"KAYSERİ'DE TEŞVİK ALSIN"

TAKİP ET >>

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin de teşvik alan iller arasına girmesini istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı '6. Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Özhaseki, Kayseri'deki yatırım fırsatları hakkında bilgiler vererek, Kayseri'nin teşvik alan iller arasına alınması talebinde bulundu.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '6. Gelişen Kentler Zirvesi'ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ilçe belediye başkanları, inşaat sektörünün temsilcileri ve davetliler katılımı ile Ommer Otel'de yapıldı.

‘BELEDİYE BAKANLIĞI'

Zirvede yaptığı konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediyeler arasındaki benzerliğe dikkat çeken Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 'Sivil toplum kuruluşların gelecekte hükümetlerin yerini alacağı söyleniyor, böyle bir iddia var. Bu gerçekleşir gerçekleşmez ama bu söz bile STK'ların ne kadar güçlü olduklarını gösteriyor. Bizim bakanlığımızla ilgili STK'ların sayısı 6 binin üzerinde. Bizim bakanlığımızın ve belediyelerin bir benzerliği var. Belediyeler, doğumdan ölümü kadar hatta ölümden sonrasına kadar hizmet birimleridir. Bizim bakanlığımız için de aynı laf kullanılır. Bu nedenle bizim bakanlığımıza 'Belediye Bakanlığı' denilse abartı olmaz. Kayseri gibi şehirlerin sayısını 30'a, 20'ye hatta 10'a çıkarabilsek. O zaman tut tutabilirsen Türkiye'yi' şeklinde konuştu.

Şehirlerin gelişmişliği konusunun bakış açısına göre değiştiğini ifade eden Güllüce, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'Ne olursa şehirler gelişiyor? Bir şehrin gelişmesi için ne yapmak gerekir? Nüfusu çok olan şehir mi gelişmiş oluyor? Gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğu şehirler mi gelişmiş oluyor? Çevreyi koruyan şehir mi gelişmiş şehir oluyor? Nüfus açısından irileşen şehirler mi gelişmiş oluyor? Bu tabii sosyolojik bir tartışma. Şehirler aynı zamanda medeniyetin ocağı, medeniyetin kucağı. Peki şehirler gelişirken, büyürken buna sadece mühendis gözüyle bakarsak doğru yaşmış olur muyuz? Hayır, olmayız. Sosyologların, din adamlarının, mühendislerin, müteahhitlerin, akil insanların, toplum önderlerinin hep birlikte el birliği yaptığı şehirler gelişmiş ya da gelişen şehir özelliği taşıyor. O nedenle, binalar yapmakla beraber şehirlerin gelişmesi için işin sosyolojik yönüne de bakmak gerekiyor.'

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN PARTİSİ OLMAZ

Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde yer aldığını hatırlatan Bakan Güllüce, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bu nedenle şehirlerimize depremle ilintili olarak bakmamız gerekiyor. Yeni Türkiye'de depremin her an başımıza geleceği gerçeğinden hareketle, deprem göz önüne alınmadan yapılmış binalar, çöküntü alanları olan, 4.5 metre genişliğinde yolları olan, içinde kötü binalar olan şehirler yakışmıyor. O nedenle kentsel dönüşüm uygulaması başlattık. Bu uygulama çok genç bir uygulama. Bu nedenle bu uygulamada, bizler deneme yanılma yoluyla eksiklerimizi gidererek yolumuza devam edeceğiz. Belediye Başkanlarımız kendi başlarına kentsel dönüşümler yapıyorlar. Kentsel dönüşüm, yeni bir anlayış, yeni bir tarz. O nedenle belediyelerimiz de bunu uygularken bazı aksaklıklarla karşılaşıyorlar. Seçim öncesinde yavaşlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, seçim sonrasında yeniden hızlandı. Hangi partili olursa olsun, belediye başkanlarımız bize başvursunlar. Biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Türkiye bir an önce deprem çöküntülerinden ve kötü yapılaşmadan kurtulsun.'

TÜRKİYE'YE FARKLI NOKTALARDAN BAKMAK LAZIM

Türkiye'nin önemli sorunlarından birisinin de gelir dağılımındaki dengesizlik olduğunu belirten Bakan Güllüce, Ankara'nın doğusuna doğru bu tablonun daha da kötüleştiğinin altını çizdi. Bu yüzden hükümetin teşvikler verdiğini kaydeden Güllüce, “Türkiye'ye 500 ayrı noktadan bakmak lazım. Sadece bulunduğunuz yerden bakarsanız çözüm önerileriniz gerçekçi olmaz ve hayat bulmaz. 100'ün üzerinde STK ile beraber olduk. Herkes bulunduğu yerden baktığı için bazıları da en üst ekonomik düzeyden söylediklerinin sadece Türkiye'nin az sayıda kişisini ilgilendirdiğinden tekliflerin hayat bulma şansı yoktur. Aynı ilin ilçeleri arasında bile 20-30 sene fark var” dedi.

KENTLEŞMENİN SOSYOLOJİK YÖNÜ

Yaklaşık 50 yıl önce kentlerde yaşayan nüfusun yüzde 15, ilçe, belde ve köylerde ise yüzde 85 olduğunu belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, günümüzde bu durumun tersine döndüğünü ifade ederek, şunları söyledi: 'Sanayileşme ve kentleşme süreçlerinin ekonomik ve sosyolojik yönleri bulunduğu belirtiliyor. Çok zengin ülkeler var. Üretime dönük fonlar aracılığıyla gayrimenkulü desteklemek lazım. Bu zengin ülkeler böyle yapıyor. Kentleşme, yalnızca ekonomik bir olgu değildir, aynı zamanda sosyolojik bir olgudur da. Çin'de genç kızlar kentli biriyle evlenebilmek için ayaklarını küçük tutmaya çalıştılar. Yıllar sonra Çinli kızların bu gayretleri değişti ve ayaklarını küçültmekten vazgeçtiler. Şehirleşmenin sosyolojik yönüne vurgu yapmak için bu örneği verdim.'

KONYA, GAZİANTEP, KAYSERİ…

Konuşmasında zirvenin daha önce Konya ve Gaziantep'te yapıldığına dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Gelişmiş kentlerin arkasında yatan gerçeklere baktığınızda, bir araya gelinip iyi işler yapıldığını görürsünüz. Gelişen şehirlerin arkasında tek bir başarı hikayesi var. O da şehrin dinamiklerinin bir arada hareket etmesidir' dedi. Önümüzdeki süreçte ülkelerin değil, şehirlerin yarışacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şu şekilde konuştu: 'Önümüzdeki dönemde özellikle 3 ana konu konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi, orta sınıfın hızla büyümesidir. Dünyada her yıl 2 Türkiye büyüklüğündeki nüfus, orta sınıfa yükseliyor. Bu da doğal olarak şehirleşmeyi ön plana çıkarıyor. İkinci önemli konu da şehirler. Artık dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dünya nüfusunun yüzde 60'ı şehirlerde yaşayacak. Onun için şehirler, özellikle de akıllı şehirler ön plana çıkıyor. İlim ile teknoloji birleşiyor. Dünyadaki şehirler nereye gidiyorsa,Türkiye onların bir adım önünde olması lazım. Vizyonel insanlara ihtiyacımız var. Herkes aynı hedefe atış yaparsa, başarılı olunuyor ama herkes ayrı hedeflere yönelirse, başarı gelmiyor. Artık şehirler kendilerine yatırımcı çekebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar.'

YABANCILARA 10 BİNİN ÜZERİNDE GAYRİMENKUL

GYODER Başkanı Aziz Torun ise yabancılarının Türkiye'ye olan ilgisine dikkat çekerek, 'Yabancılara 10 binin üzerinde gayrimenkul satıldı. Bu satıştan 1.2 milyar dolar gelir elde edildi. Türkiye'nin gayrimenkul alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Yeter ki yabancıların taleplerine uygun projeler geliştirelim' şeklinde konuştu.

KAYSERİ'DE TEŞVİK ALSIN!

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise konuşmasında Kayseri'deki yatırım fırsatlarını anlattı. Erciyes Mastır Planı kapsamında yapılan yatırımlara ilave olarak özel teşebbüsü buraya davet eden Özhaseki, ”TPAO bugün Erciyes'te sıcak su arıyor. Sayın bakanımız emir vermiş. Yıllık 200 milyon civarında gelirimiz olarak. 150 milyon Euro harcayarak biz üzerimize düşeni yaptık. 6 sektörde burada yatırım alanı var” dedi. Haseki, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak ticaret merkezi, Hava ikmal sahasının parka dönüştürülmesi konularında da işadamlarını buraya yatırım yapmaya devam ederek, Kayseri'nin de teşvik alan iller arasında yer alması talebini dile getirdi.

Bakmadan Geçme