Kayseri'de kuş gribi eğitimi…

Halk dilinde tavuk vebası veya kuş gribi influenza grubu virüsüne karşı Kayseri'yi hazır hale getirmek için Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü harekete geçti. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

TAKİP ET >>

Kayseri'de kuş gribine karşı alarma geçildi. İlk defa 2003 yılında Uzak Doğu'da ortaya çıkan ve giderek yayılarak global bir tehlikeye dönüşen kuş gribinin (avian influenza, H5N1), insan sağlığını tehdit eden boyutunun yanı sıra, ülkeler üzerinde ciddi ekonomik, sosyal ve kültürel sonuçlar doğurduğu gözlenmektedir.Kuş gribi ile ilgili bilinçlendirme, eğitim ve hazırlıklı olma çalışmaları çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuş gribi hastalığına yönelik “Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetim Eğitimi" bilgilendirme toplantısı yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binasında yapılan bilgilendirme toplantısına, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Sezai Cibelik, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Bornova Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Kayseri İl/İlçe Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler katılım sağladı.‘Kuş gribi insanlardaki grip benzeri bir hastalıktır'
Avian influenza evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtilerle birlikte ortaya çıkan, insanlardaki grip benzeri bir hastalıktır. H5N1 virüsü ile ortaya çıkan kuş gribi türünün insana kolayca bulaşabilen bir hastalık olmadığı, bununla birlikte kanatlı hayvanlarla yakın temas içerisinde veya hayvan dışkısının ve atıklarının bol olduğu ortamda bulunulmasının insana bulaşma riskini artırdığı kabul edilmektedir. Bu konuda duyulan aşırı tedirginlik, hastalık insana bulaştığında ileri düzeyde ölümcül sonuçlar doğurması ve virüsün mutasyona uğrayarak insandan insana geçme olasılığından kaynaklanmaktadır. Zira, influenza virüsünün ailesinden gelen “H5N1”in, DNA değişimine çok yatkın bir virüs olduğu bilinmektedir. Bu hastalık kuşlara ve domuzlara bulaşabilmektedir. Bilhassa kümes hayvanlarının yetiştirildiği çiftliklerde hayvanların birbirine çok yakın ortamlarda yaşamaları nedeniyle salgın tehlikesi oldukça yüksektir. Öte yandan, göçmen kuşların hastalığın yaygınlaşmasındaki rolü üzerinde tartışmalar sürmektedir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme