Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilenler (1)
Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...
Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derledik...
Akkışla Ganişeyh Mahallesi: Adını bu bölgede yaşadığı söylenilen Gani Şeyh'ten almıştır. Köyün eski adı Avanoğludur. Avanoğlu ismini köye ilk yerleşen kabileden almıştır.
Akkışla Girinci Mahallesi: Mahallenin adının çadıra gir derken, davet edenin kekeleyip gir yerine Girinci demesinden geldigi bilinmektetir.
Bünyan Dağardı Mahallesi: Coğrafi yapısına bakılarak, dağlar arasında olmasından dolayı Dağardı adı verilmiştir. Eski adı Ermin'dir.
Bünyan Ağcali Mahallesi: Dulkadirlilere bağlı Ağcalı Türkmen oymağından bu ismi almıştır.
Bünyan Gergeme Mahallesi: Koramaz dağının eteklerinde kurulduğu için doruk yeri halkı anlamına gelir. Yöre halkı bu adı Battal Gazi ile ilişkilendirir ve atına seslenirken gel geme dediği için bu ismin kaynağı buradan gelmektedir.
Bünyan Girveli Mahallesi: Girve meyve toplamaya yarayan bir çeşit çubuk anlamına gelir. Bir diğer anlamı ise kayaların çıkıntılarına verilen isimdir.
İncesu Süksün Mahallesi: Süksün Mahallesi'ne gelip yerleşen Süksün adlı Yörük Türkmen taifesinden almıştır.
Kocasinan Barsama Mahallesi: Barsama adında nane gibi güzel kokulu bir bitki vardır. Yemeklere katılır. Marsama (Çavuşağa) da denilir. İsmini buradan alır. Daha sonra köyün ismi Çavuşağa olarak değiştirilmiştir. Ancak köylünün itirazı ile 2014 yılında tekrar Barsama ismine dönülmüştür.
Sarız Deştiye (Tekneli) Mahallesi: Eski adı Deştiye olup “çöl, bozkır, ova, boş yer” anlamındaki “deşt”ten gelmektedir. “Tekneli” ismi ise 1980 yılında köye yapılan su teknesi nedeniyle verilmiştir. Daha önceleri Pınarbaşı ilçesine bağlı bir yerken 1946 yılında Sarız (Köyyeri) köyünün ilçe olmasından sonra Sarız ilçesine bağlanmıştır