Kayseri'de 770 kişiye 39,7 milyon TL destek verilmiş! 106.6 milyon TL ödeneği alan kurum hangisi?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'de destek alan kişi, kurum ve destek verilen miktarları sektörlere göre açıkladı. Peki, bu destek, kimlere, hangi sektörlere ne için verildi? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

TAKİP ET >>

Kayseri'de 770 kişinin toplamda 39,7 milyon TL destek aldığı ortaya çıktı. Destek alanlar merak konusu oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kendisine yöneltilen soru üzerine Kayseri rakamlarını paylaştı. Makine ve imalat, sağlık, gıda tarım ve hayvancılık, mobilya gibi alanlarda Kayseri'de bazı kişi ve kurumlara destek verildiğini belirtti.



KAYSERİ'DE HANGİ SEKTÖRLER, NE KADAR DESTEKLENDİ?
Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerinin Bakanlık ile bağlı ve ilgili kurumlar tarafından çeşitli mekanizmalar vasıtasıyla desteklendiğini dile getiren Bakan Kacır, şunları söyledi: Bakanlığımızca Kayseri ilimizdeki Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik faaliyetlerimiz, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB), Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri uygulamaları ile TÜBİTAK ve KOSGEB destek programları ekseninde sürdürülmektedir. Bu kapsamda, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (TGB) 265 firma faaliyet göstermekte olup bölge firmalarınca toplam 1.625 proje yürütülmektedir. Firmalar ağırlıklı olarak ‘bilgisayar programlama' (%46,4) sektöründe faaliyet göstermekte ve bu sektörü, ‘doğal bilimler ve mühendislikle ilgili diğer araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetleri' (%7,2) ve "biyoteknolojiyle ilgili araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetleri"(%3,4) takip etmektedir. İlaveten, Abdullah Gül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinin altyapı çalışmaları da hâlihazırda devam etmektedir. Öte yandan; Kayseri'de mevcut 14 Ar-Ge merkezinin 4'ü "mobilya", 3'ü "tekstil , 2 si "savunma sanayi", 2'si "makine ve teçhizat imalatı", l'i enerji , 1 i gıda sanayi ve 1 i "seramik ve refrakter" sektöründedir. Bu merkezlerde yürütülen toplam proje sayısı 805'tir. Bunun yanı sıra, ilde faaliyet gösteren Tasarım Merkezlerinin her ikisi de "mobilya" sektöründe olup 32 adet proje yürütülmektedir. Ar-Ge ve Tasarım merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki firmalara sunulan Ar-Ge teşvikleri yoğunlukla "kamu alacağından vazgeçme" şeklinde SGK prim ve gelir vergisi desteği gibi vergisel teşviklerden oluşmaktadır.



VERGİ TEŞVİKLERİNDEN YARARLANIYORLAR MI?
Bakan Kacır, söz konusu firmaların vergi teşviklerinden yararlanıp yararlanmadıklarını da açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu kapsamda, Bakanlığımız bütçesinden kaynak aktarılmamakla birlikte, firmalarımız vergi teşviklerinden yararlandırılmaktadır. Bunların haricinde merkezi yönetim bütçesi kapsamında Kayseri'de, bugüne kadar Erciyes Üniversitesi TGB'ne altyapı, Ar-Ge binası, idare binası, atölye ve kuluçka merkezi inşası için Bakanlığımız bütçesinden bugünkü değerle 106.6 milyon TL ödenek aktarılmıştır” dedi.


ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HARCAMASI 379.1 MİLYON TL
2022 Yılında Erciyes Üniversitesi TGB bünyesinde yer alan firmalarca yapılan teşviklere esas toplam Ar-Ge harcaması, firma beyanlarına göre bugünkü değerle 379.1 milyon TL olduğunu dile getiren Kacır, “Benzer şekilde; 14 Ar-Ge Merkezi ile 2 Tasarım Merkezinin 2022'deki Ar-Ge harcamaları toplamı 246.4 milyon TL'dir. Bununla birlikte, 2023 Yılı Bütçe Kanunu çerçevesinde TÜBİTAK'ın üniversitelere, sanayiye ve bilim insanlarına proje ve burs desteklerinin sağlandığı Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) programı için ayrılan ödenek büyüklüğü 5.75 milyar TL'dir” diye konuştu.
770 KİŞİYE 39,7 MİLYON TL DESTEK SAĞLANDI
“2023 yılı Ocak-Haziran döneminde Kayseri ilimizde sanayi, akademi ve kamuya yönelik destek programları kapsamında toplam 114 projeye 17,5 milyon TL, bilim insanı destek programları çerçevesinde ise 770 kişiye 39,7 milyon TL destek sağlanmıştır” ifadelerini de kullanan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu desteklerin sektörel dağılımı da açıkladı.



BU DESTEKLER HANGİ SEKTÖRLERE VERİLDİ?
Bakan, Kacır, şu ifadeleri kullandı: Bu desteklerin sektörel bazlı dağılımında ise ilk sıralarda; "Bilgi ve İletişim Teknolojileri", "Makine ve İmalat Teknolojileri", "Sağlık", "Gıda, Tarım ve Hayvancılık", "Otomotiv" ve "Enerji" sektörleri gelmektedir. Son olarak, KOSGEB Kayseri Müdürlüğü'nde 2023 yılı ilk 6 aylık dönemde "Ar-Ge Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı" kapsamında toplam 29 projeye destek kararı verilmiştir.



NE OLMUŞTU?
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Bakan Kacır'a konuyla ilgili bazı sorular yönelterek cevap istemişti. Bakan Kacır, Özdemir'in sorularına yanıt verdi.
“Bazı kaynaklarda 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinden, ülkemizdeki AR-GE faaliyetleri için toplam 76 milyar 101 milyon TL tahsis edildiği ifade edilmektedir” diyen Özdemir'in, Bakan'a yönelttiği ve yanıt istediği sorular şu şekildeydi: 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinden, Kayseri'de yürütülen/yürütülecek AR-GE faaliyetleri için toplam kaç TL tahsis edilmiştir? 2023 yılı ilk 6 aylık dönemde bu bütçenin ne kadarı kullanılmıştır? Kullanılan bütçe kapsamında toplam kaç proje desteklenmiştir? Kayseri'deki AR-GE faaliyetleri için tahsis edilen bütçe, hangi alanlara ve yüzdelik olarak ne kadar dağıtılmıştır? Kayseri'deki özel kuruluş ve işletmelerin 2022 yılında yaptıkları toplam AR-GE harcamaları ne kadardır?

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme