'Kayseri'de Akredite Bir Kuruluş Yok'
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Akif Aksoy, Olay Türk TV'de Sansürsüz Ramazan Özel programında konuştu. Aksoy, özellikle tartışma konusu olan asansör denetimleri ile ilgili olarak, “Kayseri'de asansör denetimi yapan akredite kuruluş yok. Sadece Makina Mühendisleri olarak biz varız.” dedi. Programda LPG sızdırmazlık istasyonu ile ilgili de konuşan Aksoy, “TÜVTÜRK'te sızdırmazlıkların tam olarak yapıldığını düşünmüyorum” diye konuştu.
Olay Türk TV'nin Dünya Ticaret Merkezi'nde kurulu olan ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Ramazan Sokağındaki canlı yayınına katılan Kayseri Makina Mühendisleri Odası Başkanı Akif Aksoy, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sansürsüz Ramazan Özel programında Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Aksoy, devlet kurumu niteliğinde olduklarını belirterek, 5 ilin de kendilerine bağlı olduğunu belirtti. Toplamda 3 bin üyelerinin olduğunu anlatan Aksoy, “Ülkemize, vatandaşlarımıza hep daha iyi hizmet nasıl verebiliriz, bunun derdindeyiz” diye konuştu.
“MELİKGAZİ VE KOCASİNAN'I ALAMADIK”
Kayseri'de, asansör denetimleri ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Aksoy, kentte 9 bin 500'e yakın asansörün bakımını yaptıklarını ifade etti. Aksoy, şunları söyledi, “Asansör denetim firmaları, bizim dışımızda akredite kuruluşlar var. Yine bizim kontrolümüzde yeterliliği sağladıklarında şartları yerine getirdiklerinde, bünyelerinde bir Makine Mühendisi çalıştırmak zorundalar. Orada çalışanlar da bizim arkadaşlarımız. Bize bağlı, bizim üyemiz. Türkiye genelinde akredite kuruluşu arttı. Onlar da bu işi ciddiye alıyorlar. Erzincan, Yozgat, Sivas'ın komple asansör bakım işlerini Kayseri şubesi olarak biz yapıyoruz. 9 bin 500'e yakın asansör'ün bakımı yapıyoruz. Kayseri'de Merkez'de Melikgazi ve Kocasinan'ı alamadık. Talas ilçemizi alabilirsek, orada da asansör kontrolü yapmaya başlayacağız. Özellikle Asansör yönetmeliğinde çok değişiklikler oldu. Yönetmelikte yayımlanan ne ise, bizim kontrol kriterlerimiz de aynı şekilde. Biz onlara bakıyoruz. Burada bir asansörcünün, kontrolü yapan akredite kuruluşun bir suçu yok. Yukarıdan gelen yönetmeliğe bakıyoruz. Bize şu tarihten ibaren şunlara da bakacaksınız deniyor, biz onları da kontrol ediyoruz. Buradaki en büyük sorumluluk bina yöneticisindedir. Bunu Bakanlık yayınlıyor. Bakanlığın istediği şartları yerine getiren herkes asansör muayene kuruluşu olabilir. Kayseri'de akredite bir kuruluş yok. Sadece Makina Mühendisleri olarak biz varız. Diğer Akredite kuruluşlar dışarıdan gelip, gidiyor.”
“ASIL SORUMLULUK BİNA YÖNETİCİSİNDEDİR”
Asansör bakımı konusunda sütreci de anlatan MMO Şube Başkanı Akif Aksoy, “Asansörün bir kimlik numarası var. Asansörle ilgili bütün bilgi burada yer almaktadır. Süresi gelen asansörler ile ilgili asansör bakımını yapan firmayla gidilir ve bütün kontroller yapılır. Eğer bir eksik yok ise yeşil etiket verilir. Muayene yapan firmanın ödemesi yapılır. Kırmızı etiket alan bir asansörde ise firmalar ilgili Belediyelere yazı gönderir, asansörün kapatılması için, sorumluluk firmalardan kalkmış olur. Kırmızı etiketli asansörlerde sorumluluk hepsinde var. Asıl sorumluluk bina yöneticisindedir. Asansör kazaları son yıllarda çok azaldı. Eskiden çok fazlaydı. Asansör imalatı yapanları da Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü ve Türk Standartları Enstitüsü denetliyor.” şeklinde konuştu.
“TÜVTÜRK'TE TAM OLARAK YAPILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
Programda LPG sızdırmazlık istasyonu ile ilgili de konuşan Aksoy, “Devletimiz bu yasaları ve yönetmelikleri değiştirdi. Şu anda bu işi biz yapamıyoruz. Bu bize göre yanlıştı. Çünkü biz bir LPG'li aracın A'dan Z'ye kadar bütün kontrollerini yapıyorduk. Bizden sonra muayene istasyonuna gittiğinde hiçbir şey eksik olmuyordu. TÜVTÜRK'te sızdırmazlıkların tam olarak yapıldığını düşünmüyorum. Bizim asıl amacımız Oda olarak para kazanalım değil, insanlara istidam sağlamak.” dedi. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ