KAYSERİ, MANİSALILAR'A İLHAM OLDU

TAKİP ET >>

Kayserili Eczacıların, kent güvenliği kapsamında Valilik bildirisi ile zorunlu kamera takılmasına yönelik uygulamaya karşı başlattığı hukuk mücadelesi Manisalılar'a ilham oldu.

Kayserili Eczacılar'ın hukuk mücadelesi emsal gösterildi. Kent güvenli kapsamında ortaya çıkabilecek bazı olumsuzlukları önlemek ve olayların aydınlatılmasına fayda sağlanması gibi amaçlarla Emniyet Müdürlüğü'nün de talepleri doğrultusunda Kayseri Valiliği'nin Ocak ayında aldığı “Kamu Güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınması gereken güvenlik tedbirleri” kapsamında bazı işyerlerine “Merkezi Alarm ve Kamera Sisteminin kurulması” zorunlu tutulmuştu. Alınan karar iş yeri sahiplerine de tebliğ edilerek, aynı zamanda tutanak imzalattırıldı.

Ortaya çıkan bu tablonun ardından ise Eczacılar, konuyu mahkemeye taşıdı. Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması için başvuruda bulunan Eczacılar, kendilerince mutlu sona ulaştı. İşte Kayseri'de Eczacıların, bu girişimi Manisa'ya da örnek oldu. Manisa Valiliği'nin de esnafa kamera zorunluluğu getirmesi üzerine gündeme gelen tepkilerle birlikte harekete geçen CHP Milletvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yönelik soru önergesinde, Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nin, 13 Mayıs 2014 tarihinde verdiği kararın diğer iller içinde emsal gösterdi.

Kayseri Valiliği'nin, bir süre önce kamu ve özel işletmelerce meydana gelebileceği başta hırsızlık olayları olmak üzere tüm suçlara karşı caydırıcılığın sağlanabilmesi, teşebbüs anında erken ikaz sağlanması ve olay meydana geldiğinde ise olayın şüphelilerini tespit etmek ve yakalanabilmelerini kolaylaştırabilmek için genel kolluk kuvvetlerince uygun görülen önleyici güvenlik tedbirlerinin alınmasına yönelik çalışma başlattı. Bu çalışma kapsamında eczanelerin yanı sıra dinlenme yerleri, semt pazarları, büyük marketler, sanayi siteleri, hastaneler, özel okullar, araç kiralama şirketleri, çay bahçeleri, kafeler, iş hanları, kuyumcular, lokantalar ve kahvehaneler gibi özel işletmelere güvenlik kamerası takma zorunluluğu getirildi. Esnaflara da 6 ay süre verildi.

Verilen sürenin kısalığından ve de yaptırımdan yana dert yanan Eczacılar ise konuyu mahkemeye taşıdı. Mayıs ayında gündeme gelen konuyla ilgili olarak Kayseri Olay'a konuşan Türkiye Eczacılar Birliği 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, talep edilen güvenlik kamerası, alarm sistemi ve kepenk bulundurulması zorunluluğunun meslektaşlarını ekonomik olarak zorlayacağını, maliyetleri daha da arttıracağını belirtti.

Kamera zorunluluğu konusunda hukuk mücadelesi başlatan Eczacılar'ın, 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davasında ise mahkeme heyeti oy birliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yani dava Eczacıların lehine sonuçlandı.

Mahkeme kararında, dava konusu işlemin yürütülmeye devam etmesi halinde eczane sahipleri tarafından yüksek miktarlı harcamalar yapılarak güvenlik kamerası sistemi takılmasına yol açılacağı dolayısıyla da iş yeri sahipleri açısından telafisi güç zararların ortaya çıkacağı sonucuna varıldığı belirtildi.

MANİSALILAR, KAYSERİLİ ECZACILAR ÖRNEK GÖSTERDİ!

İşte Kayserili Eczacılar'ın, bu yöndeki hukuk mücadelesi, Manisalılar'a da örnek oldu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Valiliği'nin esnafa kamera zorunluluğu getirmesi ile ilgili olarak Kayseri kararını emsal gösterdi. Esnafa 2 ay süre verildiğini belirten Özel, bir zorunluluğun ortaya konulması ve bunun masraflarının da işyerine yükletilmesi bu uygulamanın hukuka uygunluğunu da tartışılır hale getirdiğini ifade ederek, Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2014 tarihinde, Kayseri Valiliği'nin uygulamasına karşılık verdiği kararı emsal gösterdi.

“ESNAFA CİDDİ BİR KÜLFET”

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Manisa Milletvekili Özgür Özel'in önergesinde kullandığı bazı ifadeler şu şekilde: Manisa Valiliği 25/09/2014 tarihli 2014/883 sayılı kararı ile, suç ve suçluyla mücadelede etkisi ve suç oluştuktan sonra da faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameralarının büyük önem teşkil ettiğini belirterek Manisa genelinde tüm esnaf, kurum ve kuruluşlar için güvenlik kamerası kurma zorunluluğu getirmiştir.

Kararda hemen hemen her alanda ve her mekanda güvenlik kamerası kurmak zorunlu hale gelmiş, esnafımız bir taraftan ciddi bir külfet altında bırakılırken, diğer taraftan da esnafa önemli bir sorumluluk yüklenmiştir.

Söz konusu kararda, güvenlik kamerası kurmak zorunda olan işyerleri kendilerine yapılacak olan tebliğden itibaren 2 ay içinde ve masraflarını da kendileri karşılamak suretiyle kameraları kurmakla yükümlü kılınmış, güvenlik kamerası sistemlerini kurmamaları halinde ise ‘Emre Aykırı Davranış”' maddesinden cezai işlem uygulanacağı belirtilmiştir.

Güvenlik kameralarının kurulması, her ne kadar önleyici kolluk faaliyeti için son derece önemli olsa da Valilik bu tür önlemleri alırken hukuka uygun davranmak zorundadır. Öncelikle temel hak ve hürriyetlere de müdahale eden bu ve benzeri tedbirlerin Anayasa 13.maddede belirtildiği gibi ölçülü olması gerekir. Ölçülü bir sınırlama için kamu düzeninin bozulmuş ya da bozulması öngörülebilir nitelikte olması, ayrıca alınan önlemin/tedbirin de bu durumu önlemeye elverişli, orantılı ve gerekli olması gerekir. Yani, araçla amacın ölçüsüz bir oranda bulunmaması son derece önemlidir.

Bu nedenle böyle bir zorunluluğun ortaya konulması ve bunun masraflarının da işyerine yükletilmesi bu uygulamanın hukuka uygunluğunu da tartışılır hale getirmiştir. Üstelik, Kayseri 1. İdare Mahkemesi 13/5/2014 tarihinde, Kayseri Valiliğinin 21/1/2014 tarihli kamu güvenliğini sağlamak için ilgili teşebbüslere kamera sisteminin kurulmasının zorunlu tutulmasına ilişkin kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

“KAYSERİ'DE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞKEN…”

Buna göre;

Manisa Valiliğinin aldığı kararla tüm işyerlerine zorunlu güvenlik kamerası kurma zorunluluğu getirmesinin gerekçesi nedir?

Türkiye genelinde 2011-2014 yılları arasında zorunlu güvenlik kamerası takılmasına yönelik başka hangi illerde benzer kararlar alınmıştır? Bu iller hangileridir?

Kayseri'de olduğu gibi, şu anda Valiliklerce alınan bu karara ilişkin başka illerde de yürütmeyi durdurma kararı bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise, bu iller hangileridir?

Şu anda işyerlerine kamera takma zorunluluğu hangi illerde bilfiil uygulanmaktadır? Bu iller hangileridir?

Valiliklerce tüm esnafa kamera sisteminin zorunlu tutulduğu bu uygulama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Bizim medeniyetimizde, esnaf ve sanatkar gerektiğinde askerdir, gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hakimdir hakemdir” sözlerinin yansımasında oluşan bir hükümet politikası mıdır?

Eğer, bir hükümet politikası ise, Valiliklere konu ile ilgili bir talimat verilmiş midir? Kayseri 1. İdare Mahkemesinde Manisa'daki uygulamaya emsal olabilecek bir dava görülmekte iken ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişken; Manisa ve varsa diğer illerdeki uygulamanın askıya alınması ve ilgili mahkemenin emsal olacak esas kararına göre idarece işlem yapılması düşünülmekte midir?” Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme