Kansere karşı birlikte derneği Kayseri Şekerde toplandı

TAKİP ET >>

Kansere Karşı Birlikte Derneğinin Yönetim Kurulu toplantısında Kansere neden olan çevresel faktörlere dikkat çekildi.
Kansere Karşı Birlikte derneği Başkanı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji ABD Başkanı Prof Dr. Musa Karakükçü toplantı sonrasında yaptığı açıklamada; 'Bugün Kansere Karşı Derneğinin 3. Yönetim Kurulu toplantısını yaptık. Derneğimiz pek çok ziyaretlere gitti ve televizyon programlarına katıldık. Bizim amacımız bu dernekle birlikte kanserli çocuklarımızın daha iyi şartlarda daha uygun ortamda tedavilerini yapabilmek. Bu tedaviler sırasında çocuklara olduğu kadar ailelerine yardımcı olabilmek. Bu amaçla bu derneği kurduk' dedi.
Prof. Dr. Karakükçü, 'Dernek olarak Erciyes Üniversitesi içerisinde faaliyetlerini gösterecek ve Erciyes üniversitesinde çocuk hastalıkları hastanesinde yeni bir çocuk hematoloji onkoloji hastanesi, yeni bir kemik iliği hastanesi kurmayı planlıyoruz. Bu sayede hem çocuklarımıza hem de ailelerine daha kaliteli hizmet vermek istiyoruz' diyerek şu bilgileri verdi:
'Her geçen sene kanserli hasta sayısı artıyor. Ve bizim tedavi şartlarımız giderek zorlaşıyor hasta sayısı artıyor. Bunun sebepleri var tabi bunlardan bir tanesi tabi kanser için hastaların genetik yapıları. Önemli olan bir genetik bozukluğu varsa hastalarda kanser gelişme riski daha da artıyor. Bunun yanında bir de dış etkenler var. Dış etkenler içerisinde pek çok şey sayılıyor. Bunlardan bazıları viral hastalıklar, bazıları dışarıdan alınan iyonize radyasyon, bazen çok fazla alınan güneş ışığı, bazen de bizim yediklerimiz, içtiklerimize karışan insektisit pestisit dediğimiz böcek ve ilaçları bu tarımsal gıdalara katılan fazladan katılan ilaçlama yöntemleri. Bunun yanında son dönemde gelişmekte olan ve GDO'lu gıdasal ürünler ve nişasta bazlı şeker tatlandırıcılardır. Biz tatlandırıcıların kansere yatkınlık yaptığını zaten biliyoruz. Özellikle mesane kanserine tatlandırıcılar bir faktördür. Bu tür gıda katkılarının ve ya normal şeker yerine kullandırılan tatlandırıcıların GDO'lu mısır nişastasından elde edilen şekerlerin insanların sağlığına tehlikeli olabileceğini düşünüyoruz.'
ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Hakan Poyrazoğlu da şu bilgileri verdi:
'Hastalanmadan önce çevresel faktörler çok önemlidir. Özellikle suni besinler, toplumumuzda çok fazla olan çocuklarımızın yanında sigara içilmesi, hava kirliliği, kimyasallara maruz kalma ve bunların hepsi kanser oluşumu etkileyen faktörlerdir. Bunun yanında tabi genetik yatkınlık da önemli. Bir takım mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlar bunların hepsi yatkınlık oluşturuyor. Bunları engelleye bilir miyiz engelleyebiliriz. Beslenmemize dikkat ederek, temiz bir doğa çevre bunları çocuklarımıza temin ederek, yine sigara dumanını engelleyerek hava kirliliğini engelleyerek bunları bir parça engelleyebiliriz. Derneğimizin amaçlarından bir tanesi halkımızı bilinçlendirmek sadece halkımızı değil idarecilerimizi, yönetimimizi bilinçlendirmektir. Biz çocuklarımızın değil kanser'e yakalanması burnunun kanamasını bile istemeyiz.'
Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Kayseri Şeker'in ev sahipliğinde; Musa Karakükçü Ekrem Ünal, Meda Kondolot, Anfer Yılmaz, Hüseyin Akay, Hakan Poyrazoğlu, Kudret Doğru'dan oluşan Kansere Karşı birlikte derneği yönetim Kurulu kendi arasında yeni görevlendirmeler yaptığı belirtildi.

Bakmadan Geçme