Kayseri'de esnaf bilmecesi! Gerçek aslında çok farklı…

Ekonomist Zeki Karahüseyin, esnaf verilerine dikkat çekti ve 'Gerçek aslında çok farklı' dedi. Karahüseyin, esnaf temsilcilerini uyardı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

TAKİP ET >>

Ekonomist Zeki Karahüseyin, Kayseri'de kepenk kapatan esnaf sayısıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Karahüseyin, Mayıs ayı TESK verilerine dikkat çekerek, 221 esnafın kepenk kapattığını söyledi.
SON 11 YILIN REKORUNU HATIRLATTI
Ekonomist Zeki Karahüseyin, “2023 yılının ilk 5 ayında iş yer kapatan esnaf sayısı 854 oldu. Bu rakamlara bakıldığında akıllara 2022 yılı geliyor. Çünkü TESK verilerine bakıldığında Kayseri'de 1688 esnaf o dönem kepenk kapatmıştı. Bu rakam son 11 yılın rekoru olarak kayıtlara geçmişti. Şimdi de yılın ilk beş ayında ortaya çıkan rakamlar gerçekten endişe verici boyutlarda. Bu nedenle esnaf temsilcilerini, yöneticileri uyarıyoruz” dedi.

ESNAF TEMSİLCİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Esnafın toplumun bel kemiği olduğunu dile getiren Karahüseyin, “Esnaf dara düşerse ekonomide sıkıntı daha da büyür. Çünkü esnaf bizim toplumumuzda önemli. Orta direk dediğimiz kesimi oluşturuyor. Toplumda da yine sosyolojik olarak öneme sahip. Esnafa her daim sahip çıkmak gerekiyor. Bu nedenle esnaf temsilcilerini, esnafın sorunlarına yönelik kalıcı mücadeleye çağırıyorum” diye konuştu.

“ODAYA KAYIT OLMAK DEMEK, İŞ YERİ AÇMAK ANLAMINA GELMİYOR”
Odaya kayıt olma konusuna da açıklık getiren Karahüseyin, “Odaya kayıt olmak sanki bazı çevrelerce ‘Yeni iş yeri açılıyor” diye anlatılıyor. Oysa bazen gerçek farklı. Bunu en çok pandemi döneminde gördük. Eski esnaflar uygun kredi alabilmek için odaya kayıt sırasına girdi. Şimdi de insanlar uygun koşullarda esnaf kredisi alabilmek için odaya bir şekilde kayıt oluyor. Bu durumu ise oda başkanları sanki ‘ekonomi süper, yeni iş yerleri açılıyor' diye kamuoyuna aktarıyor. Yeni iş yeri açanlar, vergi dairesi ve SGK'ya kayıt olmaları gerekiyor. Bu yöndeki verilere bakıldığında ise durum esnaf odası temsilcilerinin anlattığı tablodan oldukça farklı çıkıyor” dedi.
KAYSERİ'DE ESNAFIN MAYIS VERİLERİ
Diğer yandan Mayıs ayında Kayseri'de 440 iş yeri tescili yapılırken, 167 iş yeri tadil, 221 iş yeri sicil terkin ve 17 iş yeri de meslek terkin işlemi yaptı.


ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme