Kayseri için 'olası deprem' çıkmazı! Kafaları karıştıran raporlar…

Kayseri ile ilgili olası deprem senaryoları akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Peki açıklanan raporlara göre durum ne? Gündeme gelen raporlar akıllara Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fatih Altun'un, 'Kayseri için tasarım depremleri ve binaların durumu' konulu açıklamasını da getirdi.

TAKİP ET >>

Kayseri ile ilgili olası deprem senaryoları akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Son olarak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) mensup 17 oda temsilciliği tarafından hazırlanan “Kayseri'nin deprem raporunda” Erciyes fay zonuna dikkat çekilerek, 6.5-7 şiddetinde deprem üretebileceğine de yer verildi. (Kayseri'de 14 oda tarafından hazırlanan Kayseri deprem raporunu okumak için TIKLAYIN)
Bu durum akıllara AFAD'ın, Kayseri raporunu getirdi. AFAD'ın, Kayseri'ye ilişkin deprem raporunda “en kötü senaryo” başlığıyla kent için en fazla 6.8 büyüklükte bir deprem olasılığından bahsediliyor. Konu deprem olunca büyüklük ve şiddete göre her değerin, her rakamın büyük önemi var. Bu nedenle farklı kurumlar tarafından hazırlanan bu rakamlar kafaları karıştırıyor.
AFAD: KAYSERİ'Yİ ETKİLEYEBİLECEK TOPLAM 24 ADET FAY VE 16 ADET FAY SEGMENTİ VAR
AFAD'ın 2019 yılında hazırladığı raporda, “100-130 km yarıçaplı alan içerisinde kalan, Kayseri merkezini ve ilçelerini etkileyebilecek faylar dikkate alındı. Kayseri merkezi ve ilçelerini etkileyebilecek toplam 24 adet fay ve 16 adet fay segmentinin bulunduğuna yer verildi. Raporda, tamamı birlikte değerlendirildiğinde Kayseri'yi yakından ilgilendiren 40 adet tekil aktif yapının bulunduğu dile getirildi.

“KAYSERİ İÇİN RİSK ANALİZLERİ” YAPILDI
AFAD'ın hazırladığı raporda Kayseri için risk analizlerine de yer verildi. Raporda, “Risk analiz çalışmalarında AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından AFAD-RED programı kullanılarak üretilmiş Kayseri ilini etkileyebilecek, Erciyes fayı üzerinde meydana gelebilecek Mw: 6.0 büyüklüğündeki deprem ile oluşturulan senaryolar kullanılmıştır. Senaryo hazırlanırken şehri etkileyebilecek en büyük deprem, bölgedeki aktif fayın üretebileceği en büyük deprem, fay uzunluğu büyüklük ilişkisi gibi bilgiler kullanılmıştır” denildi.

AFAD'A GÖRE KAYSERİ İÇİN OLASI SENERYOLAR
Erciyes fayı için hazırlanmış AFAD RED analiz sonuçlarında olası deprem senaryosuna da yer verildi.
Buna göre büyüklük 6.0 Mw, maksimum şiddet ise 1 olarak raporda yer aldı.
Raporda yine Kayseri için “Detaylı olarak en kötü senaryoda” ise depremin büyüklüğü 6.8 Mw , maksimum şiddet ise 9 olarak belirtildi. AFAD'ın Kayseri'ye yönelik hazırladığı deprem raporunda ayrıca 6.0 ve 6.8 Mw büyüklüğündeki olası depremlerde ilçe bazında “hasarlı ve yıkık bina” sayısı verileri de yer aldı.
VALİ ÇİÇEK: KAYSERİ'DE 5.5'İN ÜZERİNDE DEPREM BEKLEMİYORUZ
Diğer yandan Kayseri ile ilgili gündeme gelen deprem raporları bir süre önce konuyla ilgili açıklama yapan Vali Gökmen Çiçek ile Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fatih Altun'u akıllara getirdi. Vali Çiçek, yaklaşık bir hafta önce Kayseri merkezli art arda yaşanan depremler sonrası açıklama yapmış ve "Biz deprem olan bölgede 5.5 üzerinde deprem beklemiyoruz. Özellikle bu konuda uzman arkadaşlarımızın, hocalarımızın bize verdiği bilgiler bu yönde" demişti.

REKTÖR ALTUN: KAYSERİ'DE BİNALAR 'TASARIM DEPREMİ' OLAN 6.6 VE 6.7'LİK DEPREMLERİ ÇOK RAHAT ŞEKİLDE KARŞILAYABİLİR!
Aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fatih Altun, Yapı, Onarım, Güçlendirme ve Deprem Mühendisliği alanlarında araştırma yapan ve bu alanlarda çalışmaları olan bir isim.
“YAŞADIĞIMIZ 4.7'LİK DEPREM BİZİM BİNALARIMIZ İÇİN BÜYÜK DEPREMLER DEĞİL”
Rektör Altun da, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: Kayseri için tasarım depremleri göz önüne alıyoruz. Tasarım depremleri olarak da 6.6 ve 6.7 büyüklüğündeki depremleri konuşuyoruz. Bizim Erkilet fayında bekleyeceğimiz depremler kayıtlarda olduğu gibi en fazla 5.5'lik depremdir. Biz zaten binalarımızı 6.6, 6.7'ye göre tasarladığımız için oradaki muhtemel bir depreme karşı binalarımızın tasarım depremleri bunu çok rahat karşılamaktadır. O nedenle burada vatandaşlarımızın paniklemesine bence gerek yok. Yaşadığımız 4.7'lik deprem aslında bizim binalarımız için büyük depremler değil.

Kayseri'deki binalar sağlam mı? Rektör'den dikkat çeken açıklama! Haberin detayları için TIKLAYIN


Bakmadan Geçme