Kayseri'den o ilçeye ulaşmak bakın ne kadar sürüyor?

İki İç Anadolu şehri olan Kayseri ile Nevşehir arasında yapılacak bir seyahatte alınacak mesafe, kullanılacak aracın türüne göre değişkenlik göstermektedir. İlçesine gidecekseniz de mesafeler değişiklik gösterebilir? Peki Kayseri ile Nevşehir'in ilçesi Avanos arası kaç kilometre? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

TAKİP ET >>

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan önemli turizm kentlerinden Nevşehir ile Kayseri arası sıklıkla yolculuk yapılıyor. Kimileri bu yolculuğu iş için yaparken kimileri ise tatil olarak görüyor. Şehirden uzaklaşıp hafta sonunu değerlendirmek isteyen rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyor. Kayserililerin Nevşehir'de en çok tercih ettiği noktaların arasında ise Avanos'ta bulunuyor. Tabi buda Kayseri – Avanos arası kaç kilometre sorusunu akıllara getiriyor. İşte o sorunun yanıtı.

AVANOS HAKKINDA KISA BİR BİLGİ
Avanos Nevşehir iline bağlı 13.972 nüfusa sahip bir ilçedir. Avanos'un iki yakasını, ikisi çevre yolu, biri taş, diğeri asma olan dört köprü birbirine bağlar.
Taş köprü, Sultan Abdülhamit döneminde sarayda görevli Avanoslu Kurena Arif Bey'in katkılarıyla 1898 yılında yapımına başlanmış, 1900 yılında hizmete açılmıştır. Köprü iki tarafındaki başlıklarıyla beraber, toplam 11 ayak üstüne oturtulmuştur. Ayakların yapımında kullanılan taşlar, Avanos yakınlarındaki Çeç ve Karadağ bölgesinden manda kağnılarıyla getirilip yerleştirilmişlerdir. Taşların hiçbir aşınmaya uğramaksızın, hala ayakta kalması, bugün bile dikkat çeken bir durumdur.

Tahta köprü ise, 1973 yılında, 180 metre uzunluğunda, 2,30 metre eninde, sadece yaya yürüyüşüne uygun olacak şekilde ve demir ayaklar üstüne ahşaptan yapılmıştır. 1994'te onarım gören, Türkiye'nin 2. asma köprüsü olma iddiasındaki köprünün, özellikle Kızılırmak üstündeki bölümü hafif salıncak gibi sallanmasıyla, konuklarına keyifli dakikalar yaşatmaktadır.

TAŞLAR KAYSERİLİ FİRMA TARAFINDAN GETİRİLMİŞ
Kızılırmak'ın iki tarafı, ırmak taşkınlığına engel olmak amacıyla rıhtımla çevrilidir. Eski bölge tarafındaki rıhtım 1954 yılında Kayserili Sarı Yıldız firmasınca Karadağ bölgesinden getirilen taşlarla yapılmış, diğer kısmı ise 1969 yılında yaya yürüyüşüne daha müsait bir tarzda inşa edilmiştir.
Kızılırmak'ın kuzeyinde yer alan bölüm Avanos'un eski yerleşiminin olduğu, çarşı ve hükümet binalarının bulunduğu kısımdır. Karşı taraf ise, pazar yeri ve az sayıda işyerinin bulunduğu, daha çok ikamet amaçlı yerleşimin hâkim olduğu bölümü oluşturur. Çarşının bulunduğu eski bölgedeki yapıların çoğu, üst üste geçmiş bir görüntü verirler.

Dağa yaslanmış olmaları nedeniyle, dar ve dolambaçlı sokaklara sahiptirler. Sokakları genellikle taş kaplı olup, bazı kısımları çatı altından devam eden ve yerleşimi labirent gibi bir görüntü veren bu eski bölgedeki evlerden birindeki bir odaya kazma vurulsa oradan başka bir evin odasına ulaşılır.
Bu bölgedeki evler, genellikle iki katlı olarak yapılmıştır. Geniş bir kapıdan girilen avludan sonra çardak, tafana ve odalar alt katta, misafirlerin ağırlandığı köşk ise, üst katta yer alır. Alt kattaki odalar genellikle taş kemerlerle kaplıdır. Evlerin çoğundaki taş ve ahşaplardaki ince işçilik dikkat çekicidir.

ÇANAKÇILIK ÖNEMLİ BİR SANAT
Bir el sanatı olarak çanakçılık, Avanos turizmine hayat verir. Hititlere kadar uzanan geçmişiyle bir ata mesleği durumundadır. Her şeyin ötesinde, Avanos'a Kapadokya'nın el sanatları merkezi olma gerçekliğini sunan bu işliklerde, takribi 150'si çanak ustası olmak üzere 250 kişi çalışmakta, bunların yakınları da hesaba katıldığında, bugün yaklaşık 1500 kişi fiilen bu sektörden geçinmektedir.
Avanos turizmindeki bir önemli sektör de halıcılıktır. Turizmle birlikte bir el sanatı olma özelliğiyle evlerde icra edilen Avanos halıcılığı, günümüzde daha çok başka bölgelerden getirilerek yapılan bir al-sat işine dönüşmüştür.

Buna rağmen, muhtelif ölçekteki işletmeleriyle halıcılık, Avanos ekonomisinde önemli potansiyele sahip olup, bir el sanatı olarak tarihteki yerini almıştır.
Avanos'a yolu düşenler; bir taraftan tarihin, ırmağın ve yemeklerin tadına doyarken, başka bir taraftan ziyaret edebileceği pek çok tarihsel ve turistik gezi noktaları bulacaklardır.

GEZİLECEK YERLER?
Bunların en ilgi çekici olanları şöyle sıralanabilir:
Çanak Atölyeleri, Yamanlı Kilise, Çeç Tepesi, Saruhan Kervansarayı, Paşabağ, Zelve ve birçok yerini ziyaret edebilirsiniz.
Avanos, hala geçmiş dönemlere ait pek çok yönü ve gizemiyle tarihin merkezi gibidir. Kapadokya'nın önemli tarihi-turistik gezi noktaları Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Mustafapaşa'ya birkaç kilometre Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri 'ne 30 dakika mesafede olup, buraları gezmek için de uygun bir hareket merkezi durumundadır.

PEKİ GÜZELLİKLERLE DOLU AVANOS'A KAYSERİ'DEN NASIL ULAŞIM SAĞLANIR?
Avanos'a ulaşım Kayseri Nevşehir Yolu/D300 üzerinden sağlanır. Kayseri Avanos arası mesafe karayolu ile yaklaşık 65 km'dir. Avanos ortalama hızı 90km/saat olan bir araçla yaklaşık 1 saat sürmektedir. Kayseri Avanos arası mesafe otobüs ile yaklaşık 2 saat sürmektedir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme