Kayseri mantısı nasıl yapılır? İşte püf noktaları
Kayseri deyince 'mantı', 'mantı' deyince akla Kayseri gelir. Peki bu enfes lezzet Kayseri'de nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
İpek Yolu'nun Anadolu'daki kavşak noktası olan Kayseri, Türk mutfağında mantıyı temsil ediyor. Orta Asya'da yaşayan Türklerin dünya mutfağına bir armağanı olan mantı birçok farklı şekilde yapılıyor. Kayseri mantısı çok küçük ve yoğurt, eritilmiş tereyağı, biber ve kuru nane ile bazen de kaynatıldığı suyu ile birlikte servis edilebiliyor. Kayseri'de “bir kaşığa kırk mantı sığdırmak” şeklinde bir söz de söyleniyor. Hatta eski zamanlarda Kayseri'de kaynanalar müstakbel gelinin el becerisini ölçmek istediklerinde gelinden kendilerine mantı hazırlamalarını ister ve eğer gelinin hazırladığı mantılardan 40 tanesi bir kaşığa sığarsa gelin bu sınavdan başarıyla geçti sayılırmış.
Yapması zahmetli yemesi ise hayli lezzetli olan Kayseri mantısı nasıl yapılır? İşte detaylar..
Hamuru için malzemeler:
4.5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 bardak su
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için malzemeler:
300 gr az yağlı kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Mantı sosu için:
2 adet domates
2 adet yeşilbiber
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Yapılışı:
Mantı için önce geniş bir kaba hamuru hazırlayarak başlıyoruz. Yumurta, su ve tuzu karıştırıp içerisine unu yavaş yavaş ekleyerek pütürsüz sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Daha hamurumuzu 30 dakika kadar dinlendirmek için kenara alıyoruz.
Ardından iç harcı için soğanları ince ince doğruyoruz. Kırmanın içerisine soğan ve baharatlarını ekleyerek karıştırıyoruz.
Daha sonra hamuru 3'e bölerek beze yapıyoruz. Bezeleri oklava ile yufka büyüklüğünde açıyoruz. 1 cm genişliğinde şeritler kesin, kesilen şeritler 1 cm'lik kare mantı hamuru hazırlıyoruz. Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyup ters köşeleri karşılıklı gelecek şekilde hamurları kapatıyoruz. Diğer 2 adet bezeyi de aynı şekilde yapıyoruz. Mantıları tamamladıktan sonra tereyağını bir tencereye alıp, ufak doğranmış yeşil biberleri kavuruyoruz. Kavrulan bibere domates salçası, tuz, kırmızı toz biber ekleyip ve 1-2 dakika daha kavuruyoruz. En son ufak doğranmış domatesleri ilave ederek 10 dakika daha pişirip sosu hazır ediyoruz.
Hemen mantılarımızı kaynamış tuzlu suya mantıları atıp pişiriyoruz. Pişen mantıları süzüp, süzülen sudan 3 bardak ayırıp hazırladığımız sosa ilave ederek kaynatıyoruz. Mantıları sosun içine karıştırarak birkaç dakika da pişip ardından tabağı alıyoruz. Üzerine sarımsalı yoğurt dökerek mantımızı servis ediyoruz. İsteğe göre yoğurtun üzerine nane ya da sumak ekleyebiliriniz. Afiyet olsun.