Kayseri'de kuruyan göl Meclis gündeminde! Bakan, Bakan'a sordu!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Kayseri'de kuruyan Yay Gölü'nü Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye gölün nede kuruduğunu sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, kuraklığın vurduğu Yay Gölü'nün Meclis gündemine taşıdı.
ÇÖL OLAN YAY GÖLÜ'NÜN KURTARILMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLMİŞ MİDİR?
Bazı sorular yönelten ve Pakdemirli'den yanıt isteyen Bakan, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesindeki Yay Gölü kurumuştur. Manyas Gölü'nden sonra Türkiye'nin ikinci önemli kuş cenneti olan Sultan Sazlığı'nın yakınında yer alan, 20 kilometre alana sahip Yay Gölü, yağışlann azalması ve kuraklıktan dolayı tamamen kurumuştur. Yeşilhisar Sultan Sazlığı Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Şu an geçen yıllara oranla küresel ısınına ve yağmurların olmaması nedeniyle doğal bir kuraklık var. Bundan dolayı da Yay Gölü, yüzde 100 etkilendi ve kurudu. Yay Gölü çevresinde su olmaması nedeniyle flamingoların yüzde 70'i suların olduğu bölgeye göç etti. Geçen yıllara oranla su noksanlığı var. Son 5 yıl içinde göl ilk kez kurudu. Kurumasının temel nedeni de yağışların bölgede olmaması" ifadeleri kullanılmıştır.
Yaşanan kuraklığı yetkililere bildirdiklerini söyleyen Yeşilhisar Sultan Sazlığı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mesut Atasoy, ‘İstişarelerimiz oldu. Yetkililer bölgede yağışın olmaması, tarım alanının çok fazla olması nedeniyle bölgeyi etkilediğini söylediler. Son 5 yıldır bölgemizde istenilen düzeyde yağış olmadı. Bu da beraberinde kuraklığı ve göllerde kurumayı getirdi. Yay Gölü yakınındaki Sultan Sazlığı, risk altında değil ancak su seviyesi geçen yıllara oranla daha az' diye konuşmuştur. Buna göre; Yay Gölü neden kurumuştur? Yay Gölü'nün kuruması noktasında bilinçsiz ve vahşi tarımsal sulamanın etkisi nedir? Yay Gölü'nü neden koruyamadık? Gölün çöl olmasının sorumluları kimlerdir? Çöl olan Yay Gölü'nün kurtarılması için harekete geçilmiş midir? Gölün neden kuruduğunun tespit edilmesi ve gölün yeniden eski haline getirilebilmesi amacıyla çalışmalar başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa detayları nedir? Başlatılmadıysa gerekçesi nedir?”
“SÜREKLİ DENETİM YAPILIYOR!”
CHP'li Bakan'ın sorularına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den yanıt geldi.
Göldeki kuraklığın nedenini yağışların azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine bağlayan Bakan Pakdemirli, sürekli denetimlerin yapıldığını ve bölgede vahşi sulamanın söz konusu olmadığını söyledi.
'VAHŞİ SULAMA SÖZ KONUSU DEĞİL'
Bakan Pakdemirli, “Sultan Sazlığı Milli Parkında bulunan Yay Gölünde yağışların azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sularda çekilme olmuştur.
Tarımsal sulama için Zamantı Tünelinden su getirilmekte olup, tarımsal sulama mevsimi haricinde getirilen su, Yay Gölü dahil olmak üzere Sultan Sazlığına bırakılmaktadır. Tarımsal sulamada Yay Gölüne ait su kullanılmamakta olup, alanda vahşi sulama söz konusu değildir. Sürekli denetim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından 2016-2018 yılları arasında gerçekleştirilen ‘Durgun Sularda Özümleme Kapasitesinin Belirlenmesi ve Su Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi' kapsamında içlerinde Yay Gölü'nün de bulunduğu 422 durgun su için baskılar tespit edilmiş, izleme çalışmalarıyla su kalitesi ve trofık durum ortaya konulmuş, su bütçesi ve özümleme kapasiteleri belirlenerek gerektiği takdirde alınmasına ihtiyaç duyulan tedbirler belirlenmiştir. Gölde yapılan izleme çalışmalarının 30.1 1.2012 tarih ve 28483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği' kapsamında değerlendirilmesi sonucu Yay Gölü'nün III. Sınıf su kalitesinde olduğu belirlenmiştir. "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği" yer alan parametrelere göre izleme çalışmalarının değerlendirilmesi sonucu Yay Gölü'nün trofik durumunun hipertrofik olduğu belirlenmiştir” dedi.