KATİL TAŞERON!

TAKİP ET >>

Kayseri Olay Gazetesi, 6 Eylül 2014 tarihinde Torunlar GYO Firmasının İstanbul- Mecidiyeköy şantiyesinde meydana gelen ve inşaattaki cephe asansörünün 32 kattan düşmesi sonucu 10 işçi yaşamını yitirdiği korkunç olayın nedenlerini Kayseri Makine Mühendisleri Odası (MMO) Şube Başkanı Ersin Fener'e sordu. Olay'a çarpıcı açıklamalar yapan Fener, önce kazada hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı dileklerini iletti.

Bu olayın basında ve kamuoyunda “asansör kazası” olarak adlandırıldığını ifade eden Fener, bunun doğru olmadığını belirterek, “Her ne kadar meydana gelen kaza basında ve kamuoyunda asansör kazası olarak değerlendirilse de, özünde yaşanan kaza bir iş kazasıdır. Yaşanan bu kaza bizlere işçi sağlığı ve iş güvenli yasasının ne kadar uygulanabilir, ne kadar denetlenebilir olduğu sorusunu sordurmaktadır” dedi.

Söz konusu kazanında öncekiler gibi şantiyenin taşeronlara devredilmesi sonucu yaşandığına vurgu yapan Fener, siyasilere seslenerek, “Bu kazanın sorumluluğu taşeron sisteminde aranmalıdır” şeklinde konuştu.

“TAŞERONLAŞMADA SORUMLU BULUNAMIYOR, BU NEDENLE FİRMALAR BİLİNÇLİ UYGULUYOR”

“İşin parçalanmasının doğası gereği farklı farklı işlerle ilgili çalışan taşeron firmalar yeterli ve gerekli güvenlik önlemlerini almamakta veya alamamaktadırlar” diyen Fener, şöyle konuştu: “Bu kazanın sorumluluğu taşeron sisteminde aranmalıdır. Bu tür kazaların inşaat sektöründe hızla artıyor oluşu, ana işin birçok alt taşerona devir edilerek yapılması ve işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin gerçekçi ve yeterli olarak ana firma üzerinde yapılmadığının göstergesidir. Kanun gereği işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlü olan firmaların, denetimini yapacağı kurum ya da kuruluşlardan ücret alıyor olması bu denetimlerin ne kadar sağlıklı yapılabilirliğini ortaya koymaktadır. Taşeronlaşma ile sorumluğun parçalanması ve sorumlunun bulunamaz hale getirilmesi, firma yetkilileri tarafından bilinçli olarak uygulanmaktadır”

“AYNI AÇIKLAMALARI YAPMAK İSTEMİYORUZ,

YETKİLİLER ARTIK HAREKETE GEÇSİN”

Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada da üçüncü sırada olduğunu hatırlatan Fener, bundan sonra bu tür iş kazalarının yaşanmaması için, yürürlükte olan işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Fener, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığı ile dağıtılmalı, denetimlerin tarafsız meslek kuruluşlarına yaptırılmalı ve bakanlık denetimleri, bu sistem üzerinde sık ve periyodik olarak gerçekleştirilmelidir. Yaşanan her kaza arkasından benzeri açıklamaları yapmak istemiyoruz. Bu ve benzeri kazaların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor ve yetkililerin bir an evvel harekete geçmesini istiyoruz” Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme