sitesinde yasanın öngördüğü şekilde yayınlamazını talep ederiz.”

Bakmadan Geçme