Kayseri'de ilk 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları ne zaman yapıldı?
30 Ağustos Zafer Bayramı 1922'de kabul edilmiş, Kayseri'de ise ilk defa 1926'da kutlanmaya başlanmıştır. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...
26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz savaşı, Afyonkarahisar - Dumlupınar arasında 5 gün boyunca sürmüş ve 30 Ağustos'ta Yunan orduları yenilmişti. Mustafa Kemal düşmanın toparlanmasına izin vermemek için birliklere; “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emrini vermiş, böylece Milli Mücadele zaferle sonuçlanmıştı.
30 Ağustos 1923 tarihinde Zafer Bayramı, Ankara, Denizli, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, İzmir'de kutlanmıştır. Daha sonra Afyon'da ilk kez 1924'te Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle kutlanmıştır. 1926 yılından itibaren ise TBMM tarafından çıkarılan bir kanunla 30 Ağustos tarihi Ordu Bayramı olarak kabul edilmiş, dönemin Savunma Bakanı Recep Peker'in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmiş ve 30 Ağustos günü, milli bayram olarak tüm yurtta törenlerle kutlanmıştır. Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini Tayyare Bayramı olarak adlandırmıştır. Askeri personelin terfileri, bir gelenek halini alarak 30 Ağustoslarda verilmeye başlanmıştır. Zafer Bayramı'nın resmi tatil olarak kabul edilmesi ise 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur.
1. Saat 08.30'da Kolordu'da zabitlerin, askerî mensupların tebrikleri kabul olunacaktır.
2. 09.00 – 09.30 arasında vilâyet, belediye, cemiyetler, müesseseler ve halk tarafından vaki olacak tebrikler Kolordu Kumandanı tarafından Kolordu Karargâhı'nda kabul olunacaktır.
3. Saat 09.30 da Kolordu bahçesi önündeki meydanda muayene nizamında hazır bulunacak kıtalar, mektepler Kolordu Kumandanı tarafından tebrik olunacaktır.
4. Bundan sonra 19. Alaydan Mülâzım Fikri Efendi tarafından ve müteakiben Kolordu Kumandanı tarafından Büyük Zafer'in tarihçesini ve zaferi kazanan büyük kumandan Gazi Hazretleri ve diğer kumandanlara Türk ordusunun hizmetinden bahseden birer hitabe söylenecektir.
5. Nutukları müteakip askerî kıtalar ve maarif müdüriyetine tertip edilecek sıra ile mektepler, Kolordu Kumandanı huzurunda merasim geçişi yapacaktır. Merasim geçişi sonunda merasime nihayet verilecektir.
6. Meydanda yapılacak merasimin devamı müddetince yollardan gidip gelmeyi ve halkın gösterilen yerlerde bulunmasını ve intizamı mahallî polis müdüriyeti ile müştereken merkez kumandanlığı temin edecektir.
7. Zafer bayramımız şerefine yapılacak gece fener alayı şu suretle yapılacaktır:
19. Alay, topçu bataryası, nakliye taburu ve iştiraki arzusunda bulunan mektepler saat 19.30'da şehrin Talas yolu ağzından hareketle kolordu önüne gelecek, Ulukışla Caddesi - Düvenönü - Kiçikapı üzerinden kışlasına döneceklerdir, kışlalarında askeri oyunlar ve şenlikler tertip ederek bütün gece eğleneceklerdir.”
1930 yılı Zafer Bayramı kutlamaları nedeniyle o dönemin Kayseri Belediye Reis Vekili Halil Bey tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e bir kutlama telgrafı çekilmiştir. Telgrafta şu ifadelere yer verilmiştir: “Yalova'da Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine Büyük zafer bayramınızı tebrik eder ve bilvesile arzı sadakat eyleriz efendim. Kayseri Belediye Reis Vekili Halil” Mustafa Kemal Atatürk