Kasaplar Odası isyanı: Şehrimiz Afrika ülkelerini andırıyor!
Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, Kurban Bayramı öncesi yaptığı açıklama ile dikkat çekti. Aydın, 'Şehrimiz Afrika ülkelerini andırıyor' dedi ve yıllardır yaşanan sıkıntıları anlattı. Paslı kıyma makinelerine ve sokak arasındaki hijyenik olmayan durumlara dikkat çeken Aydın, .'1985 yılında doğuda 7-8 milyon hayvan varlığı varken şu anda doğudaki hayvan varlığı 1 milyon cıvarında Kayseri'den Erzurum'a et gönderiyoruz. Üretimin az olmasından dolayı maalesef fiyatlarda o oranda yüksek oluyor' diye konuştu.
Aydın, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Kurban Bayramında; Dişi Büyükbaş hayvan kesimini Bakanlık tarafından yasaklanmıştır. Büyükbaş erkek hayvan kesimine izin verilmiştir sebebine gelince;Üretimi biraz daha üst seviyeye çıkarmak amacı ile.Ülkemizin şu anda bir milyon dört yüz bin ton ete ihtiyacımız var, ama ülkemizde bir milyon yüz bin ton et üretimimiz var dolayısıyla her yıl üçyüz bin ton et açığımız var.1985 yılında doğuda 7-8 milyon hayvan varlığı varken şu anda doğudaki hayvan varlığı 1 milyon cıvarında Kayseri'den Erzurum'a et gönderiyoruz.Üretimin az olmasından dolayı maalesef fiyatlarda o oranda yüksek oluyor.Büyükbaş erkek canlı hayvan fiyatı kğ.19,00 TL Küçük baş canlı hayvan kğ 20,00 TL dir.
Büyükbaş hayvan kesip yüzüp sekiz parçaya ayırma 250,00TL Büyük baş sade baş kesimi 100 TL.Küçük baş kesip yüzüp dört parçaya ayırmak 75,00 TL Küçük baş sade baş kesimi 40,00 TL dir.
Odamız sınavla kurban kesme yaka kartı vermektedir. Vatandaşlarımız kurban kestirirken ehil kişilere kestirmeli ve kurban kesim yaka kartına özellikle dikkat etmelidirler. Kurban Bayramında et çekme işini “bayram öncesi et çekilir” duyurusu asarak, kasap olmayan bakkal, berber, manav dükkanlarında, sokak ortalarında veya bina görevlileri eliyle, paslı kıyma makinalarını kurarak hijyenik olmayan şartlarda insan sağlığını hiçe saymak suretiyle maalesef kıyma çekimi yapılmaktadır. Hatta kasap esnafımızın dükkanının önünde yapılmaktadır. Bu korsan kişilerle kasap esnafımız arasında zaman zaman tartışma çıkmaktadır ve bu tartışmalar kavgaya dönüşebilmektedir. 2000 Yılından itibaren İlçelerimizde Kurban hizmetleri komisyonları kurulup İlçe Kaymakamı, İlçe Belediye Başkanı, İlçe Müftüsü, İlçe Tarım Müdürü, Sağlık Grup Başkanı'nın katılımı ile kurulan bu komisyonun almış oldukları kararda “Sokak ortasında izinsiz mekanlarda gayri sıhhi şartlarda et çekimine izin verilmemesi ve bu işi Belediye Zabıta Müdürlüklerinin önlemesi” gerektiğini belirtmişlerdir. Ancak yıllardır Belediye zabıta ekipleri bu duruma duyarsız kaldıkları hatta adeta teşvik edercesine Bayramda iki zabıta memuru nöbetçi bıraktıkları, bu memurların da Kurban Komisyonunun almış oldukları kararı uygulamadıkları, hiçbir korsan kişiye ceza kesmedikleri ve hiçbir korsan kıyma makinasını almadıkları müşahade edilmektedir. Dolayısıyla her yıl korsan kıyma makinası artmaktadır.
Ülkemiz Avrupa birliğine girmeye hazırlandığı ve şehrimizin Avrupa şehirleriyle kıyaslandığı şu günlerde Kurban bayramında sokak ortalarında paslı kıyma makinalarında et çekim işi -ülkemizde 81 vilayetimizde böyle bir uygulama yoktur- sadece Kayseri'mizde vardır. Şehrimiz kurban bayramında dört bin km uzaklıktaki Afrika ülkelerini andırmaktadır. Yetkililerden daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız ise bu korsan, hijyenik olmayan, hastalık davetçisi olan yerlerde et çektirmemeleridir. Kasap esnafımız daha sağlıklı ortamda hijyenik kurallara uygun et çekimi yapmaktadır.
Bu vesile ile Kurban Bayramınızı Tebrik eder, Hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ederim.