'Kayseri'de yapı alanı açısından yüzde 67 küçülme var'

ADAL Grup Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Osman Atıcı 18 Ekim Çarşamba günü Olay Türk TV'de yayınlanan Yüz Yüze adlı televizyon programında Gazeteci Osman Çiftci ve Cem Atakan'ın sorularını yanıtladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

TAKİP ET >>

ADAL Grup Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Osman Atıcı 18 Ekim Çarşamba günü Olay Türk TV'de yayınlanan Yüz Yüze adlı televizyon programında Gazeteci Osman Çiftci ve Cem Atakan'ın sorularını yanıtladı. Atıcı Kayseri'de inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ve konut satışlarının düşmesi konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Atıcı, "İnşaat sektörüyle alakalı, selamınız okunmuş, defnedilmek üzereyiz. Sektör olarak. Yani selamız okunalı bayağı oldu. İnşaat sektörünün zor zamanlar geçirdiği bir dönemdeyiz. Aslında inşaat sektörü 2018 Rahip Brunson kriziyle başlayan bir dar boğazla beraber o günden bu yana yavaş yavaş iflah olmuyor. Yıllardır ben şunu da savundum. Devlet politikası hep inşaat ekonomisi üzerine kurulu diye hep eleştirdik. Tabi doğru olan da bu değildi ama belli altyapılar oluşturulmadan da üretim ekonomisine geçmek zordu. Devlet inşaat sektörü üzerinden büyüme politikasını, üretim üzerine değiştirildiği andan sonra da aslında biz sektör olarak düşüşe geçtik çünkü finansman ve yatırımların tamamı üretim sektörüne kaydı. Öyle olunca da biz o eski bolluklarla insanların kredilere rahat ulaştığı daireleri aldığı dönemi geride bıraktık. Bu bir adaptasyon süreci aslına bakarsanız. Bu adaptasyon sürecine alışmaya gayret gösteriyoruz. TÜİK verilerine baktığımızda Türkiye'de yılda 750 bin konut üretilmesi gerekiyor; Yeni evlenenler, boşanıp ev ihtiyacı olanlar, yatırım amaçlı alanlar, kira karşılığı alanlar, yabancı yatırımcılar... Şu anda 2020 yılından bu yana Türkiye genelinde 550 bin'den daha fazla konut üretilmiyor ve bu sayı giderek aşağı çekiliyor. Hep balon diye konuştuk. Ekonomide, inşaat sektöründe balon oluştu. Şu anda geldiğimiz noktada gerçekten arz talebin karşısında talebi karşılayamayacak sayıda konut üretimi var. Kayseri'de gezerken eskiden her taraf şantiye alanıydı şimdi baktığımız zaman çok nadir temel görmeye başladık. Villa yapılarına daha yoğunluklu olarak bir dönüş var ama o tarafta da yapılan yapının karşılığı bir satış yok. Kayseri'de yapılan bir araştırmaya göre Türkiye genelinde yapı metrekaresi açısından yapı satışı açısından Türkiye 2022 yılında yüzde 12 küçülmüş. Toplam yapılan inşaat alanında yüzde 10 küçülmüş. Ekstrem olarak ben anlam veremiyorum ama Kayseri'de yüzde 42 küçülme var ve yapılan yapı alanı açısından da yüzde 67 küçülme var. Yani biz yıllık Kayseri olarak sadece misalen söylüyorum yüz bin metrekare konut üretirken otuz üç bin metrekare konut üretmeye başlamışız. Bu da yüzde altmış yedi bir daralma gösteriyor. Aslında sektör can çekişiyor ama Müteahhitlerimiz de neler çekmeye başladı. Yani bu tarafta da en tehlikelisi bu tabi karlı sektörler de var. Müteahhitler; arsa yatırımı yaparım ben bu riske girmem, sonrasında üretimin içerisine girerim ben bu riske girmem diyorlar. Çok yetkin, çok becerikli, gerçekten rüştünü yıllarca sektörde ispatlamış bu sektöre ömrünü vermiş Müteahhitlerimiz şu anda sektörden el çekiyorlar iki gün sonra bu yetkin Müteahhitlerimizin yerini doldurmaya kalktığımızda da dolduramayacağız." dedi.

'Kayseri'den deprem bölgesine giden Müteahhit arkadaşlarımız var'

Osman Atıcı 6 Şubat depremi sonrası bölgede yeni yapıların inşaası için Kayseri'den deprem bölgesine gidip orada şehirlerin inşaası yönünde çalışan Müteahhitlerin olduğuna da değindi.

Atıcı, "Bir de biliyorsunuz deprem atmosferinden çıktık, bölge harap oldu yeniden imarı gerekiyor. Şimdi yeniden imar edilmesi gereken bölgeye giden arkadaşlarımız var, bölgede iş yapan arkadaşlarımız var. Bölgeye gidenlerden duyuyorum, orada diyor adam tütün satıyor, Müteahhitliğe başlamış, çünkü yetkin Müteahhit yok. Yüz müteahhitten diyor sadece 10'u gerçekten Müteahhit geri kalan 90 kişinin farklı farklı iş kolları var. Adam çerez satıyor Müteahhitlik yapmaya başlamış çünkü orada o işi yapabilecek nitelikte insan kalmamış. Müteahhit kalmamış. Kayseri de aslına bakarsanız bu durumda. Yani gerçekten bu sektöre yıllarını vermiş, doğayen Müteahhitlerimiz bu sektörde şu anda bu risklere girmek istemiyorlar. Sektör can çekişiyor, doğrudur. Maliyetler yükseliyor, talep noktasında talepsizlik ciddi manada var. Ama ben hep şunu söylüyorum. Millet ne yapıyorsa tersini yapmak lazım ticarette." dedi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme