Kayseri'de gübreleme sezonu başladı!
Kayseri'de havaların ısınmasıyla birlikte ekili alanlarda gübreleme işleri başladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte ekili alanlarda gübreleme işlerinin başladığını ve bölgemizde üst gübrelemede en çok kullanılan ÜRE gübresinin işlevini yerine getirebilmesi için su ile temas etmesi gerektiğini hatırlattı.
Üre gübresi nedir?
Azotlu gübreler içinde azot miktarı en yüksek olan, granül yapılı, beyaz renkli, suda kolay ve çok eriyen bir gübredir. Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar.
Nerelerde kullanılır?
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üre gübresi su ile temas etmeden önce toprağa karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde, gübredeki azot gaz halinde uçarak kaybolabilir. Üre gübresi nemli toprağa uygulanmalıdır. Kurak toprağa uygulanan gübre, bitkiler tarafından alınamaz. Üre gübresi aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Fazla gübreleme, bitkilerde yanmaya neden olabilir. Üre gübresi çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerde saklanmalıdır.
Üre gübresi kullandıktan sonra 12 saat içerisinde yağmur yağarsa kayıp % 4-7,
24 saat içerisinde yağmur yağmazsa kayıp %12-25,
3 gün içerisinde yağmur yağmazsa kayıp % 40-45,
15 gün içerisinde yağmur yağmazsa kayıp %74-92 olacaktır.