KAYSERİ'DE "KADER UTANSIN!" DEDİRTEN FOTOĞRAF
Kayseri'de Yoğun Burç kavşağında objektiflere yansıyan fotoğraf “kader utansın” dedirtti. Kağıt ve plastik toplayan 3 çocuğun hayatla tehlikeye inat yaşam mücadelelerini anlatan fotoğraf, kentteki çocuk işçi gerçeğini de gözler önüne serdi. İşte yaşıtları okuldayken, eğitimden, sağlığa tüm hakları adeta gasp edilen çocukların düşündüren hali.
Yoğunburç'ta objektiflere takılan 3 çocuk, bir el arabası üzerinde topladıkları kağıt ve plastik parçalara karşı verdikleri mücadele ile dikkat çekti. Akan trafikte adeta tehlikeye davetiye çıkaracak şekilde, bir çocuk el arabasının üzerine çıkmaya çalışırken, diğer çocuklar ise arabanın devrilmemesi yani sabit durması için büyük uğraş veriyor. İşte o an, objektiflere yansırken, ortaya çıkan tablo ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor. 3 çocuğun hayatla mücadelesini apaçık gösteren fotoğraflar, kentteki çocuk işçi gerçeğini gözler önüne seriyor.
Yaşıtları okuldayken bu çocukların ekmek parası kazanmak için sokaklarda gün boyu dolaşmaları ise “Kader utansın” dedirtti.
Diğer yandan DİSK tarafından yapılan bir araştırma da ise çocuk işçiliği, insani gelişim açısından ciddi bir sorun olarak görülüyor.
“HAKLARI GASP EDİLİYOR”
İstatistikler çalışan çocukların önemli oranda eğitim hakkının da gasp edildiğini ortaya koyarken, Dünya'da her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda bırakılıyor.
Araştırma çocuk işçilerin, sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden de mahrum kaldığını, fiziksel, sosyal, kültürel, duygusal ve eğitsel gelişime zarar veren koşullarda çalıştırıldıklarını da ortaya koyuyor. Türkiye'de de bu kapsamda 893 bin çocuk işçinin olduğu ifade ediliyor.
“2013 YILINDA ÖLEN İŞÇİLERİN
YÜZDE 5,4'Ü DE ÇOCUK”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre de 2013 yılında yaşamını yitiren bin 235 işçinin 59'u çocuk işçi. 2013 yılında ölen işçilerin yüzde 5,4'ü de çocuk işçilerden oluşuyor. Yani can veren her 20 işçiden birisi yoksulluktan dolayı çalışmak zorunda kalan çocuk işçiler.
“4+4+4'DE ÇOCUK İŞÇİLİĞE DAVETİYE ÇIKARIYOR”
2012 yılında yasalaşan 4+4+4 yasası ile de zorunlu ilköğretim yaşının 6-13 yaş aralığına çekildiğini belirten yetkiler, bu durumunda ortaokulun bitiş yaşı aynı zamanda çocuk işçiliğinin yaygınlaşma yaşını fiilen 13'e düşürdüğünü dile getiriyor. Kısacası, ülke genelinde çocuk işçiliği sorun olmaya devam ederken, Kayseri'de çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve iş çevrelerinin ortak bir eylem planı hazırlamaları bekleniyor.
Haber/Foto: Güler Ruhsar HATİP