"262 bin 162 dekar alanda 21 milyon 643 bin fidan dikeceğiz"

TAKİP ET >>

Kayseri Orman Bölge Müdürü Adnan Diltemiz, bölge müdürlüğü olarak 2018 yılında 262 bin 162 dekar alanda çalışacaklarını ve 21 milyon 643 bin adet de fidan dikmeyi hedeflediklerini söyledi.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Adnan Diltemiz, insanların daha duyarlı olmasını sağlamak ve çevre bilincini geliştirmek maksadıyla 1975 yılından beri ülkemizde Dünya Ormancılık Gününün kutlandığını söyledi. Diltemiz, '21 Mart Dünya Ormancılar Günü ve Orman Haftası olarak ülkemizde kutlanmaktadır. 21 Mart 1971 yılında ilk olarak Birleşmiş Milletler Gıda, Tarım Örgütü tarafından Dünya Ormancılık Günü olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde de 1975 yılından bu beri Ormancılık Günü ve Ormancılık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bunun sebebi dünyadaki aşırı nüfus artışı, insanların aşırı tüketimi sonucu çevre temel göstergeleri giderek bozulmakta dolayısıyla ormanlar azalmakta, su seviyeleri kaybolmakta, topraklar erozyonla kaybolmakta, sulak alanlar da aşırı ısınma sonucu ortadan kalkmaktadır. Önlem alınmaz ise kendi yaşamını destek ünitesi olan orman ekosistemini yok edecektir. O sebeple insanların biraz daha duyarlı olmasını sağlamak, çevre bilincini geliştirmek maksadıyla 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olarak 1975 yılından beri ülkemizde kutlanmaktadır' diye konuştu.
Bölge müdürlüğü olarak 2018 yılında yapılacak olan ağaç dikme çalışmaları hakkında da bilgiler de veren Diltemiz, 'Bölge Müdürlüğümüz Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat ve Kayseri merkez olmak üzere 5 vilayetten oluşmaktadır. Yoğun bir ağaçlandırma, toprak muhafaza, mera ıslahı faaliyetlerimiz vardır. Kayseri, orman varlığı olarak fakir bir ilimizdir. İl alanının yaklaşık yüzde 7'sine tekabül etmektedir ormanlık alanı. 2018 yılında hedefimiz toplam 79 bin dekar alanda toprak muhafaza, ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışacağız. Hedefimizde 7 milyon 321 adet fidan dikmek. Geçen seneden sürdüğümüz, hazırladığımız ama yağışsızlık nedeniyle dikemediğimiz alanlar var. O alanlardaki fidan dikimlerine başladık. Ayrıca son baharda dikeceğimiz alanlar da bunun içerisinde. Nevşehir ilinde 9 bin 100 dekar alanda çalışacağız. Nevşehir, orman varlığı en az olan ilimiz, burada da 750 bin fidan dikmek hedefimiz. Niğde de bu yıl 26 bin dekar alanda çalışacağız, fidan dikme hedefimiz yılsonu itibariyle 1 milyon 844 bin adet olacak. Sivas, alanı en geniş olan ilimiz. Buradaki yılsonu hedefimiz 103 bin 932 dekar alanda çalışacağız, 7 milyon 714 bin adet fidan dikeceğiz. Yozgat'ta 44 bin 44 bin 129 dekar alanda çalışacağız, 4 milyon 15 bin dikme hedefimiz var. Dolayısıyla bölge müdürlüğü olarak toplam 2018 yılı içerisinde 262 bin 162 dekar alanda çalışacağız, 21 milyon 643 bin adet de fidan dikmeyi hedefledik' ifadelerini kullandı.
'Kuraklık böyle giderse toplu kurumalar olacaktır'
Bölgede kurak geçen mevsimlerin bitkilere zarar verdiğini, şuan için olumsuz bir durum olmadığını ancak devam ettiği takdirde toplu kurumaların başlayacağını sözlerine ekleyen Kayseri Orman Bölge Müdürü Adnan Diltemiz sözlerini şöyle sürdürdü;
'İç Anadolu'da ağaçlandırma yapmak fevkalade zor. Çünkü iklim olarak yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk ve kurak. Maalesef son 40 yılın en yağışı az mevsimini geçirdik, çünkü kurak geçti. Sadece bu yıl değil, ondan önceki yıllar da bu şekilde devam ettiği için bitkiler olumsuz etkilenmekte. Etrafımıza baktığımızda sulanan alanlar hariç orman alanlarında fidanlarda, tepelerde, yapraklarda kurumalar var maalesef. Kayseri ili olduğu gibi bölge müdürlüğünün her ilinde kuraklık emarelerini görmek mümkün. Maalesef böyle sürdüğü taktirde bütün ağacı kurutması mümkün. Şuanda son sürgünlerde kurumalar var ama ağacın hayatıyetiyle henüz olumsuz bir durum yoktur. Ama böyle devam edecek olursa toplu kurumalar olacaktır.'

Bakmadan Geçme